Selakovic om livet som agent: ”Då grät jag”

Egentligen skulle Stefan Selakovic ha befunnit sig på resande fot för att se en av otaliga fotbollsmatcher och studera sina egna spelare. Men inte heller spelaragenterna har undkommit coronapandemins härjningar över världen.
– Mycket av mitt jobb är att resa, träffa folk och se fotbollsmatcher. Allt det där kan jag stryka ett streck över, konstaterar han.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det osäkra vädret gör att vi först ses över en fika på kaféet Tullen 8:2 i centrala Kungsbacka för att sedan bege oss till Onsala och hamnen i Gottskär.

Det är i huset i Onsala, där ”Sella” bor tillsammans med frun Madelene och barnen Noel,15, och Nicole, 13, som han har sin bas för sitt företag Selakovic Management. Och det är i sin tur en del av GSM (Global Soccer Management) ihop med Patrik Mörk och Carl Fhager.

Hamnen i Gottskär är en av Stefan Selakovics smultronställen på sommaren.
Hamnen i Gottskär är en av Stefan Selakovics smultronställen på sommaren. Bild: Roger Larsson

I coronatider har mobilen också blivit ännu viktigare än tidigare.

– Ja, många företag har säkert upptäckt att det funkar även med videosamtal och telefonmöten. Men för mig är det inget som slår det fysiska mötet.

ANNONS

Spelarna mer som vänner

Därför är det frustrerande, medger Stefan, att inte kunna träffa sina spelare som han mer ser än som sina klienter.

– Ja, jag vet inte hur andra agenter jobbar, men jag ser spelarna mer som vänner än just spelare. För mig är det inte bara att flytta en spelare från A till B utan det är en människa bakom. Och därför tar jag heller inte vilken som helst, men när jag väl gör det går jag all in.

När jag såg Jakob Johansson blev skadad mot Italien och visste att där rök knäet. Då grät jag faktiskt framför tv:n.

Det gör också att Sella känslomässigt blir mer engagerad.

– Jag kommer ihåg när jag såg Jakob Johansson blev skadad mot Italien och visste att där rök knäet. Då grät jag faktiskt framför tv:n. Så skador är nog den tyngsta biten i jobbet, det och när spelarnas mål och drömmar inte förverkligas. Medan fotbollen och människorna runt omkring är den roligaste, säger han.

Själv glömmer jag aldrig Stefan Selakovics genombrott i svensk fotboll 1997. Tidigare i veckan mitt under brinnande toppstrid hade HBK-ordföranden Stig Nilsson till mångas stora förundran sålt Robert Andersson till värsta guldkonkurrenten IFK Göteborg tills prislappen avslöjades, åtta miljoner kronor – den högsta övergångssumman någonsin mellan två svenska klubbar. Nu satt Robban på Örjans valls läktare och fick se sin gamla klubb, HBK kvadda Blåvitt med 6–0, där hans ersättare, en viss Selakovic gjorde hat trick.

ANNONS

Spelar fortfarande

– Jo, det är sköna minnen. Jag var sjukt tacksam över att året innan ha fått skriva på mitt första kontrakt med HBK, 3 000 kronor i månaden fick jag. Det var jättemycket pengar för en kille som kom från Varbergs Gif, där man väl på sin höjd hade fått skorna betalda, minns Sella med ett leende.

Men allt det där känns som en annan värld, en annan tid, ett annat universum när vi nu blickar ut över Kungsbackafjorden.

En fika med sitt kontor på fickan när Stefan, i coronatider, tvingas sköta mycket av arbete via mobilen.
En fika med sitt kontor på fickan när Stefan, i coronatider, tvingas sköta mycket av arbete via mobilen. Bild: Roger Larsson

Ändå kommer Sella, 43 år ung, att snöra på sig skorna även i år med kompisgänget och tillika nykomlingen i femman, Kungsbacka City där Tobias Hysén är spelande tränare och även Blåvita lirare som Fredrik Risp, Hannes Stiller och Hjalmar Jonson mer eller mindre sporadiskt har hoppat in.

– Det är ju fortfarande så kul med fotboll och därför ska det bli kul att möta gängen där nere också, inflikar Stefan och avser IF Centern, Sperlingsholm, Genevad/Veinge, Lilla Tjärby, Hyltebruk och Unnaryds Goif.

Efter att 1996 ha tagit klivet över från Varbergs Gif till HBK blev det sex säsonger i HBK, fyra i Heerenveen (90 matcher/19 mål) och åtta säsonger i IFK Göteborg (201 seriematcher och 41 mål) innan han slöt elitkarriärcirkeln med ett sista år i HBK 2013 där det sammanlagt blev 147 matcher, 41 mål, skytteligaseger 2001 och inte minst – dubbla SM-guld.

ANNONS

Bra öga för talang

Det är också en av erfarenheterna som Sella nu, i egenskap av agent, försöker dela med sig av till de yngre spelarna.

– Självklart är det en fördel att själv ha varit aktiv på elitnivå för, förutom att jag vågar påstå att jag har ett bra öga för talang, kan jag ge råd och tips utifrån det som jag lärde mig och de misstag som jag gjorde.

– En sak som jag exempelvis har insett i efterhand var att jag borde ha tagit för mig mycket mer. Samtidigt som jag kan tycka att många unga spelare i dag har för bråttom, de vill spela i Barcelona innan de ens tagit en ordinarie plats i sitt A-lag här hemma, så gillar jag det go de flesta har. Så en mix av min tids större tålamod och dagens självförtroende skulle nog vara det bästa.

I fem år var Sella sportkonsult på advokatbyrån MAQS Advokatbyrå innan han i fjol blev sin egen, dock i nära samarbete med GSM som förutom Mörck och Fhager har hjälp av bland annat Tony Westring, Oscar Hiljemarks pappa Niclas och ett antal scouter.

Bland de sammanlagt bortåt hundra spelarna som GSM har i Sverige, men också utomlands, ansvarar Selakovic för flera på västkusten.

ANNONS

Flera HBK:are i sitt ”stall”

Däribland Joel Allansson, Mikael Boman, Emil Tot Wikström och Isac Larsson i HBK, de före detta HBK:arna Kalle Johnsson i FC Köpenhamn och Richard Magyar i Hammarby, Gustaf Nilsson i BK Häcken samt John Björkengren i Falkenbergs FF för att nämna några. Plus ett antal i IFK Göteborg.

– Att ha spelare som bor i närheten underlättar förstås i min kontakter eftersom jag håller mig extremt uppdaterad och helst vill de dem på plats. Det är ju inte så att jag att medvetet placerar spelarna i mina gamla klubbar utan prio 1 är alltid vad som är bäst för spelaren. Däremot har jag naturligtvis en bättre inblick i de klubbarna och vet om de kanske är lämpligast miljö för en spelare.

Kungsbacka, eller snarare Onsala strax utanför, är Stefan Selakovics bas för sitt företag. Men det är i Kungsbacka City som han fortfarande lirar, 43 år ung.
Kungsbacka, eller snarare Onsala strax utanför, är Stefan Selakovics bas för sitt företag. Men det är i Kungsbacka City som han fortfarande lirar, 43 år ung. Bild: Roger Larsson

När Roger, fotografen, ska ta bilder tar Stefan, trots det starka soldiset, emellanåt av sig solglasögonen.

– Annars ser jag nog ut som den bild som folk har av en spelaragent, skrattar han.

Det är ju sällan som det skrivs något positivt om en spelaragent och om allt det hårda jobbet omkring.

När jag frågar hur han tror att den bilden är blir han mer allvarlig:

– Jag tror att den är delad. De som är insatta i fotbollen har en bättre bild och vet att vi behövs medan folk i allmänhet nog är tvärtom. De ser oss som hårda och iskalla som ska plocka pengar när spelarna behöver bra rådgivning och hjälp i frågor både gällande fotbollen och kontrakten, men också många bitar utanför.

ANNONS

– Det är ju sällan som det skrivs något positivt om en spelaragent och om allt det hårda jobbet omkring. I bland kan det ju vara befogat för jag vet ju själv, säger Sella och avser IFK Göteborgs skattehärva 2006 där han själv till slut friades på alla punkter.

Sema en höjdpunkt

Men visst är Stefan glad och stolt över de flesta affärerna. Och speciellt en.

– Ken Sema, det är en annorlunda story. Jag upptäckte honom redan i Ljungskile och sedan hamnade han i Premier League och Watford och nu är utlånad till Udinese i italienska Serie A.

Trots den resan är Sema inte längre Selkaovics spelare.

– Nej, han har bytt agent. Så är det i dag. På min tid höll man fast vid en agent, men nu är konkurrensen mycket hårdare. Det börjar redan på utvecklingslägret i Halmstad, på Gothia Cup och Laxacupen. Har du ingen agent då så får du en, förklarar han.

Många har dragit i handbromsen för de marknader som brukar köpa från Sverige har inte lika mycket pengar.

Men allt det där har legat på is sedan covid-19-viruset stängde världen.

– Ja, normalt sett skulle det ha kryllat av besök. Så visst kommer coronan att märkas. Många har dragit i handbromsen för de marknader som brukar köpa från Sverige har inte lika mycket pengar. Vi hade själva några stora projekt på gång, men där blev det tvärstopp.

ANNONS

Behövs kylas av

– Samtidigt kan marknaden behöva kylas av för när en spelare kostar miljardbelopp – då är det något som är skevt.

Fotbollen live på senare tid har varit att följa Noel i Onsala BK – där Stefan ett tag var ideell ledare – och Nicole i Tölö. När han får se första matchen på elitnivå på plats vet han inte.

– Jag får väl följa den på tv till att börja med för huvudsaken är att säsongen kommer igång. Visst är det trist, men det finns ju större och viktigare frågor än fotboll i dessa tider.

ANNONS