Skyttedrottningen Moa Karlsson (till höger) lämnar Halmstads BK för allsvenska Vittsjö GIK. Men hon spelar kvar under våren på lån i HBK – som samtidigt ingår ett större samarbetsavtal med Skåneklubben, som slutade femma i Damallsvenskan i år.
Skyttedrottningen Moa Karlsson (till höger) lämnar Halmstads BK för allsvenska Vittsjö GIK. Men hon spelar kvar under våren på lån i HBK – som samtidigt ingår ett större samarbetsavtal med Skåneklubben, som slutade femma i Damallsvenskan i år. Bild: Krister Andersson/Bildbyrån/arkiv

HBK-stjärnan till allsvenskt topplag – i ett nytt samarbete

Halmstads BK tappar skyttedrottningen Moa Karlsson, 18, till allsvenska Vittsjö. Men hon återvänder på lån under våren – samtidigt som HBK ingår ett samarbetsavtal med den skånska toppklubben.
– Det känns så klart väldigt stort att få skriva på för en allsvensk klubb och få den här chansen, säger hon.

ANNONS
LocationHalmstad Arena IP|
|

Moa Karlsson har vunnit skytteligan med HBK två år i rad. Först i division 2 i fjol, där hon gjorde 31 mål, och sedan i nedkortade division 1 i år, där hon nätade 13 gånger på elva matcher.

Den flicklandslagsmeriterade anfallaren spelade redan i vintras en träningsmatch för Vittsjö ihop med tre andra HBK-spelare. Nu knyter den nordskånska toppklubben – som har slutat trea och femma i Damallsvenskan under de två senaste säsongerna – upp Haverdalstjejen permanent.

– Jag har varit nere och tränat med Vittsjö då och då under säsongen och har fått känslan att det är en väldigt familjär och välkomnande klubb. De har gett ett mycket bra intryck så jag tror att det blir en perfekt miljö för mig att utvecklas i, säger Moa Karlsson.

ANNONS

Tar studenten i sommar

Kontraktet är på ett år till att börja med. Hon återvänder dock nästan direkt till HBK på lån. Tanken är att hon ska träna med båda klubbarna och kunna spela för Bollklubben fram till att hon tar studenten på Sannarpsgymnasiet i sommar.

– Vi får se till att lägga upp ett bra schema så att det passar mig och jag hinner med skolan och livet. Det ska nog kunna lösa sig, säger hon.

HBK ingår samtidigt ett samarbetsavtal, eller ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” som det heter på förbundsspråk, med Vittsjö under 2021. Det ger HBK möjlighet att låna upp till sex utespelare samt två målvakter från Vittsjö.

– Det blir lite win-win för båda. Sedan i vilken utsträckning som vi kommer att utnyttja det vet jag inte ännu, för vi har rätt bra spelare vi också och spelarna som kommer hit ska vara motiverade och verkligen vilja om det ska bli någonting av det. Men det känns som en liten trygghet för oss att möjligheten finns, säger HBK:s tränare Fredrik Andersson – som själv har en bakgrund som assisterande tränare i Vittsjö.

I uppgörelsen ingår även att fler HBK-spelare får möjlighet att träna med Vittsjö.

HBK-tränaren: ”Är inte orolig”

Grannarna i IS Halmia hade ett liknande avtal med Skåneklubben 2016 och 2017. Under den perioden fick bland andra HBK:s lagkapten Emma Nielsen, då i Halmia, göra allsvensk debut.

ANNONS

– Sedan är det ju i den här typen av avtal ofta den som ligger högst i systemet som är den stora vinnaren, men eftersom vi har så goda relationer så är jag inte så orolig för vad som ska hända längre fram. Vi har haft en dialog under flera år och det känns bra, även om man inte får vara för naiv i sånt här, påpekar Fredrik Andersson.

HBK:s damlag har bara funnits sedan 2016, men Moa Karlsson är den tredje spelaren som når högsta serienivån efter Amanda Johnsson Haar (numera i Växjö DFF) och Zara Jönsson (norska Stabaek).

– Det visar att HBK har en bra miljö att utvecklas i och det är både spelare och ledare tillsammans som har gjort den mijön. Det känns bra för framtiden, menar Fredrik Andersson.

LÄS MER:Gör som farfar och storebror –ny Thydell klar för HBK

LÄS MER:Elitklubbar rycker i HBK:s målspruta: ”Smickrande”

ANNONS