SK Laxen har aktualiserat frågan om att bygga en inomhusbassäng på Brottet, ett förslag som var på tapeten redan 2013. Arkivbild.
SK Laxen har aktualiserat frågan om att bygga en inomhusbassäng på Brottet, ett förslag som var på tapeten redan 2013. Arkivbild. Bild: Jari Välitalo

Laxen vill modernisera Brottet – med ny inomhusbassäng

Simklubben Laxen har under många år drivit frågan mot Halmstads politiker om en simbassäng under tak på Brottet.
– Under de senaste tre åren har vi drivit på för att modernisera Brottet. Det är sorgligt att anläggningen bara används tre av tolv månader om året, säger Stefan Adlerborn, verksamhetschef hos SK Laxen.

ANNONS
LocationSimstadion Brottet|
|

Det handlar inte om att bygga tak över den befintliga 50-metersbassängen som redan finns på Brottet, utan om en nybyggd 25-metersbassäng under tak.

– Simhallen är full och med kommunens vision att Halmstad ska växa till 150 000 invånare till 2050 då behövs det två simhallar, säger Adlerborn och fortsätter:

– Politikerna förstår behovet men som alltid finns det inga pengar.

Simklubben ser dessutom fördelar med att använda Brottet som ett friskvårdscenter med närheten till bland annat Prins Bertils stig.

– Simstadion är ett av ställena där det finns möjlighet att utveckla och med en inomhushall skulle kommunen vara bättre rustat, säger Adlerborn.

ANNONS

– Tanken är att anlägga bassängen ovanför de gamla toaletterna som vi vill riva och bygga omklädningsrum vid. Det gör att scenen skulle vara kvar och man hade kunnat ha konserter och evenemang precis som vanligt.

Laxen skulle vilja att man startade en förstudie från kommunens sida.

Laxen lägger ner 10 000 timmar på SM-veckan

För SK Laxen pågår annars förberedelser inför det som alla hoppas kunna genomföra i sommar, nämligen SM-veckan.

I så fall kommer SM i simning att i vanlig ordning avgöras på Brottet.

Är det mycket som måste fixas till på Brottet för att kunna hålla SM där?

– Det är inga akuta åtgärder. Vi har koll på allt. Men det är klart att det alltid finns saker som måste göras, säger Adlerborn.

Som till exempel?

– Linjerna på botten av bassängen måste målas och startpallarna måste fixas, det är mest småfix, säger han.

Om mästerskapet blir av i sommar, vad kommer att krävas från er som arrangörsklubb i så fall?

– Vi som klubb lägger ner 10 000 timmar på SM-veckan med allt från ideella krafter till anställda. Det är rätt mycket tid, säger Adlerborn och fortsätter:

– Under en tävlingsdag går det åt 125 funktionärer och vi har en stab på 250 personer som hjälper till.

ANNONS

Väntar på publikbesked för SM-veckan

Hur sannolikt är det att SM blir av i sommar?

– Vi räknar med att hålla ett mästerskap i sommar men om det blir med eller utan publik återstår att se. Destination Halmstad har sagt att man ger ett besked den 16 april, då får vi se vad som sägs.

När behöver ni få reda på om SM blir av för att hinna med era förberedelser?

– Är det något jag har lärt mig under denna pandemin är det att ha is i magen. Vi har planerat för detta sedan 2018 när det stod klart att SM-veckan skulle arrangeras här 2020, säger Adlerborn.

ANNONS