Så mycket pengar blöder föreningarna i pandemin

Föreningslivet lider svårt av covid-19. Intäkterna har sinat. Kommunens pandemifond räcker inte på långa vägar.
– Vi måste prioritera, säger Carl Fredrik Stefansson, föreningskonsulent.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Inga publikinträden, ingen kioskförsäljning, inga loppisar eller andra inkomstbringande arrangemang.

Under coronapandemins strypgrepp på samhället har de ideella föreningarnas intäktskällor sinat.

Bilbingon inställd hela säsongen

– Vår stora inkomstkälla är bilbingon, som vi inte har kunnat ha på hela säsongen. Det står skrivet i stjärnorna när den kommer i gång igen. Vi har även två stora loppisar som vi inte har kunnat arrangera på grund av det här med stora folksamlingar, säger Pauline Ljungqvist, ordförande i Kornhult/Hishult FF.

Föreningen har tappat intäkter på närmare en kvarts miljon kronor.

– Vi har inte spelat matcher, men det har varit full verksamheten både på ungdoms- och seniorsidan. Kostnaderna finns ju kvar, även om vi sparar in där vi kan.

ANNONS

Pandemifond på en miljon

För att täcka en del av de ekonomiska förlusterna som civilsamhället i Laholm har drabbats av i spåren av covid-19 inrättade kultur-och utvecklingsnämnden i somras en pandemifond.

Totalt avsattes en miljon kronor för 2020. Nu har ansökningstiden gått ut. Pengarna räcker inte på långa vägar.

Riktigt så mycket trodde vi inte skulle komma in.

27 föreningar och en kulturaktör har ansökt om krisstöd. Tillsammans rapporterar de minskade intäkter och ökade utgifter på sammanlagt nästan tre miljoner kronor.

– Riktigt så mycket trodde vi inte skulle komma in. Det är positivt att vi kan göra en insats när behovet är så stort, säger Carl Fredrik Stefansson, föreningskonsulent på Laholms kommun.

Hårda prioriteringar

Nästa vecka ska ansökningarna sammanställas. Målet är att ta beslut om fördelning och utbetalning så snart som möjligt.

Carl Fredrik Stefansson är föreningskonsulent på Laholms kommun. Beslut om fördelningen av pandemifonden ska tas av tjänstemännen på delegation.
Carl Fredrik Stefansson är föreningskonsulent på Laholms kommun. Beslut om fördelningen av pandemifonden ska tas av tjänstemännen på delegation. Bild: arkiv

– Alla som har sökt är inte kvalificerade. Stödet är för föreningar och kulturaktörer som har barn- och ungdomsverksamhet. Det tror jag inte riktigt alla har, säger han och fortsätter:

– Det kommer att bli prioriteringar, utifrån vad som är mest angeläget och vilka som blöder hårdast. Vi tittar på förlusterna de har orsakats, hur det drabbat föreningen och deras tidigare ekonomiska historia.

En del föreningar har redan fått bidrag från andra håll och några har besparingar att ta av. Det totala ansökningsbeloppet är 2,3 miljoner.

ANNONS

Dialog med banken

Kommunen kommer också föra en dialog med Laholms sparbank, som har satt upp en egen pandemifond. Bankens stödpengar kan fördelas på ett lite friare sätt.

– Vi kommer att föra en dialog med dem så att vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Carl Fredrik Stefansson.

Laholms kommun har delat in sin pandemifond i två potter. En på 800 000 kronor för inkomstbortfall och en på 200 000 kronor till föreningar som vill tjäna extra pengar genom att göra utökade samhällsinsatser. Där är intresset svalare, med bara tre ansökningar på totalt cirka 80 000 kronor.

Det är en besvikelse.

Kommunen hade hoppats att fler ville göra mer.

– Nu fanns det pengar avsatt till det. Föreningarna hade kunnat skaffa sig en peng, samtidigt som vi kunde få hjälp att uppnå våra resultatmål. Det är en besvikelse, säger Carl Fredrik Stefansson som undersöker om potterna kan omfördelas.

Framtiden står på spel

Föreningskonsulenten konstaterar att läget i kommunens föreningsliv är allvarligt.

– De är ofta beroende av sidoinkomsterna från sina arrangemang. Att förlora de här intäkterna hämmar föreningarnas utveckling och riskerar deras framtid, säger Carl Fredrik Stefansson.

Vi har haft en buffert, men det är den vi har använt och ätit upp nu

Pauline Ljungqvist i Kornhult/Hishults FF instämmer.

– Vi har klarat oss ganska bra tack vare att vi har haft en buffert, men det är den vi har använt och ätit upp nu. Om det här håller i sig blir nästa år mycket värre. Det är verkligen förfärligt, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Banken sätter upp pandemifond för föreningar

LÄS MER:Föreningar söker krisstöd ur pandemifonden

ANNONS