Stjärnans reaktion – efter nya coronabeskedet

Det blir inget EM-kval för Sverige efter nyår. I stället får damlandslaget – med Hylte/Halmstad-profilerna Hanna Hellvig och Dalila-Lilly Topic i bruttotruppen – vänta åtminstone till maj 2021 på grund av coronapandemin.
– Jag tror att det är en bra idé, säger Hellvig, 20.

ANNONS
LocationHalmstad Arena|
|

Elitserien

Hylte/Halmstad 3

Lindesberg 0

(25–13, 25–16, 25–11)

Serieledande Hylte/Halmstad ångar på Elitserien. Fortfarande poänglösa jumbon Lindesberg avfärdades på dryga timmen, vilket betydde H/H-damernas tionde seger på lika många matcher.

Setskillnaden under säsongen är nu uppe i imponerande 30–0.

Bara andra set var lite spännande. Där dröjde till 8–8 innan Hylte/Halmstad kunde rycka ifrån.

Landslagsspikern Hanna Hellvig var planens dominant med 21 poäng, varav 19 i anfall.

– Jag tycker att vi gjorde ett stabilt jobb. Det kändes som att vi låg på en stadig nivå hela tiden. Sedan hade vi några missförstånd och liknande, men det var ändå stabilt, säger hon.

ANNONS

Första gången på 38 år

Hellvig och centern Dalila-Lilly Topic, 23, hade en större utmaning att se fram emot efter nyår. Under perioden 7–17 januari skulle Sverige ha spelat EM-kval i Portugal och Georgien med chans att ta blågult till slutspel för första gången på 38 år.

Men lagom till helgen kom kontraorder från europeiska volleybollförbundet CEV, som skjuter upp de flesta EM-kvalgrupperna till början av maj 2021 på grund av coronapandemin. Även det svenska herrlandslaget, som skulle ha mött Nederländerna och Kroatien, drabbas.

Hanna Hellvig tar beskedet med fattning.

– Jag tror att det är en bra idé. Det har varit mycket om och men om det här EM-kvalet, men med tanke på situationen i Europa nu så kommer det aldrig att fungera. Men vi kör ett läger ändå, utan matcher, över nyår, säger hon.

Viktigt steg på OS-resan

Det är andra gången som EM-kvalet flyttas. Det skulle från början ha avgjorts i augusti och september i år.

EM-slutspelet är planerat att gå i Serbien, Kroatien, Bulgarien och Rumänien 2021. En plats där skulle vara ett viktig steg för de svenska damerna längs vägen mot det stora målet, som är OS 2024.

Innebär detta att du får en lugnare jul- och nyårshelg, utan att behöva toppa formen?

ANNONS

– Nej, det kommer nog inte att hända, ler Hanna Hellvig.

– Jag tror inte att jag kommer vila så mycket. Men jag får sex dagar hemma i Stockholm i alla fall, så då får jag ta det lugnt.

LÄS MER:Förbundet agerar efter lokala elitlagets gruppkramar

LÄS MER:Missar julfirandet för första gången: ”Mina föräldrar är jätteledsna”

ANNONS