Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, som här ses till höger (tillsammans med Jonas Bergman i samband med en debatt om stöd till flygplatser), vill inte ställa upp på en intervju om hur han ser på situationen som uppstått inom partiet i Halmstad.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, som här ses till höger (tillsammans med Jonas Bergman i samband med en debatt om stöd till flygplatser), vill inte ställa upp på en intervju om hur han ser på situationen som uppstått inom partiet i Halmstad. Bild: Benjamin Troff

Partisekreterare vill inte lägga sig i M-bråket

Efter ett par månader med bråk inom M om hur den lokala valsedeln ska se ut i höstens val verkar frågan ha nått vägs ände.
Trots att Halmstadmoderaterna vill ha hjälp från riksnivå, och toppmoderaten Andreas Bergman begärt att partistyrelsen ska granska länsförbundets ”regelvidriga” agerande, håller sig Stockholm utanför.

ANNONS
|

I ett stort antal artiklar har HP skildrat det som hänt inom Moderaterna i Halmstad efter att medlemmarna den 5 februari, på nomineringsstämman i Tylösand, röstade fram en valsedel med kandidaterna i en annan ordning än vad nomineringskommittén föreslagit.

Det faktum att Moderaternas länsförbund, med dess ordförande Lars Püss i spetsen, ogiltigförklarade rangordningen som majoriteten stödde – med Niclas Jansson som etta – och ersatte den med en egen – med Anna Fallkvist som etta – har vållat en hel del kritik inom partiet.

Att M i Halland dessutom föreslog att Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefine Green skulle uteslutas från Moderaterna har också ifrågasatts av många medlemmar.

ANNONS

Brutit mot reglerna

Bland annat har kommunfullmäktiges moderate ordförande Andreas Bergman skrivit ett öppet brev till partistyrelsen där han hävdar att länsförbundet brutit mot partiets regler – och där han därför ber om en central granskning av M i Hallands agerande.

När Halmstadmoderaterna hade årsmöte för en vecka sedan röstade till råga på allt majoriteten igenom flera motioner som säger att den officiella hållningen ska vara att M i Halland har ”agerat i strid med partiets regler, riktlinjer och policys”.

Ta kontakt

Årsmötet beslutade också att Halmstadmoderaterna ska ta kontakt med partistyrelsen för M i Sverige för att länsförbundets beslut ska dras tillbaka, uteslutningsärendena avbrytas och valsedeln med Niclas Jansson i topp åter ska gälla.

Med tanke på att Valmyndigheten senarelagt tidpunkten när landets valsedlar ska vara låsta, från 8 april till den 22 april, finns fortfarande tid att göra ändringar.

Kalla handen

Men när HP i flera dagar försökt få till en intervju med Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har det varit kalla handen som gällt från Stockholm.

Presschefen Niklas Gillström har bara skickat skriftliga uttalanden. Bland annat om att Moderaternas regelverk säger att lokala nomineringsprocesser hanteras av de föreningar som det gäller – med hjälp och stöd från aktuellt länsförbund.

Frågan när det gäller Halmstad är förstås hur partistyrelsen ser på att den lokala föreningen anser att länsförbundet brutit mot partiets regler – och vill ha hjälp med att granska detta.

ANNONS

Moment 22

HP får dock ingen audiens hos partisekreterare Strömmer. I stället messar presschef Gillström:

”Överprövning av nomineringsstämmas beslut kan endast ske på närmast högre nivå, det vill säga länsförbundet. Riksorganisationen kan, i enlighet med våra stadgar, inte bestämma över eller överpröva beslut som gäller lokala nomineringar och därför hänvisar vi till länsförbundet.”

De blir onekligen ett moment 22 när frågan om länsförbundets agerande borde granskas hänvisas till just länsförbundet.

”Intern kommunikation”

På frågan om vilket svar Andreas Bergman fått på sitt öppna brev svarar Niklas Gillström att ”vår interna kommunikation är mellan oss och den enskilde”.

HP har förgäves sökt Andreas Bergman för att höra vilken respons han fått från partistyrelsen och om han är nöjd med den.

LÄS MER:M i Halmstad kräver tillbaka Niclas Jansson som etta

LÄS MER:Avslöjanden om Fallkvist har inte fått Püss att tänka om

LÄS MER:Motioner kräver att medlemmarnas valsedel ska gälla

LÄS MER:M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS MER:Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

LÄS MER:Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

LÄS MER:Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

ANNONS