Nytt tillskott. 19-åriga Stina Rix får chansen från start när Hylte/Halmstad premiärspelar mot svenska mästarlaget Engelholm på söndag.
Nytt tillskott. 19-åriga Stina Rix får chansen från start när Hylte/Halmstad premiärspelar mot svenska mästarlaget Engelholm på söndag.

19-åringen kan bli årets stjärnskott i Hylte/Halmstad

Hon var en av de mesta jagade spelarna i elitserien, men valet föll till slut på Hylte/Halmstad. – Det var den klubben som hade den bästa helhetslösningen, säger tonårstalangen Stina Rix.

ANNONS
|

I våras stod klubbarna i kö för att försöka få Stina Rixs namnteckning på ett kontrakt.

Dragkampen om den landslagsmeriterade 19-åringen från Rig Falköping vann Hylte/Halmstad.

– Det var inget lätt val och jag tänkte länge, men H/H har ett av de bästa lagen i elitserien och eftersom jag fortfarande har mycket att utveckla så kändes det som om det var här jag hade bäst chans att göra det, konstaterar Stina.

Hon kommer till en klubb som har tagit SM-medalj vid fyra tillfällen de fem senaste säsongerna med guldet som topp 2013/14.

ANNONS

I år är H/H favorit till ett nytt SM-guld och det finns bra spelare på alla positioner – inte minst till vänster där Rix huserar.

Amerikanska nyförvärvet Tiana Dockery och veteranerna Ewa Kalinowska samt publikfavoriten Daniele Kovacs de Lima konkurrerar med Stina om två platser.

Det mesta talar dock för att det är Dockery och Rix som får förtroendet när H/H på söndag inleder elitseriesäsongen hemma mot Engelholm.

– Alla tre har mer erfarenhet och det går att lära sig mycket av dem. De ger mig lite tips under träningarna.

Tränaren Tony Westman ser stor utvecklingspotential i den 1,84 långa Ystadstjejen, men tycker att hon är för snäll!

– Jo, jag har hört det, men det är bara att försöka lära sig att ta för sig mer. Jag kan slå ibland – till och med hårt då och då, skrattar hon.

– Men det känns bra just nu. Jag har kommit till ett bra lag med många duktiga spelare och vi är taggade inför premiären.

Stina tog redan som 17-åring plats i det svenska seniorlandslaget och har så här långt gjort 12 A-landskamper, men nu senast i EM-kvalet i våras var hon inte uttagen i truppen.

ANNONS

– Första gången jag var med var våren 2014 då vi spelade EM-kval. Jag fick inte spela så mycket, men att bara få träna med de bästa spelarna i Sverige är jättebra för utvecklingen.

– Så där vill jag vara med igen. Målet är att spela i landslaget i framtiden.

Först ska hon dock försöka hjälpa Hylte/Halmstad att vinna SM-guld.

Försäsongen har sett bra ut och klubben har vunnit två elitturneringar – en i Örebro och en i Köpenhamn.

– Målet är att vinna – det är ju det vi tränar för. Men allt kan hända under en lång säsong...

Lite om: Stina Rix

Ålder: 19.

Familj: Pappa Christian, mamma Tove och lillasyster Frida.

Bor: Lägenhet i Halmstad.

Klubbar: Ystads VK, Rig Falköping, Hylte/Halmstad.

Meriter: 12 A-landskamper, 38 J-landskamper, SM-guld U17, 2 Nevza-guld och SM-guld beachvolley U19.

Intressen: Träffa kompisar – annars är det mest volleyboll som gäller.

Volleyboll: Elitserien (d)

Engelholm

Svenska mästare de två senaste säsongerna under ledning av tidigare Hylte/Halmstad-tränaren Per-Anders Sääf. Klubben har tappat nästan ett helt lag och Sääf får än en gång bygga om – dock utan tonårsstjärnan Isabelle Haak, som numera är proffs i Frankrike. Med tre starka importer från USA kommer skånskorna ändå att bli slagkraftiga och är säkert med och tampas om SM-guldet även den här säsongen.

Gislaved

Tio spelare ut – och sju in. Det säger sig själv att tränaren Daniel Magnusson har en tuff uppgift framför sig, men småländskorna har lyckats väl i rekryteringen och har alla möjligheter att vara med och slåss om en semifinalplats.

– Vi har fått upp lägstanivån och kompletterat med en del nya, svenska spelare, säger Magnusson.

Madi Mahaffey, som värvats från tyska Bundesliga-laget Thüringer, är med sina 193 centimeter den som sticker ut mest i laget.

Hylte/Halmstad

Är det lag som har fått behålla flest spelare från förra säsongen och dessutom förstärkt med Soriana Pacheco som nygammal passare samt fyllt på med amerikanskorna Nakeyta Clair och Tiana Dockery. Speciellt den sistnämnda kommer att bli en attraktion i elitserien – var så säkra! Har det starkaste laget på pappret med två spelare på varje position och är skyhög favorit till SM-guldet.

Lindesberg

Klubben har tappat tunga namn som Martina Svensson, Hylte/Halmstad, Rebecka Andersson, Örebro samt poängdrottningen Margie Giordano, som slutat. Ersättarna är färre och ser inte riktigt ut att hålla samma klass. Därför lär Lindesberg få svårt att tampas om SM-medaljerna den här gången. Noterbart är 17-åriga Elsa Arrestad får en viktig uppgift – hon är ny lagkapten trots sin ringa ålder.

Lund

Nykomling med mål att etablera sig i elitserien. Lund har precis som många andra lag i serien haft stor omsättning på spelarsidan undan sommaren, men har lyckats behålla stommen där danska före detta landslagpassaren Maja Tholstrup Bach, som i fjol utsågs till viktigaste spelaren i föreningen, får en nyckelroll. Även rutinerade amerikanskan Jacqueline Sebetovsky lär få mycket att göra, men kan kanske avlastas av Emelie Hedeberg, som lämnat modeklubben Hylte/Halmstad.

Rig Falköping

Gymnasielaget har blivit av med fjolårets kull och nu står en ny på tur att försvara Rigs färger. Cornelia Rosenqvist, 1,93 lång och Linda Andersson, 1,85, lär tillhöra de bättre spelarna i årets upplaga.

Rig har i år en ny tränare i Whitney Turner, som i fjol var en av förgrundsfigurerna i silverlaget Örebro.

– Jag vet att jag kommer att sakna at spela, men nu är jag här och det känns bra att få coacha ett lag i stället, säger Turner.

Sollentuna

Fågel eller fisk - det är frågan? Huvudstadslaget har blivit av med många tunga namn – bland annat förra Hylte/Halmstad-spelaren Madeleine Green som uppgavs ha vänt hem till Degerfors igen, men tydligen valt att sluta istället.

– Vi har tappat en del viktiga spelare och fokuserar nu på att skapa ett lag – det är det målet vi har, säger tränaren Vladan Cerimidzic, som även coachar herrlaget i Sollentuna.

Trots nya spelare som Charlotte Harris från USA och Alessandra Roventini från Italien får ”Sollet” troligen inrikta sig på en mittenplacering.

Svedala

Stora delar av fjolårets startsexa har försvunnit, men Svedala har som vanligt hittat tre nya amerikanskor – Manyi Ati, Julia Doyle och Meghan Huggerty – som kan losta skånskorna till ännu en SM-semifinal. Elin Albertsson är tillbaka från seriekonkurrenten Lund och får en viktig roll som vänsterspiker. Mikaela Carlstedt är en av tre spelare som finns kvar i truppen och hon blir en kulturbärare för laget.

Örebro

Anna Rönbbäck, 35, Madeleine Eriksson, 32 och Whitney Turner, 31, har alla slutat efter SM-silvret i våras och lämnar förstås ett stort tomrum efter sig. Sofia Täcktor har hämtats från Sollentuna och fysiska Oni Lattin, från USA. Den kanske mest spännande värvningen är annars Iida Murto, från Salo i Finland. 18-åringen är en av de största talangerna i grannlandet och får en spännande roll i medaljjagande Örebro.

ANNONS