Henrik von Eckermann hade ett kostsamt nedslag med King Edward i lagfinalen.
Henrik von Eckermann hade ett kostsamt nedslag med King Edward i lagfinalen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Svenska ryttardrömmen om guld blev till sand

De svenska ryttarna fick stå och titta på när Scott Brash red hem OS-guldet till Storbritannien.
Djupt besvikna på sig själva.
– Det känns surt. Jag ska nog inte använda orden för vad jag känner, säger Henrik von Eckermann.

ANNONS
|

Bommar och plankor föll i Versailles slottspark och när det hela var över hade ingen av de svenska ryttarna klarat banan utan rivningar.

Som regerande olympiska mästare i Tokyo kom von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson till Paris som medaljhopp.

I stället slutade dagen utanför prispallen, som sexa i lagfinalen.

Det gick illa direkt.

King Edward satte hovarna lätt i den översta plankan på lavendelhindret.

"Ett ryttarfel"

– Jag får inte King Edward riktigt på bakbenen utan drivs in i botten på den plattan och det blir ett frambensfel. Mitt nedslag är ett ryttarfel.

– Jag hade behövt bättre kontroll, säger världsettan.

ANNONS

Storbritannien ledde med Sverige som fyra efter den första gruppen. Pressen låg nu på Bengtsson och Zuccero. En nolla och Sverige var med i fajten igen.

Och vad hände?

Redan på det första hindret föll en bom. "RGB" höll ihop resten av ritten men med åtta fel inför Fredricsons besök på banan var det ett nedslag för mycket i försöket att försvara lagguldet.

Sten i bagaget

– Vad tänker man? Varför? Det här är inte sant. Nu börjar vi med bagaget fullt med sten och ska över hela banan, säger Bengtsson.

Som sjua var avståndet upp till brons ett nedslag. På Catch Me Not fanns inte utrymme för misstag för att nå prispallen.

Då slog "Charlie" i trippelbarren, bommen studsade upp men landade på underlaget. Drömmen om guld förvandlades till sand.

Brash var iskall som sista ryttare och fick bara ett tidsfel. Han, Ben Maher och Harry Charles stannade på två fel. USA tog silver, Frankrike brons.

– Alla gör egentligen en okej runda. Men okej räcker inte på den här nivån, inte för oss. Vi vill ju ha guld. Det är det som räknas, säger Fredricson innan han avbryts av det brittiska guldfirandet i bakgrunden.

– Det är ju den där känslan vi vill ha, säger han.

ANNONS

Nu väntar återhämtning, träning och förberedelser inför den individuella hoppningen.

Hoppar mot varandra

Kollegorna blir åter konkurrenter. Bengtsson, von Eckermann och Fredricson är alla i Versailles för att hoppa om en medalj.

Allra helst den ädlaste.

– Ja, absolut. Det tror jag vi alla gör här. Rolf har också ett individuellt OS-silver och jag har två, Henrik har individuellt VM-guld men ingen OS-medalj och jagar en sådan, säger Fredricson.

En besviken Peder Fredricson.
En besviken Peder Fredricson. Bild: Pontus Lundahl/TT
ANNONS