Xherdan Shaqiris målgest har fått Liverpool-tränaren Jürgen Klopp att lämna schweizaren, med kosovoalbanska rötter, hemma. Arkivbild.
Xherdan Shaqiris målgest har fått Liverpool-tränaren Jürgen Klopp att lämna schweizaren, med kosovoalbanska rötter, hemma. Arkivbild.

Klopp stoppar Shaqiri: "Han förstår"

Liverpool-tränaren Jürgen Klopp vill inte blanda in politik i fotbollen. Därför får Xherdan Shaqiri inte följa med till Belgrad och Champions League-matchen mot Röda Stjärnan. "Shaq accepterar det och har förståelse för det", säger Klopp.

ANNONS
|

Schweizaren Shaqiri bötfälldes av Fifa efter att ha firat sitt avgörande VM-mål mot Serbien (2–1) i somras med tecknet för den tvåhövdade albanska örnen, som finns på Albaniens flagga och har setts som en symbol för Kosovos självständighet.

Shaqiri är kosovoalban med rötterna i det Kosovo som utropade sig självständigt från Serbien för tio år sedan, något som Serbien inte accepterar.

Vill ha matchfokus

Klopp och övriga ledarstaben i Liverpool har inför resan till Belgrad diskuterat vilket mottagande Shaqiri skulle få i Serbien.

"Även om vi inte vet vad som skulle kunna hända vill vi åka dit och vara 100 procent fokuserade på fotboll", säger Jürgen Klopp till Liverpools webbplats.

ANNONS

Klopp säger att man är en fotbollskubb som verkligen inte har några politiska budskap och bara vill fokusera på en bra match.

"Vi är måna om att vara respektfulla och vill undvika alla distraktioner som tar fokus på de 90 minuterna plus tillägg som är viktiga för fotbollen. Av det skälet är inte Shaq med och det accepterar han och har förståelse för".

Asllani: "Inte laddad"

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) gav inte bara Xherdan Shaqiri böter för sin målgest under VM. Även landsmannen Granit Xhaka, som också härstammar från Kosovo, fick motsvarande 90000 kronor i böter. Stephan Lichtsteiner, som gjorde den politiskt laddade gesten för att visa solidaritet med landsmännen, fick böter på 45000 kronor.

I augusti gjorde Sveriges Kosovare Asllani tecknet för den albanska örnen när hon gjorde mål mot Ukraina. Senare under hösten rekommenderade Svenska fotbollförbundet den svenska landslagsstjärnan att inte fira mål med att göra den omtalade gesten.

- Vissa anser att den är politiskt laddad. Men det är den inte och jag är stolt över att jag gjorde den, sade Asllani, född i Sverige men med kosovoalbanska rötter, till Expressen.

ANNONS
TT

Fakta: Kosovo

Kosovo är till ytan ungefär lika stort som Skåne och bebos av knappt två miljoner invånare, huvudsakligen etniska albaner. Sedan internationellt ingripande satt stopp för ett kortvarigt krig i slutet av 1990-talet har området i praktiken brutit sig loss från den tidigare serbiska kontrollen.

Självständighet utropades 2008 och har hittills erkänts av drygt 100 länder inom FN, däribland Sverige.

Bland dem som ännu inte erkänt landet finns, förutom Serbien, Kina, Ryssland och Indien, men även fem EU-länder: Cypern, Grekland, Rumänien, Slovakien och Spanien.

ANNONS