Kontinuiteten kan bära riktigt långt, HBK!

Halmstads BK 3 Norrby IF 0. Femte gången på fem matcher var HBK:s startelva identisk. Femte. Det är unikt i Superettan och överlägset i serien.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

– Vi behöver inte rotera eftersom vi är tillräckligt tränade för att klara av programmet. Vi visste att vi gick in i säsongen väl förberedda efter stenhård träning och nu får vi ut det som vi har satt in på ”banken”, konstaterade HBK-managern Magnus Haglund belåtet.

Och hans kollega i Norrby, den forne HBK:aren Mak Lind fyllde på:

– Jag är oerhört imponerad av fysiken att Halmstad orkar behålla den höga pressen i 90 minuter plus tillägg. Då har man gjort mycket rätt under coronauppehållet.

Sju spelare har startat alla matcher i Gif Sundsvall, IK Brage och – Norrby. Det är det närmaste som konkurrenterna kommer HBK i kontinuitet, där toppkonkurrenterna Öster och Degerfors har sex respektive fem.

ANNONS

Där alltså samtliga elva spelare har startat de fem inledande matcherna.

Att HBK har tre matcher på åtta dagar, Brage i lördags, Norrby på onsdagen och Umeå FC på söndag, tycks inte bekomma spelarna.

Det blir samma startelva match efter match, även om ”sviten” nu riskerar att spricka när både Mikael Boman och Emil Tot-Wikström tvingades halta ut skadade.

– Så blir det ju över en hel säsong, att det blir en naturlig rotation när skador och avstängningar kommer in i bilden och då är det skönt att också ha en stark och bred trupp, påpekade Haglund.

Jodå, Thomas Boakyes comeback när han 170 sekunder efter sitt inhoppade stötte in det avgörande 2–0-målet stavas succé. Men passningen av Samuel Kroon, diagonalaren som skar som en kniv i varmt smör genom Norrby-försvaret – det var fotbollsgodis!

– Den där passningen har vi kört mycket på träningen och då är det extra roligt att det lyckas på match, inflikade Magnus.

Med nollan intakt för fjärde matchen i rad och i snitt två tillsläppta målchanser för per match blir det också en tung psykiskt för motståndarna.

– Ja, ett insläppt mål på fem matcher och få målchanser som vi släpper till. Vi är byggt upp en känsla där motståndarlagen då vet hur svårt att ens göra ett mål, instämde Magnus.

ANNONS

Ändå var den här 3–0-segern inte lika sprudlande som de tidigare. Eller Brage-matchen trots att det då ”bara” blev 0–0.

Redan efter fyra minuter hade Norrby varit mer på HBK:s planhalva än vad Brage var under de inledande 35 minuterna i Borlänge, vilket var en tydlig signal på att boråslaget skulle bli en hård nöt att knäcka.

Med ett smart press-spel tvingade Norrby också HBK att slå långt och den blixtrande öppningen från i lördags kändes långt bort i solskenet på Örjans vall.

Därför behövdes det, som straffskytten Rasmus Wiedesheim-Paul själv uttryckte det, ”en gratisbiljett in i matchen” för att hemmalaget skulle koppla greppet.

– Det var stökigt i början eftersom vi inte gör vad vi ska. Men sedan, efter straffmålet, får vi ner bollen på backen och sätter försvarsspelet och då känner vi igen oss, analyserade manager Haglund.

Så visst kan kontinuiteten, stabiliteten, tryggheten och en skyttekung, Rasmus Wiedesheim-Paul på fortsatt målhumör bära riktigt långt den här gången, HBK.

ANNONS