Skadestånd blev förlustaffär för kommunen

Kravet på 20 miljoner kronor i skadestånd blev bara en halv miljon kronor i tingsrättens dom – vilket inte ens täcker kommunens advokatkostnader. Ändå lovar förvaltningschef Anders Thorén att något ska återplanteras på kommunens avverkade mark intill den dömde Jan Widiksons stora nybygge.

ANNONS
LocationTylösand|
|

För snart två år sedan höll Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen, presskonferens på Älgvägen. Han berättade då att kommunen anlitat en expert för att undersöka hur många träd som avverkats i kommunens strandskog intill – och att denne också räknat fram vad det skulle kosta att återanskaffa färdiga träd som var lika stora som dem som olovligen fällts.

Hittills har inte affären gått ihop sig på långa vägar.

Dagen efter att tingsrätten presenterade sin dom i målet stämmer HP träff med Anders Thorén på platsen igen. Vi promenerar ut på det som numera är en stor, öppen yta mellan Älgvägen 19 och sanddynerna.

Ni krävde över 20 miljoner kronor i skadestånd, men tingsrätten har bestämt att ni bara får en halv miljon kronor. Pengarna täcker inte ens era kostnader på 70 000 kronor för trädkonsulten och 600 000 kronor för advokaterna. Lägger man dessutom till lönekostnaderna för era medarbetare som sedan i vintras lagt mycket tid på detta blir det väl en ren förlustaffär?

ANNONS

– Ja, hittills har inte affären gått ihop sig på långa vägar, svarar Anders Thorén.

Snart två år efter att kommunen presenterade sina rekordstora skadeståndskrav återvänder Anders Thorén till kommunens mark i närheten av Älgvägen tillsammans med HP.
Snart två år efter att kommunen presenterade sina rekordstora skadeståndskrav återvänder Anders Thorén till kommunens mark i närheten av Älgvägen tillsammans med HP. Bild: Povel Arwidson

Ändå ångrar han inte att kommunen tog striden.

Ännu är inte sista ordet sagt om skadeståndets storlek.

– Det är ändå ett viktigt signalvärde att det kostar förövaren i det här fallet över två miljoner kronor. Det är många som reagerat på att någon tar sig rätten att ta lagen i egna händer. Jag har blivit stoppad på torget av folk som vill tacka och många har ringt och tyckt det varit bra att vi sätter ner foten.

Men delar man en halv miljon kronor med att domstolen anser det bevisat att 260 träd sågats ner blir det ju bara 2 000 kronor per träd. Finns det inte risk för att en del tycker det är värt det beloppet för att ta bort några träd som skymmer utsikten?

– Det återstår att se. I någon mening kan tyvärr allt köpas för pengar. Men ännu är inte sista ordet sagt om skadeståndets storlek, vi håller inte med tingsrätten om att det är omöjligt att återanskaffa likvärdiga träd.

Kommunstyrelsen beslutar

Den 3 november ska kommunstyrelsen fatta beslut om huruvida kommunen ska överklaga domen.

Hur kommer det sig att det blivit ett politiskt beslut? Är de inte nöjda med hur det gått eller hur ska man tolka det?

ANNONS

– Det tror jag säkert att de är, men eftersom frågan är så stor och fått sådan uppmärksamhet är det naturligt att den hanteras av de förtroendevalda för att få ett brett och bra beslut.

”Min uppfattning är att Halmstadborna vill att den här ytan mellan Älgvägen och sanddynerna ska återställas”, säger förvaltningschef Anders Thorén.
”Min uppfattning är att Halmstadborna vill att den här ytan mellan Älgvägen och sanddynerna ska återställas”, säger förvaltningschef Anders Thorén. Bild: Povel Arwidson

I vilket fall som helst lovar Anders Thorén att något ska återplanteras på platsen – även om han är osäker på vad pengarna räcker till.

– Med det skadestånd vi begärde hade pengarna räckt till att återställa ytan helt, så att djur- och växtliv fått en chans att etablera sig igen.

LÄS MER:Åklagare: ”Trädens höjd är viktigare än åldern”

LÄS MER:Böter för Jan Widikson efter skogsskövlingen

LÄS MER:Motstridiga bud om återplantering

LÄS MER:Över 15 miljoner krävs efter olovlig avverkning

ANNONS