Därför har vargen kommit till Halland

Det är sannolikt samma varghanne, på jakt efter en hona att bilda familj med, som har observerats i Halland den senaste veckan. Tills han rör sig vidare kan det vara klokt att ha sin hund kopplad i skog och mark och ha extra uppsikt över boskap.

ANNONS
|

Det har gjorts flera vargobservationer i mellersta och södra Halland de senaste dagarna. I lördags kväll fick en gård utanför Vessigebro i Falkenbergs kommun besök av en varg och i måndags morse fångades en varg på film på en gård Halmstads kommun. Senare samma dag stötte en privatperson på en varg i ett skogsområde utanför Åled ett stycke längre norrut. Även det mötet fångades på film.

LÄS MER:Ny vargobservation i Slättåkra: ”En häftig känsla”

På tisdagskvällen var det dags igen, när en familj filmade en varg när den kom springandes längs vägen utanför deras hus i Slättåkra i Halmstads kommun.

Sannolikt är det en och samma varghanne som har observerats vid de fyra tillfällena. Det säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

ANNONS

– Väger man samman datumen som rapporterna kommit in och vargens förmåga att förflytta sig över stora områden ser det ut som att man kan knyta observationerna till en och samma individ, säger han.

Om Martin Brobergs tes stämmer är det sannolikt samma varghanne som har setts på flera platser i Jönköpings län tidigare i sommar. Han har rört sig över ett stort geografiskt område och har setts i trakterna runt Värnamo och Gislaved för att sedan passera länsgränsen i höjd med Landeryd. Därifrån har han fortsatt rakt västerut och sedan söderut där han sågs senast i Slättåkra i tisdags kväll.

Att varg observeras i Halland är inget ovanligt. Nästan årligen får länsstyrelsen in rapporter från privatpersoner som säger att de sett varg. Provsvar från spillning och döda vargar som identifierats efter viltolyckor i trafiken bekräftar ofta att observationerna är korrekta.

Enligt Martin Broberg rör det sig alltid om unga varghannar, något som stämmer väl överens med artens biologi.

– När en valp blir könsmogen är den sällan välkommen att stanna kvar hos föräldrarna utan avvisas från familjen. Tikarna söker då oftast nytt revir nära platsen där de är uppvuxna, men hannarna kan ge sig av oerhört långa sträckor för att hitta en ledig tik, säger han.

ANNONS

Om den unga varghannen lyckas fälla ett byte kan han stanna kvar i ett område för en tid. Sedan fortsätter han sitt sökande efter en tik som han kan bilda familj med.

Gammal statistik från länsstyrelsen talar för att vargar som observeras i Halland sällan stannar kvar någon längre tid och Martin Broberg förväntar sig att den varghanne som har setts de senaste dagarna kommer att göra som sina föregångare och snart söka sig vidare.

– Tyvärr för hans del finns det inga mängder av vargtikar i Halland som han kan bilda familj med, säger han.

Den som rör sig ute i naturen ska inte känna oro för att bli attackerad av varg. De halländska markerna är så rika på vilt att Martin Broberg bedömer det som fullständigt osannolikt att en varg skulle gå till attack mot en människa.

Däremot kan vargen visa intresse för hundar och speciellt för tikar. Hundägare som har för vana att släppa sina hundar när de är ute på promenad i skogen gör därför klokt i att hålla sina hundar kopplade.

– Mitt råd är att inte låta hunden möta vargen. Hundar är närbesläktade med vargen och har ett snarlikt kroppsspråk, men man ska komma ihåg att vargen kan angripa hunden. Att vargen angriper hunden är förmodligen vanligare än vice versa eftersom den försvarar sitt revir.

ANNONS

Det finns många exempel på tamdjur, framförallt får, som har attackerats och dödats av varg.

– Det är en oro som vi bär med oss, att något sådant ska hända. En varg som tar sig in i en fårhage kan göra mycket stor skada. Den beter sig som en räv som tar sig in i en hönsgård, den biter tills det blir tyst och stilla.

LÄS MER:Varg på besök i Fotstad: ”Jag blev jätterädd först”

ANNONS