Lagavägen, i dag en led för farligt gods och omledningsväg för E 6 genom Laholm. Intill vägen, mittemot Gröningen, har kommunen köpt mark för 20 miljoner, men säkerhetsföreskrifterna utmed Lagavägen hindrar kommunen från att förverkliga alla sina byggdrömmar.
Lagavägen, i dag en led för farligt gods och omledningsväg för E 6 genom Laholm. Intill vägen, mittemot Gröningen, har kommunen köpt mark för 20 miljoner, men säkerhetsföreskrifterna utmed Lagavägen hindrar kommunen från att förverkliga alla sina byggdrömmar. Bild: Jonatan Gernes

Tiotals miljoner står på spel i segdragen vägfråga

Laholms kommun köper in mer mark nära Lagavägen. Det gör frågan om en utbyggnad av Sofieroleden än mer brännande. Den segslitna vägfrågan tas upp i fullmäktige om ett par veckor. Blir det ett beslut?

ANNONS
LocationLaholm|
|

Fastigheten Bromsen 7 ligger vid Kvarngatan, ett kort stycke söder om Lagavägen.

Den är den senaste i raden av tomter i området som kommunen nu köper. Tre miljoner kronor pungar kommunen ut.

Syftet med alla fastighetsköp som gjorts är helt enkelt att kunna bygga mer stad, nära till både Lagan och stadens centrum. Men farligt gods-leden på Lagavägen är kraftigt begränsande för planerna på förtätning och försköning.

Fastigheten Bromsen 7 i vinterskrud. Det här är kommunens senaste inköp, till en prislapp på tre miljoner kronor.
Fastigheten Bromsen 7 i vinterskrud. Det här är kommunens senaste inköp, till en prislapp på tre miljoner kronor. Bild: Jonatan Gernes

Det är alltså helt avgörande att hitta en ny farligt gods-led. Lagavägen är dessutom omledningsväg vid tillfällen när E 6 behöver stängas av.

Två alternativ har varit politiska stötestenar och stoppklossar i decennier: antingen att bygga ut Sofieroleden eller att använda den befintliga Kristianstadsvägen.

ANNONS

SD och MED lade skarp motion om Sofieroleden

I höstas lade SD och MED en motion om att bygga ut Sofieroleden. Enligt en rundringning som HP gjorde finns det en politisk majoritet för deras förslag.

LÄS MER:U-sväng om Sofieroleden – majoritet för vägbygget

Men sakta i backarna. M och S håller fortfarande emot. Något som blev tydligt när frågan om motionen togs upp i kommunstyrelsen i tisdags.

– Vi har samma ståndpunkt som länsstyrelsen, Trafikverket, MSB och polisen: Kristianstadsvägen är ypperlig att använda som farligt gods-led och omledningsväg, säger Kjell Henriksson (S).

Moderaternas Roland Norrman (M) håller med. Och han hoppas få stöd av länsstyrelsen, som har aviserat att man är på väg att lägga ett nytt tungt yttrande i vägfrågan.

Tidigare har länsstyrelsen sagt att Kristianstadsvägen kan användas som farligt gods-led om kommunen bara sätter upp några skyltar.

Tjänstemän på Laholms kommun har ifrågasatt om det verkligen kan vara så enkelt.

LÄS MER:Länsstyrelsen: Enkel sak att flytta farligt gods

LÄS MER:Snabb flytt av farligt godsled en samvetsfråga för Laholm

– Vi har utrett den här frågan in absurdum, men lik förbaskat har vi inte fått in det sista från länsstyrelsen. Får vi eller får vi inte göra det här? säger Roland Norrman.

M och S: stor besparing att inte bygga Sofieroleden

M och S vill bygga bostäder på den tänkta sträckningen av nya Sofieroleden. Det skulle bespara kommunen tiotals miljoner kronor, anser de.

Erling Cronqvist (C) har å sin sida hela tiden hävdat att Kristianstadsvägen blir minst lika dyr, eftersom det kommer att kosta mycket pengar att uppnå tillräcklig säkerhet på Kristianstadsvägen.

ANNONS

– För att göra den till omledningsväg tror jag inte att det räcker att sätta upp några skyltar, säger han.

När kommunstyrelsen i tisdags röstade om SD/MED:s förslag att bygga ut Sofieroleden vann ja-sidan med fem röster från C, KD och SD. Nej fick fyra röster från M, S och LP.

Het omröstning väntar i fullmäktige

Men den verkliga thrillern kommer i fullmäktige 26 januari. Hinner länsstyrelsen lägga sin talan innan dess?

Och – kommer den minoritet som förespråkar Kristianstadsvägen att försöka förhala vägbeslutet genom att begära återremiss?

– Har vi riktig tur hålls fullmäktige efter länsstyrelsens beslut. Då kan vi använda det vapnet. Det vore konstigt om inte fler hängde på vårt tåg om de då såg att vi kunde spara cirka 30 miljoner kronor, säger Roland Norrman.

Mycket pengar står alltså på spel. Förutom vägarna handlar det i slutändan också om investeringar i mark. Bland annat de senaste tre miljonerna för Bromsen 7.

– Vi måste få en lösning. Vi har investerat nästan 20 miljoner i fastigheter vid Lagavägen, säger Erling Cronqvist.

LÄS MER:Otålig väntan på att farligt gods ska försvinna

LÄS MER:Klart: Farligt gods leds om till Kristianstadsvägen

LÄS MER:M och S jublar över att farligt gods-led flyttas

ANNONS