Det gäller att kunna skapa rätt förutsättningar för gästerna, man ska kunna besöka restaurangen utan att riskera trängsel.
Om inte restaurangerna skapar möjligheter för coronasäkra besök för gästerna riskerar de att behöva stänga. Bland annat ska man förhindra att det uppstår trängsel. Bild: Janerik Henriksson/TT

Nu kan kommunen stänga icke coronasäkra krogar

I morgon får kommunerna hela ansvaret för att kontrollera att serveringsverksamheter corona-anpassas. Det innebär att det nu är inspektörerna som kan stänga ner en krog eller dela ut böter.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Under våren har kommunernas miljö- och hälsoinspektörer kontrollerat serveringsverksamheter som restauranger, barer och caféer. Skulle de inte vara coronasäkra riskerade de att behöva stänga, men det är inte förrän i morgon som kommunen själv har befogenheten att ta det beslutet.

Nu får kommunen fullt ansvar över kontroller

Tidigare har miljöinspektörerna rapporterat till regionens smittskyddsläkare som i sin tur kan ta beslut om att tillfälligt stänga en verksamhet. Men en ny tillfällig lag som träder i kraft i dag och gäller året ut ger kommunerna det fulla ansvaret för att kontrollera och eventuellt stänga serveringsverksamheter.

– Det är positivt i den bemärkelsen att vi har mer erfarenhet och kunskap i att göra kontroller än vad smittskyddsläkaren har. Självklart har vi ett fortsatt samarbete vid behov. Det innebär också att vi kan ta snabbare beslut när vi får ansvaret för hela kedjan från tillsynen till att fatta besluten, säger Sulejman Ovcina, verksamhetsutvecklare på bygg- och miljöförvaltningen på Halmstads kommun.

ANNONS

Förändras ert arbete?

– Både ja och nej. Den enda stora skillnaden med den nya lagen är att det är kommunen, och inte som tidigare endast smittskyddsläkaren, som har rätt att besluta om åtgärder för de verksamheter som inte följer reglerna, säger han.

En annan nyhet i den tillfälliga lagen är att det nu finns möjlighet att kräva vite av krogarna som inte anpassar sin verksamhet. I dagsläget finns inga fastställda belopp utan summan kommer bero på omständigheterna och verksamhetens ekonomi.

Ingen har behövt stänga

Hittills har ingen verksamhet i Halmstad behövt stänga. Sulejman Ovcina upplever att kontakten mellan krögarna och kommunen har varit god under coronapandemin och att verksamheterna i kommunen har skött sig bra.

– Det vi har sett har sett bra ut. Det har varit en bra dialog och krögarna har tagit sitt ansvar. Däremot har krögarna upplevt att besökare inte alltid tar sitt ansvar, de vill gärna flytta på stolar för att sitta med sina vänner och det är det som är det egentliga bekymret, säger Sulejman Ovcina.

LÄS MER:Så ska miljö- och hälsoinspektörer hjälpa restauranger minska coronaspridning

LÄS MER:Många klagomål – men ingen Halmstadkrog har ännu brutit mot reglerna

Extrapengar till kontroller

I samband med att den nya lagen träder i kraft delas det ut 82 miljoner kronor till landets kommuner, regioner och länsstyrelser efter ett regeringsbeslut.

75 miljoner ska delas ut till kommunerna och Halmstads kommun får en summa på nästan 650 000 kronor. Regionerna får dela på 5,5 miljoner och Halland tilldelas nästan 78 000 kronor. Fördelningen baseras på antalet serveringsställen med minst en anställd per kommun.

ANNONS

LÄS MER:Miljoner till kontroll av trängsel på krogar

ANNONS