Halmstads mål: coronasäker SM-vecka

Tre raka SM-veckor har ställts in på grund av covid-19. Men i Halmstad jobbar man just nu med utgångspunkt att sommarens idrottsfest ska bli av – men i vilken form återstår att se.
– Den tydliga riktlinjen vi har är att det ska vara säkert och att vi inte ska bidra till någon smittspridning, säger Johnny Ewerstein, projektledare för SM-veckan i Halmstad.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

En efter en har SM-veckorna tvingats ställa in.

Först var det vinterveckan i Luleå/Boden förra vintern, därefter sommarveckan i Halmstad och senast togs beslutet att inte heller vinterveckan i Borås, som skulle gå i februari nästa år, blir av på grund av coronapandemin.

För Halmstads del väntar dock en ny chans att stå som arrangör till sommaren (30 juni–6 juli) efter att man fått ta över värdskapet från Linköping.

Och i nuläget arbetar man på med utgångspunkt att det ska gå att genomföra tävlingarna där det är 35 olika idrotter som är med inför 2021 sedan orienteringsskytte, goalball och gång fallit bort, men truppgymnastik tillkommit på programmet.

ANNONS

– Vi har träffat alla lokala arrangörsföreningar tillsammans med förbundet. Dels för att kolla om de är intresserade av att arrangera nästa år, vilka förutsättningar som kan ha förändrats och vilka förutsättningar de behöver för att kunna arrangera, berättar Johnny Ewerstein.

– Vi har också kollat lite status på hur föreningarna mår, hur det skulle påverka dem om det blir så att restriktionerna ligger kvar och om man kan genomföra det på ett sätt som medför att det kanske inte kan vara så mycket publik.

Hur mår föreningarna?

– Föreningarna har det tufft, men de flesta är väldigt glada att det planeras för en SM-vecka nästa år. Många vill arrangera och alla hoppas så klart att det här ska gå åt rätt håll.

Planerar för SM-vecka utifrån restriktionerna

Klart är att SM-veckan, om den blir av, kommer anpassa sig efter den verklighet som då råder. Det ska vara säkra tävlingar som inte bidrar till någon smittspridning.

– Vi försöker utifrån de restriktioner som ligger nu planera för SM-veckan till sommaren.

Kan man genomföra en SM-vecka om man stänger för publik helt och hållet?

– Ja, det kan man. Det kan bli att det inte blir en offentlig sammankomst. RF äger själva konceptet och det här är nytt för dem också så de behöver se över vilka ramar och riktlinjer som gäller för SM-veckan i så fall, säger Johnny Ewerstein.

ANNONS

Ewerstein: ”Vi har avvaktat så länge vi kan”

Beskedet att ställa in SM-veckan i somras togs drygt två månader innan mästerskapet. I Borås var man ännu tidigare ute, drygt 3,5 månad.

Skulle den tidsramen gälla tas ett beslut om sommarens tävlingar i Halmstad under våren.

– Jag tror att alla vill hålla på ett sådant beslut så länge det går. Samtidigt får man ha respekt för alla involverade där föreningslivet jobbar med ideella krafter och lägger resurser på att planera och då vill man kanske ta ett beslut i tid.

Hur mycket vågar ni gasa med SM-veckan nu med tanke på läget?

– Vi måste någonstans gasa. Vi kan inte vänta till april och se att vi plötsligt kan genomföra det. Vi har avvaktat så länge vi kan egentligen, nu måste organisationen börja växa lite igen och se så planeringen går som den ska. Blir det något annat besked i april-maj så får vi ta det, säger Johnny Ewerstein.

LÄS MER:Då avgörs SM-veckan i Halmstad 2021

LÄS MER:Miljonsatsning på friidrotten efter beskedet om SM-veckan

LÄS MER:Glädjebeskedet: Halmstad får tillbaka SM-veckan

ANNONS