”Det är bra läge...” – stora ord av en försiktig HBK-general

I torsdags, den 29 oktober, var det på dagen 20 år sedan som Halmstads BK vann sitt senaste SM-guld.… Nu är HBK på väg tillbaka till fotbollens finrum. Kanske inte som den värd och maktfaktor som laget då var kring sekelskiftet med SM-guld 1997 och 2000 och lilla silver och brons däremellan. Utan mer som en gäst som den här gången tänker checka in längre än ett år.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

För efter en av säsongens bästa matcher när det gällde som mest, överkörningen av seriefyran Öster, är Allsvenskan nära. Riktigt nära. Punkt slut.

Lyssna bara till vad HBK-managern Magnus Haglund sa:

– Det är bra läge... Jag kan väl sträcka mig till det.

Och då ska ni veta att det är stora ord av en försiktig general som aldrig talar om något annat än att ta en match i taget...

Det gjorde Magnus naturligtvis den här gången och de resterande poängen dit ska också tas.

Men efter Jönköpings Södras 1–1 och poängtapp borta mot Dalkurd – där smålänningarna ska vara ytterst tacksamt för poängen – har HBK nu sju poäng och överlägsen målskillnad ner till J Södra med fyra omgångar kvar.

ANNONS

HBK kan faktiskt, vid seger mot just Dalkurd hemma på Örjans vall, säkra den allsvenska platsen redan på lördag om Jönköpings Södra samtidigt förlorar hemma mot ett oberäkneligt Norrby.

Kanske inte särskilt troligt i det sista fallet, men som Haglund ändå påpekade:

– Norrby är ju faktiskt det enda lag förutom vi som har slagit Degerfors borta...

Men oavsett vilket – om HBK tar tre poäng på de resterande fyra matcherna räcker inte ens tre segrar och en oavgjord för J Södra. Då måste Jönköpingslaget gå fullt. För lite i skymundan säkrade HBK samtidigt som sämst en allsvensk kvalplats när det nu skiljer elva poäng och överlägsen målskillnad ner till just Öster.

Ändå var det klasskillnad på Visma arena där Öster, efter sex raka segrar, senast tappade poäng mot Akropolis den 7 augusti (0–1).

Eller som hemmalagets tränare Dennis Velic uttryckte det efter att HBK varit närmare både 4–0 och 5–0 än Öster en reducering:

– Vi var inte ens nära. Halmstad var ett nummer för stort i dag och då märkte man hur långt efter vi är ett lag som är på väg mot Allsvenskan. Vi hade sagt att vi skulle ta kampen och tävla man mot man. Men där ute förlorade vi alla inklusive jag på tränarbänken...

ANNONS

16 nollor bakåt lär vara nytt klubbrekord, sträck på dig Malkolm Nilsson Säfqvist, och 16 vunna matcher av 17 möjliga efter att ha gjort första målet.

– När vi gör 1–0 blir det tufft för motståndarna som hamnar i en mental uppförsbacke med vetskapen om hur svårt det är att skapa målchanser mot oss, förklarade Haglund.

Med fem raka segrar är HBK just nu en lagmaskin, anförd av en bländande Andreas ”Ante G” Johansson (säsongens första femma i Bolljakten), där ”Crespo” Kamara exploderade i sitt inhopp, ”nu är han på gång” och konkurrensen är knivskarp och striden hårfin om vilka som tar plats i startelvan eller hamnar på avbytarbänken.

Lägg därtill att HBK ännu inte på 26 matcher har släppt in ett enda mål på en fast situation(!) och stabiliteten får ett blåsvart ansikte.

– Det har jag aldrig tidigare varit med om i min tränarkarriär. Men all cred där till Tobbe, sa Magnus och avsåg assisterande tränaren Torbjörn Arvidsson.

Så som Superettans mest formstarka lag känns det inte längre som frågan är om HBK ska säkra den allsvenska platsen. Utan när.

ANNONS