Camilla Andersson (till vänster), Sandra Granfeldt och Yvonne Martinsson vann SM-guld med Hallandia 2017. De är med även i årets medaljlag tillsammans med Agneta Granfeldt.
Camilla Andersson (till vänster), Sandra Granfeldt och Yvonne Martinsson vann SM-guld med Hallandia 2017. De är med även i årets medaljlag tillsammans med Agneta Granfeldt. Bild: Johanna Lundberg/Bildbyrån/arkiv

Vändningen: Halmstadlaget kan få spela SM-final – i SVT

BK Hallandia snuvades på en SM-medalj av coronaviruset. Men nu ser det ändå ut att bli ett SM-slutspel i tremannabowling för det allsvenska Halmstadlaget – inför Sveriges Televisions tv-kameror.
– Det är jätteglädjande nyheter, säger Camilla Andersson, spelare i Hallandia.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

SM-slutspelet i tremanna skulle egentligen ha avgjorts under vinter-SM-veckan i Boden i slutet av mars. Hallandia – som vann SM-guldet i tremanna 2017 – var ett av tre damlag som hade kvalat in till slutspelet och var därmed garanterade minst ett SM-brons.

Men coronapandemin stoppade hela SM-veckan. Hallandia gick därmed inte bara miste om en ny SM-medalj utan också om de sponsorpengar som spelarna själva hade raggat ihop inför tv-sändningen i Sveriges Television (SVT).

– Det handlade om jättemycket pengar för oss, sade Camilla Andersson till HP då, utan att vilja avslöja det exakta beloppet.

LÄS MER:Hallandia förlorar viktiga intäkter när SM ställs in

Spelas i Uddevalla

Men nu verkar SM-slutspelet bli av trots allt – nästan ett år senare.

ANNONS

Planen är att avgöra det i Uddevalla fredagen den 5 februari – om smittoläget i samhället tillåter.

– Det var SVT som kontaktade Svenska Bowlingförbundet. Skidåkningen ska ha sitt SM i tv och då ville tv ha någon mer idrott så de frågade Bowlingförbundet om de var intresserade och det var de ju, berättar Camilla Andersson.

Tremanna-SM skulle på nytt ha varit en del av vinter-SM-veckan i Borås 2–7 februari 2021. Men även den SM-veckan ställdes nyligen in.

Bowlingen hade heller inte kunnat genomföra något kvalspel till SM. Så när SVT hörde av sig valde förbundet i stället att återuppväcka SM-slutspelet från 2020 – och de sex inkvalade dam- och herrlagen tackade mangrant ja.

– Förbundet har även kontaktat Riksidrottsförbundet och fått klartecken att köra det, för de hade ju anmält att tävlingen inte skulle bli av. Men det gick att backa det beslutet – tack och lov säger jag, skrattar Camilla Andersson.

– Och det är sagt, att även om det inte skulle bli tv-sändning så ska SM köras. De kommer inte backa och ställa in det igen. Så vi kommer att få vår medalj oavsett.

Välkommen reklamtid

För Hallandia – som spelar sina hemmamatcher i serien i Falkenberg eftersom Halmstad fortfarande saknar en bowlinghall – blir SM ett välkommet tillfälle att få synas.

ANNONS

– Nu får vi på våra sponsorer igen. Några har varit med ändå, men kanske inte med samma summa, säger Camilla Andersson.

Ett aber är att laget på grund av rådande coronarestriktioner varken har kunnat spela matcher eller träna sedan slutet av oktober. Men förhoppningen är att seriespelet ska återupptas den 9 januari.

LÄS MER:Hallandia till SM-veckan – har säkrat minst ett brons

ANNONS