Vårdcentraler är igång med vaccinationer mot covid-19

Samtliga grupper inom fas ett av vaccineringen mot covid-19 är påbörjade i Halland. Sedan en dryg vecka tillbaka vaccineras personer med hemtjänst och deras samboende på tio vårdcentraler i länet.

ANNONS
|

Först ut för att vaccineras mot covid-19 var äldre som bor på särskilda boende. Nu har även resterande i den första fasen av vaccinationen fått erbjudande om vaccination. Det vill säga personal inom kommunal vård och omsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor med någon som har hemsjukvård eller hemtjänst.

Alla i fas ett förutom personer med hemtjänst och deras samboende, samt samboende till de med hemsjukvård, har vaccinerats i sina hem. Nu har tio vårdcentraler i länet påbörjat vaccineringen av denna grupp. Hur många det handlar om går inte riktigt att säga då det inte finns något register över hur många av de med hemtjänst och hemsjukvård som bor tillsammans med någon.

ANNONS

– Vi vet att ungefär 4 300 personer har hemtjänst och cirka 4 300 har hemsjukvård men vi vet inte hur många som är sambo med dem. Vi vet alltså inte hur stor gruppen är totalt, men vi tror att målgruppen som ska vaccinera sig på vårdcentralerna nu är runt 8 600. När denna vecka är slut ska 2 700 ha vaccinerat sig, berättar regionens vaccinationssamordnare Pernilla Wallerstedt.

LÄS MER:Regionen går ut med sin tidsplanering för vaccineringen i Halland

LÄS MER:Nio av tio hallänningar vill vaccinera sig

Vaccinleveransen styr tempot

Att inte fler ur denna gruppen kan vaccineras på en gång eller att fler vårdcentraler är inblandade beror enbart på tillgången till vaccin konstaterar Pernilla Wallerstedt.

– Det är inget annat som stör, vårdcentralerna har kapacitet att vaccinera många fler än vad de gör idag, säger hon.

Trycket på vaccin för personer i fas ett har varit stort och tiderna på vårdcentralerna har tagit slut i omgångar. Region Halland har tidigare fått kritik för långsam takt på vaccinering men Pernilla Wallerstedt tycker att vaccineringen av den här gruppen har varit effektiv.

– Vi var tidigt ute med att nå alla målgrupper i och med vår täta samverkan med kommunerna. Vi satte igång med att vaccinera alla målgrupper paralleller medan några regioner först har avslutat en målgrupp innan de påbörjat nästa.

LÄS MER:Därför håller Halland igen med vaccineringen

LÄS MER:Halland vaccinerar minst i landet – men ska nu gasa på

Vaccinationstider ska bokas digitalt

Alla som har hemtjänst ska ha fått hem ett brev med information om hur man ska gå tillväga för att boka sin vaccination. Bokningen sker digitalt genom samma system som även kommer användas när vaccinationen går in i nästa fas.

ANNONS

Varför väljer man ett digitalt system när målgruppen till stor del är äldre personer?

– Att vi har tidsbokning har att göra med att vi har en pandemi, vi får inte ha folksamlingar. Vi provade det med säsongsinfluensan och det föll väldigt väl ut, många av våra äldre är digitala. Sen står det även i brevet att om man inte kan boka själv kan man be sin hemtjänst eller anhörig om hjälp, klarar de inte det kan de ringa till de aktuella vårdcentralerna och be om hjälp, säger Pernilla Wallerstedt.

Skulle en person som inte tillhör fas ett boka en vaccinationstid har vårdcentralerna möjligheten att boka av tiden eller avvisa personen.

– Det handlar om ett förtroende och att man respekterar turordningen. Det är en samhällsfråga att skydda de som behöver skyddet mest och det finns en anledning till turordningen, det kräver solidaritet och respekt i samhället.

LÄS MER:70-plussarna ivriga att få vaccineras – saknar information

LÄS MER:Andelen smittade hallänningar fortsätter att minska

De olika faserna i vaccineringen

Fas 1: Boende på äldreboenden, personal inom kommunal äldreomsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor tillsammans med dessa, viss personal inom sjukvården. (Beräknas vara avklarad under vecka 9 eller 10)

Fas 2: Övriga personer som är 70 år och äldre (födda 1951 eller tidigare). De äldsta erbjuds att vaccineras först. Vuxna som får insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare. (Inleds omkring vecka 6 eller 7 och beräknas vara klar i vecka 14)

Fas 3: Övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår. (Beräknas att pågå under vecka 14 till 16)

Fas 4: Övriga vuxna personer 18-69 år som inte tillhör en riskgrupp. (Start planerad vecka 14 och beräknas pågå till vecka 25)

Källa: Region Halland

ANNONS