Ett genrep på mycket gott, men också en del ont, HBK!

Att förlägga ett genrep till mardrömmarnas mardrömsarena för Halmstads BK, Elfsborg på Borås arena, där laget i seriesammanhang aldrig hade vunnit sedan den invigdes 2005 med den kusliga raden tre oavgjorda, åtta förluster och 7–30(!) i målskillnad tydde på diagnosen att managern Magnus Haglund antingen:

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

1) Är en självplågare.

2) Ville ta tjuren vid hornen direkt.

Men just där och då, när HBK efter åtta matcher utan seger som bäst behövde en vinst, spräckte laget också de förhatliga nollorna, dels den här försäsongen, dels på Borås arena.

Och därför kliver HBK nu in på Örjans vall nästa söndag med rejält boostat självförtroende mot ett annat tippat topplag, BK Häcken, efter en nästan hundraprocentig försvarsinsats mot den allsvenska tvåan när den tredje raka nollan bakåt kunde checkas av närpositionsspelet stämde, bollpressen satt och motståndarnas ytor minimerades.

– Ja, i dag satte vi försvarsspelet fullt ut, nickade Haglund belåtet – tillbaka på arenan där han själv tränat Elfsborg elva säsonger med SM-guldet 2006 som höjdpunkt.

ANNONS

Att sedan en viss Marcus Antonsson spräckte sin målnolla efter återkomsten till HBK gjorde förstås inte ont när det nu är slutsnackat om det inför premiären mot BK Häcken nästa söndag.

Desto mer ont gjorde då att tre tilltänkta startspelare, Mikael Boman, Emil Tot-Wikström och Samuel Kroon tvingades kliva av före eller i paus, där åtminstone Kroon med nya ryggproblem lär missa premiären och många nog också höll andan när målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist låg ner efter en duell med Per Frick.

– Även om ersättarna gör det riktigt bra när vi kan göra raka byten och visar att de också är väl inkörda i vårt sätt att spela tunnar det ju naturligtvis ut truppen eftersom det är ett dilemma för oss mindre klubbar att inte kunna ha så breda trupper, medgav HBK-managern.

Jodå, Sadat Karim i sitt duellspel, Simon Lundevall med sitt återfunna steg på sin gamla arena och Thomas Boakye tillhörde lagets bästa spelare.

Men självklart behövs poängspelare som Samuel Kroon, Emil Tot-Wikström och Mikael Boman för att vässa en trubbig offensiv, där Antonsson kan göra mycket, men inte allt.

För trots att Elfsborg här inte ens tilläts att skapa en handfull heta chanser kan HBK naturligtvis inte enbart försvara sig kvar i Allsvenskan 2021, även om Haglund poängterar att det är fundamentet till nytt kontrakt.

ANNONS

Och nog kunde man skönja delar till ett vassare anfallsspel – framför allt efter paus när HBK kunde/borde gjort något mål till.

– Vi justerade några delar i början av matchen och sedan satt försvarsspelet där. Men när vi sedan vinner boll måste vi omvandla det till klarare målchanser och bättre utnyttja det till att skapa ett eget spel, påpekade lagkaptenen och försvarsgeneralen Andreas ”Ante G” Johansson.

Själv stortrivs han på HBK:s mardrömsarena...

– Ja, två raka segrar mot Norrby och nu den här, log han.

Liksom Magnus Haglund:

– Jag har aldrig förlorat här med HBK och framför allt – sällan med Elfsborg.

– Och det är ju jag som under min tid i Elfsborg var med om att starta den här genrepstraditionen mellan Elfsborg och HBK så då får man ju ta sitt ansvar...

Så uppenbarligen visste Magnus vad han gjorde när Elfsborg borta på Borås arena blev genrepet igen. Trots att HBK:s senaste seger i seriesammanhang sträcker sig ännu längre bakåt i tiden, till Ryavallen-eran när Henrik Bertilsson och Stefan Selakovic 2001 säkrade 2–0-segern.

Skräcksviten är härmed historia.

ANNONS