Så mycket av picassoparken försvinner vid hotellbygget
Hur mycket av Picassoparken kommer egentligen att upptas av det planerade hotellet? Enligt Halmstads kommun är det bara den rödmarkerade biten som räknas till Picassoparken, medan hotellmotståndarna menar att hela det blåmarkerade området bör räknas in.

Hotellmotståndare tror på splittring inom partierna

På tisdagseftermiddagen ska kommunfullmäktige klubba valdag för Halmstads första folkomröstning – och framför allt hur frågan ska formuleras.
Majoriteten i kommunstyrelsen föreslår att ordet ”Picassoparken” stryks, men hotellmotståndarna hävdar att det ”råder stor splittring inom S och alliansen”.

ANNONS
|
Fullmäktige ska besluta om känslig formulering av fråga på valsedlar i folkomröstning
3D-skiss på hur hotellet vid Österskans blir placerat. På tisdagen ska kommunfullmäktige bestämma om Picassoparken ska stå med i frågan på valsedlarna. Bild: Halmstads kommun

Efter måndagens långkörning i Halmstad Arena, med budgeten för 2022–2026, fortsätter kommunfullmäktige klockan 14 på tisdagen.

Punkten 9 lyder: Genomförande av folkomröstning utifrån folkinitiativets begäran ”Inget hotell på Österskans och i Picassoparken”.

Separat valdag

HP har tidigare rapporterat att den politiska majoriteten i kommunstyrelsen vill ha en separat valdag nästa år, skild från det ordinarie valet i september.

LÄS MER:Nytt beslut – så ska folkomröstningen gå till

Förslaget till fullmäktige är söndagen den 23 januari, då det omarbetade hotellförslaget ska hinna vara färdigt att ta ställning till för drygt 80 000 röstberättigade Halmstadbor.

LÄS MER:Folkomröstning föreslås få en egen valdag

V och SD reserverade sig

Vänsterpartiets Tania Bengtsson reserverade sig emot beslutet och vill att folkomröstningen ska hållas i år, innan det reviderade hotellförslaget är klart – precis som folkinitiativet vill.

ANNONS

LÄS MER:Så går bearbetningen av hotellförslaget

Sverigedemokraternas Fabio Ishaq reserverade sig också. Han vill i första hand att folkomröstningen ska hållas ihop med de allmänna valen hösten 2022, i andra hand i november i år enligt folkinitiativets vilja.

Vänsterpartiet vill stödja folkinitiativet i kommunfullmäktige
Tania Bengtsson (V) har reserverat sig mot kommunstyrelsens förslag till fullmäktige.

När det gäller formuleringen av frågan på valsedlarna föreslår majoriteten i kommunstyrelsen att ordet ”Picassoparken” stryks.

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

Även på den punkten reserverade sig både Tania Bengtsson (V) och Fabio Ishaq (SD).

SD vill stödja folkinitiativet i kommunfullmäktige
Fabio Ishaq (SD) har reserverat sig mot kommunstyrelsens förslag till fullmäktige. Bild: Johan Persson

De vill att Picassoparken står kvar i frågan, så som den formulerades när över 10 000 namnunderskrifter samlades in för att få till stånd folkomröstningen.

Har inte gett upp hoppet

Normalt sett ska majoritetsbeslut i kommunstyrelsen gå igenom också i kommunfullmäktige – men hotellmotståndarna har inte gett upp hoppet.

På deras Facebook-sida ”Önskar inget hotell i Picassoparken” hävdar Bror Gustafsson, en av de ledande företrädarna för folkinitiativet, att det ”råder stor splittring inom S och alliansen”.

”Från S, M, KD fick vi i stort stöd från många utav dess politiker som bl a samlade underskrifter och kommit med viktiga fakta”, skriver han hoppfullt.

MP:s kompromiss en joker

En joker i spelet är också Miljöpartiet, som inte har någon plats i kommunstyrelsen.

Miljöpartiets Tove Bergman och Ola Nilsson hoppas att ”i kanten av Picassoparken” kan accepteras av alla läger.
Miljöpartiets Tove Bergman och Ola Nilsson hoppas att ”i kanten av Picassoparken” kan accepteras av alla läger. Bild: Roger Larsson

Som HP rapporterat ska MP lägga fram ett kompromissförslag i fullmäktige där det ska stå ”på Österskans och i kanten av Picassoparken”. Partiet hoppas kunna samla båda lägren kring detta.

ANNONS

LÄS MER:MP vill lösa bråket inför folkomröstningen

Ingen ny manifestation

Klart är i alla fall att folkinitiativet inte har planerat någon ytterligare aktion inför beslutet.

– Vi hade vår manifestation med ballonger i Picassoparken, så det blir inget mer utanför arenan, säger Rutger Herlin, administratör för folkinitiativet.

LÄS MER:Ballongerna svävade mot skyn i protest mot hotellbygget

Inga–Britt Ahlenius

Däremot har hotellmotståndarna slängt in ytterligare ett vedträ i debatten genom att på sin FB-sida länka till kolumnen ”Byggandet behöver mer demokrati” som Inga–Britt Ahlenius skrivit i Svenska Dagbladet.

Inga-Britt Ahlenius kritiserar kommunpolitiker som försöker modernisera ”med inriktning på enskilda byggnader”.
Inga-Britt Ahlenius kritiserar kommunpolitiker som försöker modernisera ”med inriktning på enskilda byggnader”. Bild: Magnus Sundberg

Ahlenius sitter bland annat i styrelsen för den ideella organisationen Transparency International Sweden. Tidigare har hon varit chef för Riksrevisionsverket och därefter haft FN:s tredje högsta ämbete. Hennes promemoria med skarp kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fick stor internationell uppmärksamhet.

”Demokratiskt underskott”

I sin SvD-kolumn skriver hon att ”det demokratiska underskottet i kommunens planmonopol är ett bekymmer”. Hon pekar kritiskt på hur de lokala politikerna har försökt ”sätta Stockholm på kartan med inriktning på enskilda byggnader eller kvarter”. Exempelvis skriver hon om ”groteska lådor” och ”skyskrapor luftlandsatta i en miljö med andra proportioner och uttryck”.

Ahlenius tycker sig i Stockholm sakna ”en gestaltning av stadens framväxt, en helhetssyn på stadsmiljön”. Och bland kommentarerna från hotellmotståndarna i Halmstad kan man läsa att det är en ”intressant jämförelse”.

LÄS MER:Beslut: Fullmäktige säger ja till historisk folkomröstning

LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare

LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd

LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet

LÄS MER:Avfärdar anklagelser om tjänstemannastyre

LÄS MER:Kommunen förnekar hemliga hotellavtal

LÄS MER:Kommundirektör krävs på ursäkt till 8 000 anställda

ANNONS