Det blev en tråkig kväll i Cremona för Sveriges målvakt Zecira Musovic (i rött). Hennes misstag låg bakom Italiens segermål.

Musovics tavla blev kostsam: "Ja, vad hände?"

Det var Sveriges blott andra förlust sedan Peter Gerhardsson tog över. För målvakten Zecira Musovic, som fick spela sin andra landskamp, blev det en särskilt trist kväll.

|

Rosengårdsmålvakten får oftast stå i skuggan av den ordinarie förstamålvakten Hedvig Lindahl. När Musovic nu fick chansen gick det inte som hon hade tänkt sig.

I ett sensommarvarmt Cremona gjorde 22-åringen en rakt igenom stabil insats, så när som på en miss. Men den blev kostsam.

- Ja, vad hände? Den frågan ställer jag till mig själv också, säger Zecira Musovic.

- Det kommer ett inspel, man vill för mycket i sin andra landskamp, och plötsligt är den inne i mål.

Tvål på bollen

Hon skulle egentligen bara göra en rutininsats och ta hand om Barbara Bonanseas inlägg i den 57:e minuten. Men på något sätt gled bollen ur Musovics händer och en påpasslig Daniela Sabatino var snabbt där och utnyttjade misstaget när hon petade in 1–0 för hemmalaget.

- Bortsett från målet känns det som en bra match (för mig), men så klart att det är surt att släppa in det målet. Och det drar väl ner helhetsbetyget rejält för mig själv, säger Musovic.

Målet hade varit helt logiskt om det hade kommit i första halvlek, då Italien styrde det mesta av spelet. Nu kom det från ingenstans.

Sverige hade minuterna före målet radat upp heta chanser, och det var obegripligt att det inte blev mål på någon av dem.

Först rann en låg hörna förbi spelare efter spelare och landade vid Stina Blackstenius fötter. Men på något märkligt sätt lyckades hon inte få in bollen, trots att målet låg öppet från ett par decimeters håll.

Ribbträff

I nästa anfall frispelades Sofia Jakobsson, som försökte chippa in bollen. Men en snabb enhandsräddning av Laura Giuliani stoppade den chansen.

Och allra närmast var Kosovare Asllani. Anna Oskarsson sprang sig loss på högerkanten och fick till ett perfekt inlägg mot en framrusande Asllani, som nådde bollen framför Giuliani – bara för att få se bollen ta i ribban och ut.

- Det är en sådan match när bollen inte vill in. Men det är klart att vi har detaljer som vi måste förbättra i vårt spel, säger Kosovare Asllani.

Många förändringar

När Italien sedan tog ledningen blev det totalpunktering på den svenska offensiven. Några hyggliga lägen på fasta situationer skapade viss nerv, men Italien höll ut och gav Sverige sin andra förlust sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten förra hösten.

Gerhardsson kastade om en hel del i laget jämfört med den elva som startade i torsdagens 2–1-seger mot Norge. Både Sandra Adolfsson (första landskampen från start) och Nathalie Björn (första landskampen sedan 2016) tog plats i backlinjen, och Julia Roddar gjorde sin första landskamp från start på mittfältet.

- Det är några nya på nya positioner vilket märktes under vissa perioder i matchen. Men i slutändan tycker jag att vi lika gärna kunde ha vunnit matchen med tanke på chanserna vi skapar, säger Kosovare Asllani.

Cremona, TT:s utsände

Fakta: Sverige under Peter Gerhardsson

Förlusten mot Italien var Sveriges andra på 14 matcher under Peter Gerhardssons ledarskap:

0–1 mot Italien (borta), 9 oktober 2018, träningslandskamp.

2–1 mot Norge (hemma), 4 oktober 2018, träningslandskamp

1–0 mot Danmark (borta), 4 september 2018, VM-kval

3–0 mot Ukraina (h), 30 augusti 2018, VM-kval

0–1 mot Ukraina (b), 12 juni 2018, VM-kval

4–0 mot Kroatien (h), 7 juni 2018, VM-kval

4–1 mot Ungern (b), 5 april 2018, VM-kval

3–0 mot Ryssland (neutral plan), 5 mars 2018, Algarve Cup