Har Jimmie Tschander (C) glömt att rapportera till arbetsgivaren att han inte jobbat heltid, annat än under sommaren? Eller är ordförandeskapet i HFAB inte mer tidskrävande än att det går utmärkt att samtidigt jobba heltid – tvärtemot hans officiella bild?
Har Jimmie Tschander (C) glömt att rapportera till arbetsgivaren att han inte jobbat heltid, annat än under sommaren? Eller är ordförandeskapet i HFAB inte mer tidskrävande än att det går utmärkt att samtidigt jobba heltid – tvärtemot hans officiella bild? Bild: Roger Larsson

HFAB-ordförande tar ut full lön – trots att han ”bara hinner jobba deltid”

Alla lokala C-medlemmar har fått ett mejl där C-ordföranden slår fast att det inte finns någon anledning att misstro Jimmie Tschander. Men när HP kollar hans uppgifter om att HFAB-ordförandeskapet är så omfattande att han bara hinner jobba deltid på kommunen, stämmer det inte. Lönespecifikationerna visar att han tagit ut lön för 100 procent hela året, precis som största delen av förra året.

ANNONS
|

I tisdags kväll skickade Centerpartiets ordförande i Halmstad, Anna Ginstmark, ut ett mejl till alla medlemmarna där hon tar upp att det varit ”mycket skriverier i tidningen” och att det handlat om ”HFAB och vår egen Jimmie Tschander”.

Centerpartiets ordförande i Halmstad, Anna Ginstmark, fortsätter att försvara Jimmie Tschander till 100 procent – och nu stavar hon även hans förnamn rätt.
Centerpartiets ordförande i Halmstad, Anna Ginstmark, fortsätter att försvara Jimmie Tschander till 100 procent – och nu stavar hon även hans förnamn rätt. Bild: Roger Larsson

Ginstmark beskriver att hon ”blev förvånad när de första artiklarna kom ut” och att hon tänkte att ”nu måste de väl ha fått något om bakfoten?”

Den lokala C-ordföranden slår också fast att hon ”ser verkligen ingen anledning att misstro Jimmie”.

Tvungen att gå ner i tjänst

Men frågan är om man verkligen kan lita på alla hans uppgifter?

Tschander har i augusti i år berättat i HP om att ordförandeuppdraget i HFAB är så omfattande att han inte hinner jobba heltid på sitt ordinarie arbete som bokningskoordinator på Halmstad arena. För att mäkta med är han tvungen att gå ner i tjänst till 80-85 procent, förklarade Tschander.

ANNONS

– Enda undantaget är sommarmånaderna. Då jobbar jag 100 procent. Dels är det mindre att göra med HFAB då, dels behövs jag på arenan för att semesterperioderna ska gå att pussla ihop, sade han i HP.

Uppgifterna stämmer inte

Men när HP kontrollerar hans uppgifter med kommunens HR-service stämmer de inte. Tittar man på hans lönespecifikationer visar det sig att han tagit ut 100 procent av sin ordinarie lön hela året.

De senaste 20 månaderna har Jimmie Tschander fått ut cirka 350 000 kronor i arvode för sitt ordförandeskap – samtidigt som kommunen bara gjort löneavdrag för nedsatt tjänst med bara cirka 22 000 kronor.
De senaste 20 månaderna har Jimmie Tschander fått ut cirka 350 000 kronor i arvode för sitt ordförandeskap – samtidigt som kommunen bara gjort löneavdrag för nedsatt tjänst med bara cirka 22 000 kronor. Bild: Anders Holmer

En genomgång av förra årets lönespecifikationer visar också att Tschander tog ut 100 procent av sin lön under två tredjedelar av 2020. Bara under fyra och en halv månad det året hade han ett löneavdrag på 15 procent för nedsatt tjänst.

För uppdraget som ordförande i HFAB får Tschander ett årsarvode på 209 700 kronor, vilket motsvarar 17 475 kronor i månaden.

Arvodet är baserat på att ordförandeskapet ska motsvara 25 procent av ett heltidsuppdrag. Fast för Tschander motsvarar pengarna mer än 50 procent av hans ordinarie lön, som nu ligger på 33 250 kronor i månaden.

Pengarna är totalt oviktiga. Slår man ut det på all tid man lägger ner är timpengen väldigt låg.

För HP har han dock förklarat att ”pengarna är totalt oviktiga”. Tschander har också sagt att ”slår man ut det på all tid man lägger ner är timpengen väldigt låg”.

Fakta är att han de senaste 20 månaderna fått ut cirka 350 000 kronor i arvode för sitt ordförandeskap – och att kommunen samtidigt gjort löneavdrag för nedsatt tjänst med bara cirka 22 000 kronor.

ANNONS

Frågan är då om detta beror på att Tschander glömt att rapportera till arbetsgivaren att han inte jobbat heltid – annat än under sommarmånaderna?

Eller om det helt enkelt är så att ordförandeskapet inte är mer tidskrävande än att det går utmärkt att samtidigt jobba heltid – tvärtemot den officiella bild som Tschander gett?

Vägrar ställa upp på intervju

HP har sökt Jimmie Tschander för att göra en bandad intervju om detta – där han som vanligt får läsa sina citat före publicering – men han vägrar. Trots att det inte skulle behöva ta mer än kanske tio minuter att göra intervjun blir det i stället en tre timmar lång sms-konversation om att han bara svarar på frågor via mejl.

Som motivering anger han endast att han ”ställt upp på flertalet intervjuer den senaste tiden”, men att han den här gången bara vill svara via mejl.

Det låter kanske som att HP söker honom jämt och ständigt – men i verkligheten har tidningen bara kontaktat honom en enda gång under de två senaste veckorna. När HP då frågade när han hade tid att prata utbrast han:

– Det här går inte längre, jag kan inte vara tillgänglig hela tiden.

Det är ett känt manér från makthavare som inte vill bli granskade eftersom det försvårar journalisters möjligheter att fånga den intervjuades reaktioner och ställa följdfrågor.

En som är kritisk till att makthavare vägrar att ställa upp på bandade intervjuer är Björn Häger, journalist med stor erfarenhet av att intervjua politiker för Sveriges Radio och TV 4. Han har varit ordförande för Publicistklubben och Föreningen Grävande Journalister samt är föreläsare och kursledare i intervjuteknik – ett ämne som han också författat böcker om.

ANNONS
”Att kräva mejlade frågor är ett uselt och fegt sätt att försöka klara sig undan för den som inte har rent mjöl i påsen”, säger Björn Häger, som bland annat varit inrikesreporter på Ekot och jobbat med TV4:s valbevakning 2010, 2014 och 2018.
”Att kräva mejlade frågor är ett uselt och fegt sätt att försöka klara sig undan för den som inte har rent mjöl i påsen”, säger Björn Häger, som bland annat varit inrikesreporter på Ekot och jobbat med TV4:s valbevakning 2010, 2014 och 2018. Bild: Jörgen Alström

– Att kräva mejlade frågor är ett uselt och fegt sätt att försöka klara sig undan för den som inte har rent mjöl i påsen, säger han.

– Det är ett känt manér från makthavare som inte vill bli granskade eftersom det försvårar journalisters möjligheter att fånga den intervjuades reaktioner och ställa följdfrågor, förklarar Häger och fortsätter:

– Förutom att det blir omständligt att mejla fram och tillbaka finns det exempel på att makthavare tar hjälp av andra att skriva svaren och att de medvetet formuleras vagt så att man kan slingra sig med orden.

Jämför med Nordkorea

– Sitter man som förtroendevald ordförande för ett stort kommunalt bostadsbolag med 11 000 lägenheter – och får över 200 000 kronor om året i arvode för det – har man ett ansvar gentemot såväl hyresgästerna som alla andra väljare och skattebetalare att ställa upp på en intervju för ortens största tidning, kommenterar Häger och tillägger:

– I länder som Nordkorea kan makthavare nöja sig med att skicka ut kommunikéer – men man får inte missa att ni faktiskt befinner er i Halland.

Värt att nämna kan också vara att samma dag som Tschander vägrar att ställa upp på en ansvarsutkrävande intervju för HP skickar HFAB:s kommunikations- och marknadschef Sandra Troedson ut ett pressmeddelande om att försäljningen av sju fastigheter inleds. I pressmeddelandet hänvisas bland annat till just Tschanders mobilnummer – det han inte vill svara på när HP ringer.

ANNONS

Ondgör sig över granskning

På sistone har flera politiker ondgjort sig på sociala medier över HP:s granskning av kommunen. Exempelvis har Liberalernas fullmäktigeledamot Annica Elveroth nyligen skrivit ett inlägg där hon beklagar sig över ”den personjakt och det drev som pågår” där hon anser att det tas upp frågor som är ”på gränsen till bagateller”.

Fullmäktigeledamoten Annica Elveroth (L) har skrivit att HP tar upp frågor som är ”på gränsen till bagateller” i ”den personjakt och det drev som pågår”.
Fullmäktigeledamoten Annica Elveroth (L) har skrivit att HP tar upp frågor som är ”på gränsen till bagateller” i ”den personjakt och det drev som pågår”. Bild: Roger Larsson

Inlägget har bland annat gillats av den granskade M-politikern Carl-Johan Berthilsson och kommunrådet Lovisa Aldrin (L). Dessutom har S-politikern Tony Stané, som nämnts i granskningen eftersom han var med när Hem:s vd fick sparken, kommenterat inlägget med att HP sysslar med ”mobbing” och att det är ”förkastligt”.

Även C-ordföranden Anna Ginstmark har kommenterat med att ”HP haussar upp ett förakt” och att det är ”osmakligt” och ”lite löjligt”.

I stället för att ta tag i våra egna brister ger vi oss på media. Det är sådant som skapar politikerförakt.

Flera C-medlemmar har dock kontaktat HP med oro över hennes inställning.

– Det är skrämmande att hon inte någonstans i sitt brev till oss kommenterar de fel han gjort som HFAB-ordförande. Exempelvis nämner hon inget om tre års missat kontrollansvar av skenande lönekostnader eller att han inte vet vad myndighetsutövning är, säger en av dem.

LÄS MER:Intern C-kritik mot HFAB:s skenande personalkostnader

LÄS MER:Därför var det fel att hindra HFAB:s personal från insyn

– I stället för att ta tag i våra egna brister ger vi oss på media. Det är sådant som skapar politikerförakt, säger en annan.

Felaktiga helgersättningar

När det gäller Tschanders löneuppgifter avslöjade HP förra året att han i flera års tid fått ut helgersättningar utan att jobba helg. Den gången handlade det om över 20 000 kronor i felaktiga ersättningar – och då ställde han upp för en intervju.

ANNONS

– Jag lägger mig platt och medger att jag inte har tittat på mina lönespecifikationer. Eftersom jag har politiska uppdrag för kommunen som också går in på lönen så skiljer slutlönen sig från månad till månad. Jag har också av och till haft olika tjänstgöringsprocent, förklarade han.

LÄS MER:Politiker fick felaktig löneutbetalning under två år

– Så klart är det slarvigt. Men det är skönt att det har upptäckts. Nu får jag göra rätt för mig. Jag är fullt medveten om att det är mitt ansvar att hålla koll, fortsatte han och avslutade med:

– Det är inte kul att ni kommer att skriva om detta.

Turerna kring sparkade vd:n

Bakgrunden är det som HP skrivit om HFAB:s avtal med Halmstads stadsnät AB och det dramatiska enledigandet av vd:n Catharina Rydberg Lilja.

I februari i år tvingade HFAB:s Tschander-ledda styrelse, på order av moderbolaget Halmstads Rådhus AB, vd:n att underteckna avtalen med Halmstads stadsnät – trots att hon och bolagets experter på området ansåg att de inte var affärsmässiga.

Men trots att hon lydde fick hon i april överraskande sparken, efter ett extrainsatt styrelsemöte på en söndag. Personalrepresentanterna nekades insyn genom att Tschander felaktigt hänvisade till att det rörde sig om ”myndighetsutövning mot enskild”.

I brevet som nu mejlats ut till C-medlemmarna från Ginstmark låter hon Tschander ännu en gång försäkra att ”det har aldrig ställts några ultimatum utifrån, utan beslutet är helt och hållet styrelsens eget”.

I HP har dock den sparkade Rydberg Lilja avslöjat hur han två dagar före beslutet förklarade för henne att de var utsatta för påtryckningar och att det handlade om att hon måste gå – annars skulle de bli avsatta.

– Jag undrade förstås vem som stod för påtryckningarna. Svaret jag fick var att de kom från HRAB:s vd Mattias Rossköld och HRAB:s ordförande Carl-Johan Berthilsson, vittnade hon om i HP.

LÄS MER:HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

LÄS MER:Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER:Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

LÄS MER:Förvaltningsrätten synar kommunjuristens dubbla stolar

LÄS MER:Hyresgästföreningen kritisk till att HFAB inte fick upphandla

LÄS MER:SD vill sparka HFAB:s styrelse

ANNONS