16-våningshotellet ska placeras i utkanten av Picassoparken, vid Österskans.
16-våningshotellet ska placeras i utkanten av Picassoparken, vid Österskans. Bild: White Arkitekter

Fåtal partier säger direkt ja till att stötta en folkomröstning

Endast tre partier – V, SD och MP – säger i dagsläget ja till en folkomröstning om hotellplanerna på Österskans. Övriga vill först diskutera frågan internt.
– Säger man ja till en folkomröstning måste man enligt oss vara beredd att följa resultatet, säger Ella Kardemark (KD).

ANNONS
LocationHalmstad|
|

I helgen stod det klart att motståndarna till hotellbygget intill Picassoparken har fått ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att väcka frågan om en folkomröstning.

LÄS MER:Protestlista om hotellet på Österskans är i mål – ”Känns fantastiskt”

LÄS MER:Kan bli folkomröstning om hotellet – det här händer nu

Saken landar nu på kommunfullmäktiges bord. En folkomröstning blir av om inte minst två tredjedelar av ledamöterna säger nej till detta.

Nytt förslag ska ut på granskning

Parallellt med kampen för en folkomröstning har tjänstepersoner sammanställt de över 200 synpunkter som kommit in gällande förslaget till detaljplan för Österskansområdet.

LÄS MER:Tid att tycka om hotell slut – nu går processen vidare

– Vi jobbar med att ta fram ett granskningsförslag och planen är att granskning ska ske under fjärde kvartalet i år, berättar planarkitekt Violeta Stanic.

Hon tillägger att kommunen har löpande kontakt med länsstyrelsen som har haft vissa invändningar mot planerna och som bland annat anser att en miljökonsekvensbeskrivning måste göras.

ANNONS

– En sådan kommer att beställas inom kort. Samtidigt har vi regelbundna avstämningar med exploatören och deras arkitekt där vi tillsammans jobbar med en bearbetning av samrådsförslaget, uppger planarkitekten.

Säljs för 20 miljoner

Om detaljplanen vinner laga kraft ska kommunen sälja mark på Österskans till exploatören för 20 miljoner kronor enligt upprättat avtal (se faktaruta nedan).

Frågan är nu – hur ställer sig de olika partierna till en folkomröstning? HP har ringt runt och kollat läget.

Moderaterna
Bild: Jari Välitalo

Jonas Bergman (M):

– Vi har inte diskuterat frågan utförligt i vår grupp,. Vi har pratat om det men vi har många stora frågor i kommunen som ska avgöras under våren och som har gått före. Detta har vi gott om tid att resonera vidare kring.
Vad är det som hindrar er från att stötta en folkomröstning med tanke på att den ändå bara är rådgivande?
– Det är ganska många frågor att resonera kring, varför vi ska ha en folkomröstning, hur alternativen ska formuleras och om man i förväg ska bestämma om den ska vara rådgivande eller beslutande. Det är många olika parametrar att ta ställning till som vi vill diskutera ordentligt i vår fullmäktigegrupp först.
Socialdemokraterna
Bild: Roger Larsson

Stefan Pålsson (S):

– Jag har inte så mycket besked att ge nu tyvärr. Det blir en fråga för vidare hantering i partiet. Det är klart att det är tungt vägande att man har samlat ihop så här många underskrifter, men det ska vägas mot annat också så vi får se var vi landar.
Vad är det som hindrar er från att direkt säga att ni stöttar en folkomröstning?
– Det finns olika aspekter med det där, vi har inte analyserat det djupare än men får ta det en vända i partiet nu.
Centerpartiet

Jenny Axelsson (C):

– Namninsamlingen ska först lämnas in och valideras. Om det sedan blir aktuellt att frågan om eventuell folkomröstning ställs till fullmäktige kommer vi att diskutera detta internt. Både vi och de flesta andra partier har säkert redan börjat diskutera frågan sedan en tid tillbaka, medan faktiska ställningstaganden görs när det närmar sig att eventuellt beslut ska tas i frågan.
Vänsterpartiet
Bild: Jari Välitalo

Tania Bengtsson (V):

– Som parti har vi sagt nej till planerna och vi har tidigare också sagt att om de får ihop tillräckligt många namn så kommer vi att säga ja till en folkomröstning. Det är en demokratisk fråga, när man har samlat i hop så här många namn så säger vi ja till en folkomröstning.
Ser ni kostnaden som ett hinder?
– Nej, inte i en demokratisk process och vi tycker dessutom att vi är en rik kommun som har råd med detta.
Liberalerna
Bild: Jari Välitalo

Lovisa Aldrin (L):

– Vi inväntar validering och jag vill inte uttala mig innan vi har haft den interna processen i partiet. Vi har pratat om det men haft många andra frågor som tagit mycket tid så vi har inte tagit ställning.
Varför ska man säga nej till folkomröstning med tanke på att den endast är rådgivande?
– Jag vill vara tydlig här med att mitt svar nu bara är generellt, men man måste fråga sig om det är något man verkligen ska folkomrösta om eller om det är en del av den representativa politiken. Ska vi i så fall ha folkomröstning om alla hotell och varför hade vi inte folkomröstning om södra infarten?
Sverigedemokraterna
Bild: Roger Larsson

Fabio Ishaq (SD):

– Vi ska absolut ha en folkomröstning. Det är en stor fråga som berör hela staden, många näringsidkare och arkitekturen. Vi måste ha respekt för folkets vilja. När så många skrivit på tyder det på en stark vilja och vi ska ge dem möjlighet att yttra sig.
– När det gäller kostnaden så kommer vi att föreslå att folkomröstningen görs samtidigt som det allmänna valet nästa år, då kan man pressa ner kostnaderna.
Miljöpartiet

Ola Nilsson (MP):

–Jag tycker att det är både roligt och imponerande att det finns ett sånt här initiativ och vi ser fram emot en folkomröstning. När det finns en så stor folkopinion för en folkomröstning så ska man stötta det.
Ser du kostnaden som ett hinder?
– Nej, inte i detta läget. Det kostar visserligen mycket pengar men demokrati kostar.
Kristdemokraterna
Bild: Roger Larsson

Ella Kardemark (KD):

– Jag har inget tydligt besked att ge i dag. Om det visar sig att det finns tillräckligt många korrekta namn så får vi ta ställning till detta internt.
Vad är problemet med att stötta en folkomröstning med tanke på att den bara är rådgivande?
– Vår åsikt är att om man säger ja till en folkomröstning så måste man vara beredd att följa resultatet.

Fakta: Planerna för Österskans med omnejd

Detta har hänt:

För fyra år sedan utlyste kommunen en tävling för att få fram ett förslag på hur Österskansområdet kunde utvecklas. Sju bidrag lämnades in.

Våren 2018 utsågs vinnaren – Fem hjärtan, Serneke, White arkitekter och Winn hotel group ville bygga ett 16 våningar högt hotell med bland annat konferens, spa, restaurang, saluhall och skybar.

När allmänheten fick tycka till om förslaget till detaljplan, så kallat samråd, kom det in över 200 yttranden.

Detta händer nu:

Förslaget håller nu på att omarbetas och ska därefter ut på granskning, en typ av andra samråd. Men för att förslaget ska ändras igen krävs denna gång att helt nya uppgifter framkommer. Granskning beräknas ske under fjärde kvartalet i år.

I nästa steg ska detaljplanen antas av kommunfullmäktige vilket förväntas ske någon gång under nästa år.

Detaljplanen kan därefter överklagas till mark- och miljödomstolen och även mark- och miljööverdomstolen. Dock kan inte gemene man, utan endast sakägare, överklaga.

När detaljplanen vunnit laga kraft är nästa steg bygglov och ett sådant kan inte överklagas om det inte strider mot detaljplanen.

Byggstart är realistiskt tidigast under 2023.

ANNONS