Känd krögare ger sig in i politiken

Att ex-moderaten Ann-Charlott Mankell toppar valsedeln för partiet som hon själv startat förvånar föga – men väl andranamnet Roger Krook. Han är känd både som krögare och tidigare ordförande för hockeyklubben Hammers.
– Jag hoppas kunna göra en insats för företagsklimatet, innerstans överlevnad och idrottslivets ungdomsverksamhet, säger Hjärta för Halmstads nyförvärv.

ANNONS
|

Precis som väntat är 63-åriga Ann-Charlott Mankell – som efter 20 år i kommunfullmäktige för Moderaterna, i höstas lämnade politiken i protest mot ”fulspelet kring sparkade kvinnliga chefer” – etta på valsedeln för Hjärta för Halmstad. Partiet, som hon själv registrerade i början av februari i år, är det första genuina lokalpartiet i Halmstads historia.

Betydligt mer överraskande är nummer två på valsedeln: 64-årige Roger Krook.

1998 tog han tillsammans med Peter Rooth över restaurangen vid Lilla torg som de då döpte om till The Bull´s Pub. Genom åren har den blivit känd för att ha stans största och mest omtvistade uteservering. Hans bråk med kommunen har varit många.

ANNONS

Krook är även känd som delägare i restaurangerna Pio Matsal & Bar samt i Asian Bank Office.

Dessutom har han i ett par omgångar varit ordförande för ishockeylaget Halmstad Hammers.

– Tidigt i höstas gick jag med i Moderaterna för att jag ville påverka saker och ting i Halmstad. Jag var aldrig med i Niclas Janssons grupp Gofika & politik, men jag hade flera möten med dem, berättar Roger Krook.

Förvånande fuskanklagelser

– När det var dags för nomineringsstämma i Tylösand i början av februari gick jag dit, loggade in med bank-id och var beredd att rösta med appen. Plötsligt ställde sig länsförbundsordföranden Lars Püss upp och slog fast att det som vi 140 medlemmar skulle rösta om handlade om fusk, minns han.

– Jag blev väldigt förvånad. Allt som vi gjorde – inklusive de som varit med och jobbat för förnyelse inom tankesmedjan, det vill säga sexton moderater och inte bara de tre som sparkades ut – var att rösta på namnen i en annan ordning än nomineringskommittén föreslagit. Jag förstår inte hur man kan kalla det för fusk.

Efter det har det andra lokala partiet också ryckt i mig, men jag känner mig nöjd med mitt val.

När Moderaterna efter drygt tre veckors utredande kom fram till att Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green skulle plockas bort från alla listor blev Krook väldigt besviken.

ANNONS

– Tre dagar efter det ringde jag Mankell och frågade henne om hon var intresserad av mig, säger han och tillägger:

– Efter det har det andra lokala partiet också ryckt i mig, men jag känner mig nöjd med mitt val.

”Vet vad som behövs”

Som andranamn konstaterar Roger Krook nu att det troligtvis inte ens krävs 2 000 röster på Hjärta för Halmstad för att han ta plats bland de 71 i Halmstads högsta beslutande, politiska församling.

– Det jag hoppas bidra med är framför allt att jag vet vad som saknas för att företagare ska vilja etablera sig i Halmstad. De som ska jobba med näringslivet ska inte sitta i Rådhuset, utan vara ute i verkligheten, säger han.

– Efter alla mina år i city vet jag också vad som behövs för att ge innerstan ett lyft.

– Från min tid inom Hammers vet jag dessutom vilka brister det finns inom idrottslivet som hindrar barn- och ungdomsverksamheter att frodas.

Jag ska inte göra om samma misstag som vi sett på fastighetsområdet – där det finns avskräckande exempel på politiker som sitter på dubbla stolar.

Tänker du verkligen sitta med och diskutera framtiden för Lilla torg, samtidigt som alla känner till dina intressen där?

– Nej, jag ska inte göra om samma misstag som vi sett på fastighetsområdet – där det finns avskräckande exempel på politiker som sitter på dubbla stolar – utan jag ska lämna Bulls om jag får uppdrag inom politiken. De andra klarar sig bra utan mig vid det här laget, säger Roger Krook.

ANNONS

Kampanj på Stora torg

Ann-Charlott Mankell säger sig själv vara nöjd med laguppställningen, där sex av de tio första namnen är kvinnor. Hon lyfter bland annat fram att flera av kandidaterna bland de tio översta på valsedeln är noviser inom politiken – exempevis Michael Jönsson, som är känd för sitt företag Residé.

Ett par av dem jobbar inom kommunen, med insyn i de så kallade hälsoschemana inom vården.

– Vi kallar dem ohälsosamma scheman och ska den 21 maj ha en stor kampanj mot dem på Stora torg, där många kommunanställda ska samlas, berättar Mankell.

Aktiv i sitt femte parti

Bland namnen på valsedeln finns också personer som tidigare varit politiskt aktiva inom andra partier. Förutom Ann-Kristin Nilsson från Moderaterna finner man Håkan Wallin från Folkpartiet och Anniqa Othind från Socialdemokraterna.

Rekordet innehas dock av Ingeborg Oleni, som återfinns på plats sju. Hon började inom Folkpartiet, gick därefter till SPI Välfärden och sedan till Trygghetspartiet. Hjärta för Halmstad blir alltså hennes fjärde parti.

– Hon är duktig på vård- och äldrefrågor, säger Mankell.

Hur är det annars med era kärnfrågor? Förlorade ni inte många röster på att Moderaterna gjorde en valtaktisk kovändning i frågan om bostäder i Eketångaskogen?

– Kanske en del, men det där med att Eketångaskogen nu är räddad är verkligen inte skrivet i sten. Gör S och M upp efter valet kan det mycket väl bli byggplaner där igen, säger Mankell.

ANNONS

Är inte fler av era valfrågor upptagna? Ta bara en sådan sak som att KD långt före ert bildande drog en lans för en miljardsatsning på en tunnel under Nissan – i stället för den planerade och beslutade bron utåt hamnen. Är inte den frågan redan paxad?

– Inte alls, ju fler som tycker som vi desto bättre. För oss är det bara bra om det finns några andra politiker som vi kan samarbeta med.

Vad säger du om er trovärdighet? Exempelvis föreslår ni nu gratis bussar för alla som fyllt 70 år – men varför röstade du själv nej 2020 när SD kämpade för samma sak i kommunstyrelsen?

– På den tiden var jag tvungen att följa partipiskan inom Moderaterna. Där var det alltid envägskommunikation, uppifrån och ner, men nu är jag i ett parti med mer diskussioner, säger Mankell och tillägger:

– Vi brinner verkligen för gratis bussar för dem som fyllt 70. Speciellt nu efter pandemin finns det ett stort behov bland de äldre att komma ut och röra på sig och bryta isoleringen.

Målet är tre mandat

Fortfarande tror Mankell att partiet har stora chanser att komma in i fullmäktige. Efter valet 2018, där 85 procent av de knappt 78 000 röstberättigade i Halmstad deltog, krävdes omkring 900 röster per mandat.

ANNONS

Det finns dock en småpartispärr som säger att ett parti måste få två procent av rösterna för att komma in i kommunfullmäktige.

Förra våren fanns det drygt 85 000 röstberättigade i Halmstads kommun, och utgår man från den siffran så lär spärren gå vid cirka 1 400 röster.

– Vårt mål är tre mandat, men vi kan mycket väl få ännu fler, säger Mankell.

LÄS MER:”Ideologierna är visst viktiga för hur folk röstar lokalt”

LÄS MER:M kovänder om Eketångaskogen

LÄS MER:Petade moderater funderar på Hjärta för Halmstad

LÄS MER:Ny partiledare hoppas på vågmästarroll

LÄS MER:Före detta M-tungviktare räds inte att bli kallad populist

LÄS MER:M-avhopp ger en till politisk vilde

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

LÄS MER:Bulls-krögare överklagar flera sanktionsavgifter

LÄS MER:Halmstadbor står upp för Bulls veranda: ”Katastrof om den rivs”

LÄS MER:Moderat toppnamn kritiseras för att sitta på dubbla stolar

LÄS MER:Glädje på äldreboende över att hälsoscheman pausas

LÄS MER:The Bulls ägare angriper stadsarkitekten

LÄS MER:Vård och omsorg i Halmstad slipper hälsoscheman tills vidare

LÄS MER:Beslutet klubbat – bro ska byggas över Nissan

Fakta: Valsedeln för Hjärta för Halmstad

1. Ann-Charlott Mankell

2. Roger Krook

3. Ann-Kristin Nilsson

4. Håkan Wallin

5. Anna-Karin Nilsson

6. Michael Jönsson

7. Ingeborg Oleni

8. Bente Matsson

9. Lars Strömberg

10. Ulrika K. Leon

11. Moa Wallin

12. Martin Matsson

13. Senay Eryilmaz

14. Ulf Petersson

15. Alf Norbäck

16. Mikael Svensson

17. Mats Hansen

18. Magnus Nilsson

19. Lars Jalhed

20. Anniqa Othind

21. Göte Nilsson

22. Yasmine Möllerström Henstam

ANNONS