Arkivbild. Det är svårt för idrottsföreningar att hålla nyfikna föräldrar borta från barnens matcher.
Arkivbild. Det är svårt för idrottsföreningar att hålla nyfikna föräldrar borta från barnens matcher. Bild: Johan Persson

Problem med trängsel vid ungdomsidrott

Länsstyrelsen har fått rapporter från de halländska kommunerna om att det är svårt för idrottsföreningar att hålla nere antalet människor i samband med ungdomars träningar och matcher. En bild som BK Astrio känner igen.

ANNONS
|

"Föreningar rapporterar om svårigheter att hantera antal personer och avstånd” skriver länsstyrelsen i Halland i veckans sammanfattande rapport om coronaläget i länet. Rapporten är en sammanställning av respektive kommuns bedömning av läget.

Oscar Carlsson som är kansliansvarig för BK Astrio i Söndrum håller med om beskrivningen att det kan vara svårt att hålla nere antalet personer på idrottsplatsen.

– Vi har väldigt litet antal personer på våra matcher men det är svårt att hålla alla ute. Vår anläggning är helt öppen och inte inhägnad så vem som helst kan komma hit och säga att man bara går en promenad, berättar han.

ANNONS

Stoppat publik vid matcher

Trots att det är tillåtet att ha publik vid ungdomsidrott om man håller sig till max 50 personer har Hallands fotbollsförbund beslutat att alla matcher ska vara publikfria. Därför har fler av Astrios lag än tidigare utnyttjat möjligheten att sända sina matcher online. Trots det finns det nyfikna föräldrar som inte kan hålla sig borta från idrottsplatsen.

– Det är svårt eftersom vi inte har resurserna för att ha funktionärer som bara ser till att hålla folk borta. Men det är fortfarande få som är här, säger Oscar Carlsson.

Det är svårt för BK Astrio att se till att det inte är för mycket folk på idrottsplatsen.
Oscar Carlson som är kansliansvarig vid BK Astrio håller med om bilden att föräldrar kan ha svårt att hålla sig borta från barnens matcher. Bild: Lina Salomonsson

I dagsläget har klubben beslutat att bara de föräldrar som skjutsar spelarna till bortamatcher får stanna och titta, på hemma matcherna hänvisas de att följa matchen digitalt.

– När föräldrar lämnar barn på bortamatch och ser att det sitter föräldrar från motståndarlaget där kan det sticka i ögonen på dem när de försöker hålla sig borta. Det är en utmaning när alla förningar inte gör likadant fast vi fått samma information.

Hur har föräldrarna reagerat när ni bett dem att inte komma på matcherna?

– Det förstår läget så klart. Vi kan bara rätta oss i ledet efter vad förbundet säger så det är inte vi själva som har förbjudit publik. Egentligen är det inte diskussionsfråga. Så länge vi sänder matcherna är föräldrarna nöjda, säger Carlsson.

ANNONS

Få anmälningar

Rapporten från länsstyrelsen är en sammanställning baserat på vad kommunerna upplevt. På bland annat Halmstads kommuns hemsida finns ett formulär där invånarna kan anmäla platser där de upplevt trängsel.

En knapp vecka efter att formuläret öppnades upp för allmänheten hade det kommit in åtta anmälningar till Halmstads kommun varav två handlade om trängsel i idrottssammanhang.

LÄS MER:Hallänningar blir sämre på att hålla avstånd enligt ny rapport

ANNONS