Beslutet från centralt håll att införa enkelserier i damernas division 2 är inte populärt hos de lokala klubbarna. Men sista ordet kanske inte är sagt.
Beslutet från centralt håll att införa enkelserier i damernas division 2 är inte populärt hos de lokala klubbarna. Men sista ordet kanske inte är sagt. Bild: Johan Persson/arkiv

Beslut om enkelserier i fotbollen får kritik

Damernas division 2-fotboll görs om till enkelserier även i år.
Men beslutet från den så kallade Götalandsgruppen får hård kritik – och sista ordet kanske inte är sagt.
– Vi håller på och rotar lite i det, säger Hallands Fotbollförbunds ordförande Cristel Brorsson.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Seriestarten för fotbollen på lägre förbunds- och på distriktsnivå sköts nyligen upp igen till helgen 5–6 juni, men ambitionen generellt är ändå att spela dubbelserier.

Detta gäller dock inte damernas division 2. Där har Götalandsgruppen – som består av representanter från landsdelens samtliga nio distriktsförbund och som styr de åtta Götalandstvåorna centralt – redan beslutat att det blir enkelserier med start i midsommarveckan.

Bakgrunden uppges vara olika möjligheter i distrikten att förlänga säsongen, men också skillnader i smittspridning och restriktioner.

– Eftersom det är ettorna i serierna plus den bästa tvåan som går upp så måste serierna ha samma förutsättningar, och då har vi blivit tvungna att ta det här beslutet, säger Peter Ekvall, vd på Skånes Fotbollförbund, till Norra Skåne.

ANNONS

”Det här är ju helt galet”

De lokala lag som berörs är IF Centern, HGH och Trönninge IF.

– Vi fick besked från Hallands Fotbollförbund att ”nu drar vi snart i gång och siktar på dubbelmöten” och dagen efter kommer beskedet att det blir enkelserie. Det här är ju helt galet. Det är jättemärkligt att det ska spelas dubbelmöten i division 1, 3 och 4 men inte i tvåan, säger Centerns tränare Joakim Eliasson till HP.

Samtidigt påpekar han:

– För vår del är det inte fel att det blir en enkelserie. Vi har ett U-lag och ett damlag som tränar tillsammans och dubblerar i matcher, så i vissa fall hade det inneburit fyra matcher per vecka för oss om det hade blivit dubbelmöten. Däremot har det brustit i kommunikationen.

Susanne Stenberg, lagledare i Trönninge, säger:

– Det låter konstigt att bara damer division 2 ska spela enkelserier. Att vi ska börja den 23 juni känns också lite fel. Tjejerna har tränat sedan i mitten av januari och nu vill man bara börja spela.

”Blir väldigt fel”

Göran Thelander, tränare och lagledare i HGH, är lika kritisk.

– Det blir så fel. Hade alla lag i hela Sverige spelat enkelserier så hade man köpt det på ett annat sätt. Det blir väldigt fel när man med så enkla medel kan flytta två matcher i maj och lägga dem i november, säger han och föreslår spel mellan 5–6 juni och den 13 november:

ANNONS

– Då hade man fått en dubbelserie, som tjejerna vill spela, kunnat behålla sommaruppehållet och det hade inte blivit någon skillnad i belastning utan säsongen hade blivit lika lång med en match per vecka.

Men enligt Hallands Fotbollförbunds ordförande Cristel Brorsson är sista ordet i frågan kanske inte sagt. HFF-basen säger till HP:

– Vi är några distrikt som håller på att forska lite i det här. Det är vad jag kan säga just nu. Det har varit helgdagar så det har varit svårt att få tag på folk, men det kan kommuniceras saker och ting utan att alla har varit med på banan och det är det vi håller på att ta reda på. Vi måste ta reda på varför beslutet är taget och hur det är taget. Det här måste redas ut så snabbt som möjligt.

LÄS MER:Beskeden: Fotbollsstarten skjuts fram – liksom publiklättnaderna

LÄS MER:Fotbollsprofilen tar fajten – för att få spela matcher igen

ANNONS