En rehabbassäng ska ingå i projekteringen av det nya korttidsboendet vid Nymansgatan, enligt ett oenigt beslut i samhällsbyggnadsutskottet.
En rehabbassäng ska ingå i projekteringen av det nya korttidsboendet vid Nymansgatan, enligt ett oenigt beslut i samhällsbyggnadsutskottet.

Pool med i planen igen – men politikerna är oeniga

Efter viss rundgång står det nu klart att en rehabbassäng finns med i planerna för det nya korttidsboendet. Men politikerna var inte eniga i beslutet.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Som HP berättat ska ett nytt korttidsboende med 80 platser byggas vid Nymansgatan och ersätta det boende som i dag huserar i Bäckagårds äldreboendes gamla lokaler.

Men planerna stötte på patrull i våras när fastighetskontoret uppmärksammade att kostnaderna drog iväg. Behovet av rehabiliteringsbassäng ifrågasattes av fastighetsnämnden eftersom den skulle bli flera miljoner dyrare än man först räknat med.

LÄS MER:Rehabbassäng dyrare än beräknat – oklart om den byggs

Utan bassäng skulle bygget bli 12 miljoner billigare i investeringskostnad och hemvårdsnämnden skulle också slippa en driftskostnad på 1,3 miljoner per år.

Frågan tog ett varv till

Samhällsbyggnadsutskottet – som redan godkänt att pool skulle ingå – fick åter frågan på sitt bord och bad då hemvårdsnämnden att yttra sig om bassängens betydelse

ANNONS

Hemvårdsnämnden stod dock på sig och framhöll alla fördelar med en bassäng. Bland annat att besparingen för varje person där insatser från hemtjänsten kan skjutas fram ett år är 400 000 kronor.

LÄS MER:Hemvårdsnämnden står fast vid sin rehabiliteringsbassäng

Nu har samhällsbyggnadsutskottet åter fattat beslut om att bassäng ska ingå. Men politikerna var inte eniga. M yrkade på att boendet skulle byggas utan bassäng och fick stöd av C.

Stora utmaningar

– Projekteringen har visat att det blir stora utmaningar med att bygga med pool på grund av fastighetens begränsade yta, samt att det blir en stor investering och ökad kostnad för drift vilket var mitt skäl för att säga nej, uppger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Men S, V och SD röstade för liggande förslag vilket alltså innebär att bassängen ska finnas med i den fortsatta planeringen.

– Med en rehabiliteringsbassäng får vi ett fullt utrustat korttidsboende med goda förutsättningar att både vårda och rehabilitera patienterna. Ett korttidsboende är inte en plats för förvaring av äldre, utan en plats där man ska vistas en kort tid för vård och rehabilitering, säger Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande.

Prislappen för boendet med bassäng beräknas landa på 217 miljoner och planen är att bygget ska stå klart till hösten 2022.

ANNONS
ANNONS