Cupen hägrar för HBK efter derbysegern mot Laholm

Halmstads BK är i DM-semifinal för första gången någonsin. En seger till och det kan även bli historisk debut i Svenska cupen för det blott fem år gamla damlaget.

ANNONS
|

DM, kvartsfinal

HBK 3

Laholm 1

(2–0)

– Det hade varit jättekul att få vara med där. Det har man aldrig varit så det är klart att vi ska satsa på det, säger tekniska vänsteryttern Alexandra Hellekant, 20.

Hon spelade huvudrollen med två egna mål och en assist när HBK sänkte division 1-kollegan Laholms FK i tisdagens DM-kvartsfinal på Halmstad arena.

Exakt hur många ingångar Halland får till nästa års damcup bestämts inom kort. Det är antalet lag och spelare i respektive distrikt som avgör hur Svenska Fotbollförbundet fördelar platserna – men Halland brukar ha två platser, som tillfaller finallagen i DM.

ANNONS

HBK är en seger från final efter den rättvisa triumfen mot Laholm. Halmstadlaget var starkare både spelmässigt och fysiskt.

Alexandra Hellekant gjorde 1–0 efter 24 minuter i första halvlek och spelade sedan fram Moa Karlsson till 2–0 efter 41.

Laholm gjorde ett trippelbyte under pausen och två av de nya spelarna låg bakom reduceringen till 1–2 mindre än två minuter efter omstarten då Julia Bengtsson forcerade in bollen efter inlägg från Moa Larsson.

Men mer blev det inte. I stället nickade Alexandra Hellekant in 3–1 till HBK i 69:e minuten.

– Det är en jätterolig match att spela och speciellt den första halvleken, där jag tycker att det är vi som dominerar och har riktigt bra kombinationer, säger Alexandra Hellekant.

Laholms tränare Peter Åberg:

– Surt, mest på det sättet som vi förlorar. Jag tycker att vi tävlar inte, vi går inte in i dueller och vi tar inte kampen. Då är det svårt att vinna fotbollsmatcher.

Även för det andra kvartsfinallaget från Laholms kommun, Kornhult/Hishult, är DM-äventyret över. Division 4-topplaget förlorade mot division 1-jumbom Onsala med hela 0–8 på konstgräset i Markaryd.

Sju av baklängesmålen föll dock under andra halvlek.

– Vi stod upp bra i 50 minuter, men sedan tog rutin, högre tempo och sånt över, konstaterar Boris Johansson, lagledare i Kornhult/Hishult.

ANNONS

Resterande två kvartsfinaler, Stafsinge–Valinge-Derome och Falkenberg–Ullared, spelas på onsdagen respektive torsdagen.

LÄS MER:Äntligen poäng för HBK – i slutminuten

LÄS MER:Välkommet trendbrott för Laholm – skyttedrottningen hyllas

ANNONS