Viktigt med flytväst även på hunden: ”En livförsäkring”

Varje år drunknar 30–40 hundar i Sverige, trots att de har den medfödda förmågan att simma. En flytväst på fyrbenta vännen kan rädda livet på den.

ANNONS
|

Enligt statistik från försäkringsbolaget Agria drunknar mellan 30 och 40 hundar varje år i Sverige. En hund som hamnar i vattnet simmar tills den blir utmattad, hur långt den orkar beror enligt försäkringsbolaget på ålder, storlek och kondition.

Shiba-hundarna Fox och Enzo står redo på bryggan intill Nissan. Enzo sneglar ängsligt mot de två flytvästarna som ligger på muren.

– Han är inte alls förtjust i att ha den på sig, men det har blivit mycket bättre desto mer han vant sig, säger Halmstadbon Marje Lundgren.

LÄS MER:Tävling: Hot Dog - vi söker sommarens härligaste hund

Vant sig med kortare turer

Hon har haft hund i hela sitt liv, är aktiv i Brukshundklubben och hon menar att träning är ett måste för att få hunden att trivas med flytväst på sig. För sex år sedan köpte Marje och hennes man Björn en båt.

ANNONS

– Det har alltid varit självklart för oss att hundarna ska vara med på allt vi gör. När de åker båt ska de ha flytväst på sig, det är en billig livförsäkring. För att göra dem båtvana har vi tränat en del med kortare turer först, så de har fått vänja sig successivt, säger hon.

Fox är pappa till Enzo och mer världsvan än sin son.

– Just den här hundrasen har också mer vilja än andra raser. De accepterar inte allt man ber dem om, säger Marje.

LÄS MER:Sommarens Hot dog – här är de senaste bilderna!

Med Enzo har det gällt att träna för att han ska bli mer bekväm med flytvästen.

– Han gillar inte när man tar på honom den, men vi började med att ha på den korta stunder hemma. Vi såg till att det alltid blev en så bra upplevelse som möjligt. Och så gäller det att inte själv ömka hunden, utan att visa dem att det är okej med ett lugn, säger Marje.

Fox är en världsvan båtåkare.
Fox är en världsvan båtåkare. Bild: Johan Persson

Hon upplever att många båtägare som har hund har flytväst på sina fyrbenta vänner.

– Om olyckan är framme gäller det att kunna få tag på dem i vattnet. På flytvästarna finns ofta ett handtag så att man kan dra upp dem. En hund som hamnat i vattnet kan få panik och bli rädd, plus att de blir tunga när de blir blöta. Då vill jag ju kunna dra upp dem på ett enkelt sätt, säger Marje och fortsätter:

ANNONS

– Vi har aldrig varit med om en incident under de här åren som vi har haft både båt och hund. Men allt kan hända och då är det viktigt att alla ombord bär flytväst.På hundaffären Dogz i Halmstad har man under sommaren märkt av en ökad efterfrågan på flytväst till hund.

– Det hänger ihop med att många väljer att semestra hemma i och med coronapandemin. Det är inte bara de som har båt som köper flytväst till sin hund heller, utan även de som uppehåller sig mycket kring bryggor och vid sjöar, säger Hanna Dahl, butiksbiträde.

LÄS MER:Vem blir sommarens Hot dog? Här är era bilder

Det viktigaste att tänka på när man köper flytväst till sin hund är att den har rätt viktklassning.

– Man ska också tänka på att hunden blir tyngre när den är blöt, så den aspekten måste vägas in vid köpet, tipsar Hanna Dahl.

Fakta: Sjövett för hundägare

Använd alltid flytväst på hunden i båt och på brygga.

Lär din hund stiga av och på båten på kommando – hjälp den så att den inte halkar.

Ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord.

Aktivera din hund när ni går i land och så den får rasta ordentligt innan avfärd.

Anpassa farten med motorbåt och hjälp hunden med balansen vid kryssning.

Källa: Agria djurförsäkringar

ANNONS