Fyra lag i division 1 kittlar – men farhågor finns

Fyra division 1-lag inom bara tre mils avstånd – så ser den nya damfotbollskartan ut i södra Halland nästa år. Vissa befarar att bredden ska göra det svårt att få fram ett lokalt elitlag. Andra ser fram emot 2021 med förväntan och förhoppningar.
– Det här kanske kan trissa upp någon form av ersättning även bland damspelare, säger Laholms FK:s lagkapten Alicia Svensson.

ANNONS
LocationHalmstad, Laholm|
|

IS Halmia var länge södra Hallands klart främsta damlag med en rad division 1-säsonger och en fransysk visit i Elitettan 2014.

Men inför årets säsong gick även Halmstads BK och Laholms FK upp i division 1 – och inför 2021 ansluter även BK Astrio.

Är det bra med en sådan koncentration av lag på samma nivå? Är det dåligt? Eller både och?

Catrin Svensson, en av de damansvariga i Halmstads BK, säger:

– Det är väl bra för fotbollen att det är många lag som går bra. Sedan är det så klart konkurrens om spelarna, men vi har en bra verksamhet och är trygga med det.

ANNONS

”Jobbig konkurrenssituation”

HBK är färskast i kvartetten och startade sitt damlag först 2016. Halmia har haft damlag sedan 1970 och spelade allsvenskt redan 1980. Där säger klubbchefen Leif Jönsson:

– Rent sportsligt på plan så är det bara kul med derbyn. Det höjer intresset och det är bara plusplus på så sätt. Sedan är det så klart en marknad som inte är så enkel. Det finns ju inte en uppsjö med spelare som är av den kvaliteten i stan så det är ett minus. Vi är klara med vår trupp så vi är bekväma på så sätt, men det är ändå en jobbig konkurrenssituation.

Det är helt fantastiskt att det för så många unga tjejer finns så många lag där det finns så mycket bra förebilder för dem att se upp till.

Laholms FK debuterade i division 1 i år. Backen och lagkaptenen Alicia Svensson, som nu avslutar den aktiva karriären men är aktuell för en ledarroll inför 2021, säger:

– Det är en väldigt spännande situation och det måste vara första gången någonsin som här är så många damlag i vårt område på så hög nivå. Absolut, konkurrensen om spelarna blir högre. Men det är helt fantastiskt att det för så många unga tjejer finns så många lag där det finns så mycket bra förebilder för dem att se upp till.

Två allsvenska säsonger

BK Astrio har stoltast anor med två damallsvenska säsonger bakom sig, 1991 och 2000. Söndrumsklubben gör 2021 comeback i division 1 efter 16 år i division 2, 3 och 4.

ANNONS

Joakim Stierna, ordförande i damkommittén i Astrio, om fyra lokala lag i ettan:

– Jag tror att det är mest bra, för det skapar ett väldigt stort intresse. Beroende på hur man hamnar i serierna och om vi får ha publik igen så kan det nog bli väldigt trevligt att gå på matcherna här framöver med så mycket derbyn. Negativt skulle väl i så fall vara att det i normalfallet är någon förening som är högre upp dit vissa tjejer strävar efter att gå. Det är klart att det är enklare att ha någon form av näringskedja, men det har vi inte nu. Den är inte tydlig i alla fall.

Tre siktar mot Elitettan

Halmia, HBK och Astrio har alla Elitettan som uttalad målsättning med varierande tidshorisont.

Finns det en risk att det med fyra lokala division 1-lag blir för mycket bredd på bekostnad av spetsen?

– Det kan det ju bli. Det är svårt att säga innan. Men vi känner oss ganska trygga med vår verksamhet och det är det viktiga för oss, säger Catrin Svensson i HBK.

– Inte i det här läget – vi har ju inte haft någon spets om man med det menar att ligga i Elitettan och Allsvenskan. Så i dagsläget finns det ingen som förlorar på det, anser Joakim Stierna i Astrio.

ANNONS

Inget lag kommer att ta nästa steg beroende på att spelarna är utspridda på fyra klubbar

Peter Åberg, tränare och sportchef i Laholms FK – som i stället för att leta nya spelare i Halmstadtrakten nu har börjat rikta blickarna mot norra Skåne – svarar däremot ett eftertryckligt ja på frågan.

– Jag tror inte att HBK eller Halmia kommer att bli något Elitettan-lag så som det ser ut – det är helt omöjligt. Dels med tanke på hur svårt det är att gå upp i Elitettan, dels med tanke på hur låst läget är. Det är jättebra att man har ett mål, men de bästa spelarna kommer att hinna lämna innan de kommer att vara i närheten av att gå upp i Elitettan. Inget lag kommer att ta nästa steg beroende på att spelarna är utspridda på fyra klubbar, menar han.

Har inga flicklag

Halmia sticker ut som den enda föreningen i kvartetten som inte har någon flicklagsverksamhet bakom damlaget.

Halmias klubbchef Leif Jönsson talade sig i HP förra hösten varm för ett fördjupat samarbete mellan Halmstadklubbarna och öppnade till och med för att starta en separat elitsatsande damförening, vilket har skett i till exempel Kristianstad, Växjö och Eskilstuna som alla har allsvenska lag i dag.

LÄS MER:Planen: Rivaler kan samarbeta i ny elitsatsning

Har det hänt något mer på den fronten?

– Nej, det har väl snarare stagnerat just den bollen. Sedan pratar vi själva med andra föreningar om någon typ av samarbete framgent, svarar Leif Jönsson.

ANNONS

Men då handlar det om föreningar på lägre nivå?

– Ja, precis.

Damlagen högst rankade

I Halmia, Astrio och Laholms FK är damlaget i dag respektive klubbs högst rankade lag seriemässigt. Bara i Halmstads BK, där herrarna är nära att gå upp i Allsvenskan igen, är damlaget nummer två.

Jag tror inte att det är en nackdel att herrarna kommer att gå upp i Allsvenskan, vilket jag förutsätter att de gör.

Det ser Fredrik Andersson, damlagstränare i HBK och tidigare både klubbchef och mästarkapten i herrlaget, dock inte som något negativt, trots en ansträngd ekonomi i föreningen.

– Nej, Dams budget är väldigt begränsad om man ser till övriga föreningen och vi har fått en ökning i vår budget. Sedan tror jag inte att det är en nackdel att herrarna kommer att gå upp i Allsvenskan, vilket jag förutsätter att de gör. Totalen in (ekonomiskt sett, HP:s anm) är väldigt mycket större i Allsvenskan, påpekar han.

Hoppas på bätttre ersättning

Alicia Svensson i Laholm, som spelade med Halmia i Elitettan 2014, hoppas att konkurrensen mellan division 1-klubbarna ska göra vardagen drägligare för spelarna.

– Det här kanske kan trissa upp någon form av ersättning även bland damspelare på den här nivån när det finns flera lag att välja mellan. Det är ändå längre resor och det är många dagar i veckan som går till det här. Så att man får motsvarande vad herrarna har på samma nivå, menar hon.

ANNONS

Joakim Stierna, Astrios dambas, får sista ordet:

– Det är upp till varje förening nu att visa hur mycket man engagerar sig i sitt damlag och i sin dam- och flickverksamhet. Spelarna kan verkligen ha fokus på vilken förening som anstränger sig.

Fakta: IS Halmia

Placering 2020: Tvåa i division 1 mellersta Götaland.

Utvecklingslag: Nej.

Flicklag: Nej.

Herrlag: Spelar 2021 i division 3.

Fakta: Halmstads BK

Placering 2020: Sjua i division 1 mellersta Götaland.

Utvecklingslag: Ja.

Flicklag: F15–16, F13–14, F11–12, F9–10.

Herrlag: Superettan, på väg upp i Allsvenskan.

Fakta: Laholms FK

Placering 2020: Åtta i division 1 södra Götaland.

Utvecklingslag: Ja.

Flicklag: F05/06, F07/08, F09/10, F11/12/13, F14/15.

Herrlag: Division 3.

Fakta: BK Astrio

Placering 2020: Etta i division 2 sydvästra Götaland.

Utvecklingslag: Ja.

Flicklag: F15, F2006, F2007, F2008, F2009, F2010, F2011, F2012, F2013/14.

Herrlag: Division 3, kvalar till division 2.

LÄS MER:Halmstadföreningar startar nytt samarbete

LÄS MER:Elitklubbar rycker i HBK:s målspruta: ”Smickrande”

LÄS MER:Viktiga trions besked om framtiden efter Astrios succé

LÄS MER:Därför är det slutspelat för Laholms lagkapten

ANNONS