Pensionerade sköterskor vaccinerar mot covid-19: ”Jag vill ställa upp”

Vaccinationen av personer som bor på äldreboende har gått in i slutfasen. Nu pågår arbetet med att ge den andra dosen och regionens vaccinations-team turnerar runt på Hallands äldreboende. Här spelar pensionerad vårdpersonal en viktig roll.

ANNONS
LocationHarplinge|
|

På morgonen möter de två pensionerade distriktssköterskorna Anna-Lena Berthag och Anna Kroona upp sina tillfälliga kollegor, vaccinatörerna, i en samlingslokal. De är två av de 19 personer med vårdbakgrund som regionen anställt för att hjälpa till med vaccineringen av äldre personer på särskilda boende. I takt med att fler ska vaccineras kommer också fler att anställas.

På morgonmötet går samordnaren Gunilla Velin igenom dagens schema. Varje vaccinationsteam om två personer ska vaccinera omkring 100 personer uppdelat på ett eller två boende. Nästa vecka ska de vara helt klara med vaccinationerna på äldreboendena.

– Det är dos två som gäller denna veckan. Det är mycket att göra, konstaterar hon.

ANNONS

Pensionärer tillbaka i yrket för att vaccinera

Anna-Lena och Anna har varit pensionärer i några år men såg det som en självklarhet att komma tillbaka till yrket för att hjälpa till med vaccineringen. Som distriktssköterskor har de mycket erfarenhet av vaccin och sprutor. De brukar båda hjälpa till med vaccineringen mot säsongsinfluensan och minns även tydligt massvaccinationen mot svininfluensan.

– Det är kul att kunna hjälpa till. Jag vill ställa upp eftersom det behövs folk och jag tycker det är jätteviktigt med vaccin och att det fungerar så bra som möjligt. Dessutom är det kul att komma ut några dagar i veckan eftersom man inte har någon annan sysselsättning direkt, säger Anna-Lena Berthag.

– Har man jobbat länge och har vaccinerat mycket är det ganska självklart att vara med i detta läget, säger Anna Kroona.

Noga förberedelser av vaccin

En stund senare kommer en leverans med vaccin. Pfizers vaccin som är det som används just nu förvaras i speciella frysar för att hållas nedfryst i rätt temperatur. Nu har det packats i fryslådor med rätt mängd doser till varje boende. Anna-Lena Berthag ska idag jobba med distriktssköterskan Eva Fehrman, duon blir tilldelade två lådor att packa in i bilen.

Först ut är äldreboendet i Harplinge. Vaccinatörerna packar upp i personalrummet för att i lugn och ro förbereda sprutorna som ska ges till de boende.

ANNONS

– Det är detta som tar längst tid, sticket går ju snabbt, säger Eva Fehrman medan hon noga mäter upp exakt rätt mängd vaccin per spruta.

Vaccinet ska blandas på plats vilket gör att det måste hanteras extra varsamt. En noga uträknad mängd koksalt sprutas in i den lilla glasbehållaren med vaccin. Både innan och efter blandningen ska behållaren vändas tio gånger upp och ned försiktigt.

– Den får absolut inte skakas. Då kan fettmolekylerna gå sönder och vaccinet förstöras. Därför måste man också vara väldigt försiktig när man transporterar det, berättar Eva Fehrman som vanligtvis jobbar som astma/kol-sköterska.

När rätt mängd sprutor är fyllda med rätt mängd vaccin är det bara sticken kvar. Först ut är avdelningen Slätten där de boende samlats i matsalen.

LÄS MER:70-plussarna ivriga att få vaccineras – saknar information

LÄS MER:Därför håller Halland igen med vaccineringen

Efterlängtad spruta

På bara några minuter har alla hunnit få sin spruta och är nu färdigvaccinerade mot covid-19. Vaccinatörerna beger sig mot nästa avdelning medan personalen på boendet håller uppsikt över de nyvaccinerade.

– Det kändes inte alls, konstaterar Bengt Hultén som precis fått sin spruta och andra dos av vaccinet.

Vad ser du mest fram emot när du nu är vaccinerad?

– Att få spralla runt som man är van att göra, säger han.

På en annan avdelning väntar Inger Nylander på sin spruta.

ANNONS

– Vi får hoppas att det hjälper så att vi får komma ut. Vi har varit isolerade i snart ett år, säger hon och berättar att hon har fått underhålla sig med böcker och pussel när hon inte kunnat ta emot besök.

Att hon och hennes grannar på boendet klarat sig utan att bli sjuka tackar hon personalen för och menar att de borde prioriteras minst lika högt i vaccineringen.

– I mina ögon är de viktigare än mig. De har berättat att de är försiktiga när de är ute och handlar men skulle de bli smittade kan vi också blir sjuka, säger Inger Nylander.

LÄS MER:Vårdcentraler är igång med vaccinationer mot covid-19

LÄS MER:Här är regionens huvudspår för vaccinationslokaler

De olika faserna i vaccineringen

Fas 1: Boende på äldreboenden, personal inom kommunal äldreomsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor tillsammans med dessa, viss personal inom sjukvården.

Fas 2: Övriga personer som är 70 år och äldre (födda 1951 eller tidigare). De äldsta erbjuds att vaccineras först. Vuxna som får insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3: Övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.

Fas 4: Övriga vuxna personer 18-69 år som inte tillhör en riskgrupp.

Källa: Region Halland

ANNONS