Expert vill se nya hus mellan Widiksons tomt och havet
Ragnar Johansson må vara impopulär hos kommunens företrädare i hovrätten – för sitt motstånd mot bergtallar – men samtidigt är han nog inte poppis hos Jan Widikson för sitt förslag om nya hus som kan skymma havsutsikten från Älgvägen 19. Bild: Roger Larsson

Naturparkmästaren tar ny strid mot kommunen

Precis när kommunen ska gå en ny rond mot Jan Widikson för att tvinga honom att betala 20 miljoner kronor för återplantering av bergtall stöter man på patrull i form av förre naturparkmästaren Ragnar Johansson.
Samtidigt föreslår han att forne arbetsgivaren styckar av ett par tomter så att det kan byggas hus mellan Widiksons nybygge och havet.

ANNONS
|

Måndagen är första dagen på fortsättningen av Widikson-fallet, som pågått sedan kommunens strandskog mellan Älgvägen och sanddynerna i Tylösand olovligen avverkades i augusti 2018.

Hovrätten för västra Sverige har avsatt åtta dagar för att pröva om tingsrätten gjorde rätt när den i oktober förra året dömde Jan Widikson till villkorlig dom och skadestånd på 500 000 kronor för anstiftan till grov skadegörelse.

LÄS MER:Avsnitt 6: Special om Widiksonfallet: ”Blir ett annat fokus med en välkänd person”

Fyra dagar ska hovrättens ledamöter sitta och gå igenom filmerna från förhandlingarna i tingsrätten i Halmstad. De övriga fyra dagarna – 26 och 27 april samt 5 och 6 maj – befinner sig parterna i rättssalen i Göteborg.

ANNONS

Expert i ”motståndarlägret”

Ännu en gång kan emellertid Halmstads kommun, som kräver Widikson på över 20 miljoner kronor i skadestånd, konstatera att en före detta anställd åberopas som expert av ”motståndarlägret”. Precis som i tingsrätten är nämligen kommunens förre naturparkmästare Ragnar Johansson kallad av Widiksons ombud, advokat Lars Kruse.

Lägligt inför detta hade Ragnar Johansson härom dagen en insändare i HP där han skrev att områdena med bergtall mellan Tylösand och södra Frösakull är nästan ogenomträngliga och dessutom en brandfara för intilliggande bebyggelse.

Var det en slump att du just nu skrev en insändare med samma argument som Widikson motiverat sin avverkning med?

– Ja, egentligen är det en slump att tajmingen blev så precis. Jag skickade in den för ett par veckor sedan – och innehållet är sådant som jag tänkt på i många år, svarar Ragnar Johansson.

– Men det är klart att alla mina kompisar nu retar mig och frågar hur mycket Widik har betalat mig, fortsätter han och skrattar.

Ja, hur ligger det egentligen till med det där? Försvarar du Widiksons avverkning?

– Absolut inte! Självklart har han inte rätt att stå över lagen, utan han ska straffas för det brott han begått. Jag var förbannad på Widik redan när han lät hugga ner träden utanför sin tomt på Älgvägen 25 på 1990-talet.

ANNONS

LÄS MER:Förre naturparkmästaren vädjar till kommunen

– Men som kunnig i skogsfrågor måste jag säga ifrån när kommunen agerar så här vansinnigt. Det är ju idiotiskt att lägga så mycket pengar på att återplantera bergtall där, säger ”mannen bakom populära Prins Bertils stig”.

En del undrar om du drivs av gammalt agg mot din forne arbetsgivare. Kan det vara så?

– Nej, inte alls. Jag trivdes jättebra med de allra flesta jag jobbade med i Halmstads kommun. Det enda som irriterade mig var hur långsam den kommunala byråkratin var och hur rädda vissa chefer var för att fatta beslut.

Slipper glödande toppskott

Ragnar Johansson håller fast vid det han skriver i insändaren om att det vore bättre att i stället avverka den bergtall som finns kvar där, tillsammans med all sly, och bara behålla vanlig tall och björk.

Det finns plats för fler hus mellan Widiksons tomt och havet i Tylösand.
Enligt Ragnar Johansson skulle det inte krocka med strandskyddet om kommunen styckade av två tomter mellan Widiksons nybygge och sanddynerna så att där fick plats ett par hus till. Bild: Jari Välitalo

– Förutom att det skulle bli vackrare, skulle brandrisken minska betydligt eftersom man slipper glödande toppskott som flyger iväg med vinden vid en skogsbrand.

Kommunen kan ju sälja tomterna för 10 miljoner styck – så får de sina 20 miljoner ändå.

Du skriver att kommunen skulle kunna finansiera avverkningskostnaderna genom att stycka av ett par tomter i området. Var finns det utrymme för det?

– Mellan Widiks tomt och dynerna kan man bygga ett par hus utan att det inkräktar på strandskyddet. Kommunen kan ju anlägga en liten väg in där och sälja tomterna för 10 miljoner styck – så får de sina 20 miljoner ändå.

ANNONS

LÄS MER:Hovrätten avslår åklagarnas begäran om ny syn i Tylösand

LÄS MER:Kommunens kräver åter Widikson på 20 miljoner

LÄS MER:Widikson vill bli friad och slippa betala

LÄS MER:Åklagarna vill att hovrätten dömer Widikson till fängelse

LÄS MER:Böter för Jan Widikson efter skogsskövlingen

LÄS MER:Widikson pekades ut som återfallsförbrytare

LÄS MER:Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

ANNONS