Undervisning på distans vidtas som en tillfällig åtgärd för högstadieeleverna på Söndrumsskolan, uppger Pia Bagge, biträdande förvaltningschef.
Undervisning på distans vidtas som en tillfällig åtgärd för högstadieeleverna på Söndrumsskolan, uppger Pia Bagge, biträdande förvaltningschef. Bild: HP/Arkiv

Elever på högstadiet får undervisning på distans

Den stora smittspridningen bland personal på Söndrumsskolan gör att distansundervisning införs för de äldre eleverna. Beslutet gäller kommande tre dagar och är det första i sitt slag i kommunen.
– Just nu är mer än en tredjedel av personalen hemma, säger Pia Bagge, biträdande förvaltningschef.

ANNONS
LocationSöndrum|
|

HP har tidigare berättat att flera fall av covid-19 har konstaterats bland framför allt anställda men även elever på skolan. Hittills har bristen på personal lösts med hjälp av vikarier, men med start i morgon, fredag, tar barn- och ungdomsförvaltningen ett hittills oprövat grepp för just grundskolan i Halmstad.

LÄS MER:Flera fall av covid-19 på Söndrumsskolan

Samtliga elever i årskurs 7–9 kommer att få sin undervisning på distans i tre dagar, via Teams.

Kontaktad av Smittskydd Halland

– I veckan blev skolan kontaktad av Smittskydd Halland som ville prata om smittspridningen bland personalen. Då kändes det som att många började komma tillbaka och läget var ganska lugnt. Men sedan smällde det till igen och för att försöka stoppa smittspridningen har förvaltningschef Pauline Broholm Lindberg, efter samverkan med Smittskydd Halland, fattat det här beslutet, säger Pia Bagge.

ANNONS

Samtidigt införs fjärrstudier för årskurs 6. Det innebär att eleverna är närvarande på skolan och har personal på plats men får sin undervisning via lärare som jobbar hemifrån.

– Så långt det är möjligt anser vi att låg- och mellanstadieelever ska vara på skolan, förklarar Pia Bagge.

Mer än en tredjedel hemma

En trolig orsak till att det har varit svårt att få bukt med smittan på skolan uppges vara att lärare rör sig mellan olika klassrum, trånga arbetsrum och personalrum. I nuläget är mer än en tredjedel av personalen hemma, vilket har försatt skolan i en svår situation.

– Alla är dock inte sjuka i covid, en del väntar på sina provsvar och vissa har andra sjukdomar. Men många uppger att de har så milda symptom att de skulle kunna sköta undervisningen hemifrån, säger Pia Bagge.

Eftersom skolan under en lång tid har haft en hög andel vikarier har undervisningen blivit lidande. Dessutom har vissa lektioner fått ställas in.

– Vi får helt enkelt en högre kvalitet på undervisningen med de ordinarie lärarna, säger Pia Bagge.

Oprövad mark

Det är första gången under pandemin som en grundskola i kommunen tillämpar undervisning på distans.

– Det är ny mark, men detta är ett specialfall. Vi tar inte lättvindigt på sådana här beslut, för vi tycker att det är viktigt med den fysiska närvaron i grundskolan, säger Pia Bagge.

ANNONS

Tre dagars distansundervisning med helg emellan och en studiedag i slutet av perioden innebär i praktiken en frist på sex dagar, säger Pia Bagge.

– I nuläget tror vi att det kan räcka. Man ska också komma ihåg att vi inte har någon stor smittspridning bland eleverna. Visst har vi barn som är hemma, men ingen högre frånvaro än en normal novembermånad.

Står bakom beslutet

Magnus Hygert, kommunombud för Lärarnas riksförbud, känner inte till åtgärden när HP ringer upp men har kännedom om att smitta förekommit på skolan.

– Gymnasieskolan har ju haft distansundervisning med blandad erfarenhet men det är lite äldre elever med bättre vana av detta och som kanske är mer motiverade att bedriva studier på distans. Det är jungfrulig mark som bryts här men är situationen sådan att man inte kan garantera att smittspridning inte sker så måste det självklart hanteras. Så LR står bakom beslutet, säger han.

Har ni många medlemmar som är oroliga och tycker att distansundervisning borde införas även på grundskolor?

– Oron varierar från skola till skola och från medlem till medlem, men vi ser att de direktiv som gäller i övriga samhället är svåra att upprätthålla i skolan. Vi har de fysiska klassrummen och undervisar i de klasser vi har.

ANNONS

Hur är fackets inställning, anser ni att distansundervisning bör införas?

– Fackets inställning är att vi följer de direktiv som kommer uppifrån.

ANNONS