Rysslands guldmedaljör på femmilen vid Sotji-OS, Alexander Legkov, flankeras av silvermedaljören Maxim Vylegzjanin (vänster) och bronsmedaljören Ilja Tjernousov (höger).
Rysslands guldmedaljör på femmilen vid Sotji-OS, Alexander Legkov, flankeras av silvermedaljören Maxim Vylegzjanin (vänster) och bronsmedaljören Ilja Tjernousov (höger).

Legkov nära tårar – får behålla OS-guldet

Alexander Legkov är en av 28 ryska olympier som friats från dopningsbrott vid hemma-OS i Sotji. Segraren på femmilen får nu behålla sitt guld.

ANNONS
|

Ryske längdskidåkaren Alexander Legkov vann herrarnas femmil och tog silver i stafett vid OS i Sotji för fyra år sedan. Men han fråntogs medaljerna i november i efterdyningarna av Rysslands misstänkta systematiska dopning som rullades upp i den så kallade McLaren-rapporten.

Nu har 34-åringen fått upprättelse. Idrottens skiljedomstol Cas har friat Legkov från dopningsbrott och han får nu tillbaka medaljerna.

- Jag hoppades att det skulle sluta så här. Det är svårt att uttrycka vad jag känner. Jag är bara glad, säger en gråtfärdig Alexander Legkov i en intervju med tv-kanalen Matj, som citeras av norska VG.

ANNONS

OS-medaljen viktigast

Ryssland tog en medaljtrippel i femmilsloppet på hemmaplan 2014 och silver i stafetten och sprintstafetten. Maxim Vylegzjanin, som fråntogs sina tre silver, har nu också friats av Cas. Bronsmedaljören Ilja Tjernousov har inte varit misstänkt för dopning.

Det är ännu oklart om Legkov får vara med vid stundande OS i Pyeongchang, han behöver få en specialinbjudan av Internationella olympiska kommittén (IOK).

- För Alexander är det viktigaste att han får behålla sin guldmedalj från OS. Det är inte lika viktigt att åka till Sydkorea. Han tränar, men han är inte så bra förberedd, säger Rysslands tyske landslagstränare Marcus Cramer till Aftonbladet.

Får köra världscupen

Internationella skidförbundet (Fis) tar IOK:s spår när det kommer till OS-deltagande. Däremot skriver man i ett pressmeddelande att de längdåkare som friats av Cas inte längre är avstängda från skidvärldscupen, vilket de tidigare var. Med andra ord får Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin och ytterligare sex ryska längdskidåkare tävla i världscupen efter OS.

TT

ANNONS