Nytt anfallspar? Zlatan Ibrahimovic ihop med IFK Norrköpings Emir Kujovic – det är HP:s krönikörs önskeduo mot Belgien när allt ska avgöras.
Nytt anfallspar? Zlatan Ibrahimovic ihop med IFK Norrköpings Emir Kujovic – det är HP:s krönikörs önskeduo mot Belgien när allt ska avgöras.

KRÖNIKA: Vinna eller försvinna – satsa då på Kujovic!

Ett självmål. Noll avslut på mål. En icke-existerande offensiv. Och det första laget som inte träffat mål på de inledande matcherna i EM sedan 1980.

ANNONS
|

Det är de krassa och inte särskilt hoppingivande förutsättningarna inför ödesmatchen mot Belgien på onsdag kväll på Allianz arena i Nice där staden, som med sina italienska rötter en gång kallades Nizza, visade sig från sin bästa – och varmaste – sida.

Men till skillnad från i Kiev för 2012 när Sverige redan var utslaget och avslutningen mot Frankrike var iskall så lever trots allt hoppet.

Och när framför allt Marcus Berg och men även John Guidetti har svikit liksom den störste av dem alla, Zlatan Ibrahimovic vill jag se förbundskaptenen Erik Hamrén våga gå all in och satsa på – Emir Kujovic.

ANNONS

Vi måste vinna. Vi måste göra mål.Då finns inget att förlora.

Kujovic är kombinationen av Bergs målfarlighet och Guidettis fysik och löpvilja och inte minst – han skjuter först och frågar sedan och tar avslut både med vänstern, högern och huvudet.

Sju mål hittills i år, 21 som skytteligavinnare i fjol och tio på 14 matcher 2014. Sedan återkomsten efter skada för två år sedan IFK Norrköpings sniper och den forne HBK-aren gjort 38 mål.

Så jag undrar bara: Vad väntar Hamrén på?

Visst, blågult kan gå vidare på 1–1, inte 0–0, om Tjeckien spelar 0–0 mot Turkiet och såväl Lasse Lagerbäcks Islands som Portugal förlorar. Då går det lag vidare med minst antal varningar så sannolikheten är nog till och med mindre än att Sverige ska träffa mål i detta mästerskap.

Får jag sedan fortsätta att leka förbundskapten skulle jag dra ner Sebastian Larsson till högerbacken, plocka in Victor Lindelöf Nilsson centralt i stället för Erik Johansson som sviktat, flytta över Emil Forsberg till höger, låta Martin Olsson ta ett steg upp som det offensiva hot han är och ta in Ludwig Augustinsson som vänsterback. Allt för mer speed.

Men till slut, om Sverige mot förmodan lyckas stoppa Belgiens monsteroffensiv med Lukaku, Hazard, de Bruyne och Witsel kommer det troligtvis ändå att hänga på Den Store. Han som lovade ”De nya i gruppen ska bara luta sig tillbaka och inte känna av pressen. Jag tar den rollen och tar det som kommer utifrån.”

ANNONS

Jo tjena, nobbade fans och media mot Italien och de två listor som Zlatan, av all Uefa-statistik som sköljer in över oss, hittills toppar är flest offside och att han dragit på sig flest frisparkar...

Samma statistik bekräftar också känslan man har haft, att EM så här långt sannerligen inte har varit något anfallsfyrverkeri eller någon sprudlande målfest. Med 47 mål har snittet, 1,96 mål per match, inte varit så lågt sedan 1980.

Vad det beror på kan man förstås spekulera i. Jag tror inte att det beror på att EM är utökat till 24 lag. Däremot att så många lag, ettorna, tvåorna och fyra av sex grupptreor, går vidare, gör att man kan säkerhetsspela sig vidare.

Dessutom visar statistiken att inte mindre än sex mål hittills har gjorts efter minut 90.Så får vi mot Belgien be om en ”Ljungbergare” från 2006 när Fredrik avgjorde i slutminuten mot Paraguay. Då är allt förlåtet.

ANNONS