Vildarna sökte förgäves fajt med SD

De politiska vildarna som hoppat av SD svingade friskt för att få igång en fajt i fullmäktige – men deras forna partikolleger duckade. Fast nu fick åtminstone de andra partiernas ledamöter ett smakprov på de motsättningar som splittrat Sverigedemokraterna.

ANNONS
|

Det såg inte ut att vara något hjärtligt återseende när Sverigedemokraternas ledamöter slog sig ner intill de avhoppade vildarna – men de satt i alla fall intill varandra i mitten av det stora golvet i Halmstad Arena.

LÄS MER:SD:s nye listetta om första mötet med vildarna

Direkt när kommunfullmäktige drog igång märktes det hur frostigt det är mellan de före detta falangerna inom SD Halmstad.

SD:s nye listetta Andreas Ahlqvist tog plats bakom företrädaren Fabio Ishaq och vilden Lars Björk.
SD:s nye listetta Andreas Ahlqvist tog plats bakom företrädaren Fabio Ishaq och vilden Lars Björk. Bild: Jari Välitalo

Flera av avhopparna – som bildat Halmstads Lokala Parti, men som i fullmäktige formellt sett nu är utan partibeteckning – tog tillfället i akt att utnyttja ledamöternas frågestund till nålstick mot sina forna partikolleger.

LÄS MER:Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

John Skovbo Andersen inledde med att ställa två frågor till Joacim Svensson, SD:s representant i HFAB:s styrelse.

ANNONS
SD:s Joacim Svensson tittade inte åt forne kollegan Fabio Ishaqs håll när han gick förbi.
SD:s Joacim Svensson tittade inte åt forne kollegan Fabio Ishaqs håll när han gick förbi. Bild: Jari Välitalo

Den ena handlade om vilken inställning Svensson har till hyresnivåerna och kringkostnaderna för HFAB:s hyresgäster. Han gjorde i sammanhanget kopplingar till att vd Catharina Rydberg Lilja fick sparken när hon ville sänka kostnaderna genom att förorda att inte teckna avtal med Halmstads stadsnät.

LÄS MER:Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

Den andra handlade om vad Svensson anser om HFAB:s uppdrag att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Andersen hänvisade specifikt till hur en representant för SD Halmstad ska ha uttryckt sig främlingsfientligt i en diskussion kring huruvida HFAB ska hjälpa utrikesfödda med finansieringen som ett led i att minska segregering.

LÄS MER:Flera SD-politiker kallar uttalande främlingsfientligt

I stället för att plocka upp den kastade handsken äntrade Joacim Svensson talarstolen och förklarade:

– Jag får återkomma med svar på detta eftersom jag först nu fick dessa frågor i min hand.

LÄS MER:”SD lider ingen skada av att Fabio Ishaq försvinner”

Även SD:s förre gruppledare Fabio Ishaq försökte använda frågestunden för att få igång något som liknade en debatt.

Fabio Ishaq såg laddad ut när han skulle ställa en vass fråga till Andreas Ahlqvist - men den sistnämnde verkade ta det med en axelryckning.
Fabio Ishaq såg laddad ut när han skulle ställa en vass fråga till Andreas Ahlqvist - men den sistnämnde verkade ta det med en axelryckning. Bild: Jari Välitalo

Han frågade SD:s nye listetta Andreas Ahlqvist om det nu går bra för honom att stödja S-sidan i Halmstad med tanke på att Jimmie Åkesson sagt att partiet inte längre utesluter stöd till en socialdemokratisk regering. Ishaq påminde om hur Ahlqvist tidigare varit emot när partiet lokalt ville stödja S-budgeten.

”Ni gör ingenting utan direktiv från Stockholm, ni kan ju inte ens tänka själva eller prata med media”, hävdade Fabio Ishaq om sina forna partikolleger.
”Ni gör ingenting utan direktiv från Stockholm, ni kan ju inte ens tänka själva eller prata med media”, hävdade Fabio Ishaq om sina forna partikolleger. Bild: Jari Välitalo

– Ni gör ingenting utan direktiv från Stockholm, ni kan ju inte ens tänka själva eller prata med media, dundrade Ishaq från talarstolen.

ANNONS

LÄS MER:SD:s föreslagna listetta utreds för att ha läckt alla beslut till M

Ahlqvist valde dock att inte låta sig provoceras, utan hänvisade till att de interna debatter som varit inom SD Halmstad inte ska diskuteras i fullmäktige.

LÄS MER:Andreas Ahlqvist blir SD:s nya toppnamn i Halmstad

– Jag kan i alla fall tillägga att Jimmie Åkesson inte ringde mig igår kväll. Han kanske ringer i kväll, jag vet inte, replikerade Ahlqvist.

SD:s Andreas Ahlqvist lät ironisk när han sade: ”Jimmie Åkesson ringde inte mig igår kväll. Han kanske ringer i kväll, jag vet inte.”
SD:s Andreas Ahlqvist lät ironisk när han sade: ”Jimmie Åkesson ringde inte mig igår kväll. Han kanske ringer i kväll, jag vet inte.” Bild: Jari Välitalo

Fabio Ishaq passade också på att hävda att alla motioner som lagts fram av Sverigedemokraterna under mandatperioden numera drivs av utbrytarna som bildat Halmstads Lokala Parti.

– Det är vi som har skrivit 95 procent av dem, påpekade han.

I slutet av fullmäktigemötet gavs möjligtvis också en vink om att utbrytarna inte längre med automatik tänker stå på allianspartiernas sida. De nya vildarna gav nämligen sitt stöd till Vänsterpartiets motion om att så ängsblommor för den biologiska mångfalden. Det hjälpte dock inte – utan motionen avslogs av fullmäktige.

Fabio Ishaq säger att hans nya Halmstads Lokala Parti kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna. Här pratar han med Fredrik Luhanka (S).
Fabio Ishaq säger att hans nya Halmstads Lokala Parti kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna. Här pratar han med Fredrik Luhanka (S). Bild: Jari Välitalo

Fakta: Några beslut i kommunfullmäktige den 17/2

• Kommunfullmäktige beslutade att icke utnyttjade medel för Halmstads kommuns julgåva 2020 används av Destination Halmstad AB till insatser för utökad torghandel i stadskärnan med fokus på halländsk matkultur. Beslutet togs utan votering. Läs mer om ärendet här.

• Kommunfullmäktige avslog Vänsterpartiets motion om att införa den så kallade Skönsmomodellen i hemtjänsten. Beslutet togs efter votering. Endast V röstade för bifall. Läs mer om ärendet här.

• Kommunfullmäktige avslog Vänsterpartiets motion om att så ängsblommor för den biologiska mångfalden. Beslutet togs efter votering. Allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade för avslag, medan S, V och MP samt vildarna med koppling till nybildade Halmstads Lokala Parti röstade för bifall. Läs mer om ärendet här.

ANNONS