Johan Esplund gjorde en lyckad comeback i landslaget när Sverige slog Ryssland med 6–4 i VM-premiären i Vänersborg. Men Esplund var inte nöjd med det svenska anfallsspelet.

Smakstart i VM – men anfallet kan bli bättre

Sverige fick en smakstart i bandy-VM. Det blev seger med 6–4 mot Ryssland, som är regerande världsmästare.

|

Johan Esplund är tillbaka i blågult vid 36 års ålder, efter att ha tackat nej i flera år för att koncentrera sig på klubblaget Villa Lidköping. Han gjorde själv 4–2 på en målvaktsretur och var inblandad i ytterligare två mål i VM-premiären mot Ryssland i Vänersborg.

Sverige tog ledningen med ett hörnmål av backen David Pizzoni Elfving, som var tillbaka efter att ha skadat hälsenan i en match med sitt Hammarby i början av december.

Skarpskytten Maksim Ishkeldin kvitterande för Ryssland med det första av sina tre spelmål. Han var matchens bästa spelare.

Men Sverige var det bästa laget. Simon Jansson och Christoffer Edlund ordnade 3–1 före paus.

"Dum utvisning"

Maksim Ishkeldin reducerade när Ryssland inledde starkt i början av andra halvlek, innan Johan Esplund kunde öka till 4–2 och Erik Pettersson till 5–2.

- Vi började ganska bra, spelade på rättvända och gör rätt saker. Sedan tar jag en dum utvisning, och då går vi kanske ner oss lite i tempo och allting, säger Johan Esplund om Sveriges första halvlek.

Trots resultatet är Esplund mera nöjd med det svenska försvarsspelet än med prestationen framåt – där han själv är mest inblandad.

- Vi får inte tappa så mycket boll mot ryssarna. De är väldigt bra på att ställa om.

Förbundskapten Svenne Olsson var ganska tillfreds med var Sverige visade.

- En typisk premiärmatch. Det är jämnt mellan två väldigt bra landslag, säger han.

- Ryssland visade upp en bra nivå. Vi hoppas kunna bli bättre.

David Pizzoni Elfving har tränat för fullt under VM-samlingen och spelade första halvlek, som man kommit överens om i förväg. Han har inte spelat match sedan skadan för nästan två månader sedan.

- Det känns inte som det var så länge sen, säger Pizzoni Elfving med ett leende.

Han kände heller inget problem med konditionen under sina 45 minuter, men konstaterar:

- Det är klart att det är jobbigt att spela mot ryssarna.

Bara ryska

Ryske förbundskaptenen Michail Jurijev valde att bara prata ryska på presskonferensen efter matchen. Enligt VM-arrangörerna har dock Internationella bandyförbundet bestämt att engelska är språket som användas. Därför fanns ingen rysk tolk till hands.

Maksim Ishkeldin ville inte kommentera sina tre snygga mål.

- Vi gjorde fyra mål.

- Hela landslaget gjorde mål, säger Ishkeldin med ett leende.

Sveriges VM-spel fortsätter med match mot Finland i Ale arena, i Bohus norr om Göteborg, på måndag kväll.

Fakta: Så fortsätter VM

Bandy-VM består av två grupper med fyra lag i varje. De högst rankade lagen spelar i grupp 1, där de två bästa går direkt till semifinal.

Kommande matcher, grupp 1:

Måndag 28/1: Ryssland–Kazakstan (Vänersborg), Sverige–Finland (Ale).

Onsdag 30/1: Finland–Ryssland (Vänersborg), Sverige–Kazakstan (Vänersborg).

I grupp 2 spelar Nederländerna, Norge, Tyskland och USA. Matcherna spelas i Vänersborg.

Torsdag 31/1: Kvartsfinaler. Trean i grupp 1 möter tvåan i grupp 2, fyran i grupp 1 möter ettan i grupp 2 (Vänersborg).

Fredag 1/2: Semifinaler (Vänersborg), placeringsmatcher (Trollhättan).

Lördag 2/2: Bronsmatch och final (Vänersborg).

Även B-VM har spelats i Vänersborg och Trollhättan. Estland vann den turneringen och gör debut i A-VM nästa år.