Stora förluster för stora supportrar

Inte mindre än fyra tidigare hockeybasar satsade pengar för att rädda Hammers undan konkurs. Men inget hjälpte och nu har 21 personer sannolikt förlorat sammanlagt nästan 2,8 miljoner.

ANNONS
|

Hockeyklubbens senaste ordförande Mats Thomasson har, enligt den konkursbouppteckning som gjorts, förlorat nästan 110 000 kronor.

Även hans företrädare under säsongen 2004/05 – Håkan Fredriksson coh Peter Gilbertsson – tappar också sin insats men inte fullt lika mycket: 45 000 kronor var.

Bland de övriga stora förlorarna med olika grader av tidigare engagemang i föreningen märks Roger Johansson (890 000), Anders Bunnstedt (310 000) och Leif Wästerlund (130 000), den senare VD på pappersbruket Stora Enso i Hyltebruk.

I ett försök att rädda Halmstad Hammers undan konkurs förmådde den senaste styrelsen med Mats Thomasson och Kjell Kjellsson i spetsen ett stort antal personer att ställa upp med så kallade villkorade lån.

ANNONS

Det är inga vanliga banklån och där det ska amorteras och betalas ränta men det är likafullt en skuldförbindelse.

– Man kan säga att man får betalt först när alla andra har fått betalt. Man ställer sig helt enkelt sist i kön, säger Hammers konkursförvaltare, advokat Sigvard Cumtell.

Pengarna har inte kunnat läggas på hög i avvaktan på bättre tider utan har per omgående förbrukats för att betala föreningens drift.

Något grovt förenklat kan man säga att pengarna var en "tillgång" fram till och med en konkurs men i en konkurs måste dom tas upp som en skuld. Och chansen att få tillbaka dessa pengar är i princip lika med noll.

Advokat Cumtell har inte haft anledning att närmare efterforska hur de 21 personerna har fått loss pengar som sedan kunnat ges till Hammers det vill säga om det har varit fråga om egna pengar, lån på bank eller inteckning av hus eller annan tillgång.

– Nej, det har jag faktiskt ingen aning aning om, säger Cumtell.

Trots att de 21 skulle vänta till sist med att få betalt har det ändå skett återbetalningar under hösten 2005.

Den ursprungliga summa som flera har gått in med var 50 000 kronor men åtskilliga har under förra året fått tillbaka minst 5 000 kronor.

ANNONS

– Och det kan man ju i och för sig ha åsikter om, kommenterar Cumtell som dock inte har för avsikt att agera vidare med att återkräva just dessa pengar.

ANNONS