Samuel Kroons långa resa till elitfotbollen – berättar om hjärtsjukdomen

Hjärtslag, ett berg och hjärtslag igen. På Samuel Kroons arm sitter tatueringen som en symbol för hjärtsjukdomen som tvingade HBK-nyförvärvet till ett halvårs frånvaro från fotbollen – och som varit en av prövningarna på den långa resan för att nå elitfotbollen.
– Jag gick ner tio kilo muskler och var som ett sugrör efter. Det var ganska tufft, säger 23-åringen.

ANNONS
|

Samuel Kroon har fått vänta på att få göra sin debut i Superettan.

Från början var det april och bortamatch mot Gais som gällde i kalendern. När det till slut är dags för premiär skriver vi den 16 juni och Trelleborgs FF hemma.

– Ja, äntligen ska vi få spela igen, säger Samuel Kroon och ler stort.

– Som vi alla vet kommer det inte vara någon publik, men det är kul att börja hemma oavsett.

Bortsett från några träningspass har även framträdandena på Örjans Valls gräs fått vänta.

Å andra sidan är just den väntan inte särskilt lång i jämförelse med resan som HBK-nyförvärvet fått göra för att nå elitfotbollen.

ANNONS

Trots att Samuel Kroon var en av de mest framträdande spelarna i division 1 i fjol med nio mål och sex assist när Umeå FC tog klivet upp i Superettan har han hunnit fylla 23 år innan det är dags för elitfotbollsdebuten.

Han har inte några ungdomslandskamper, har inte varit med på elitpojklägret eller tillhört någon storklubb utan har fått klättra genom seriepyramiden med tålamod och hängivenhet.

– Ja, jag har tagit den långa vägen. Det är klart att jag har fått kämpa. Jag har absolut inte glidit på någon räkmacka utan har förtjänat varje steg som jag har tagit, säger han.

– Jag kan inte tänka mig att någon jag har spelat med (som ung) trott att jag skulle bli bra. Alla som spelade i AIK som ung hade mycket mer status när man gick i gymnasiet.

– Det har varit en liten psykisk utmaning att tro på sig själv hela tiden, att köra på och utvecklas, träna extra för att ta steg hela tiden. Men det har bara gjort mig stark psykiskt. Nu är jag här och ska göra allt för Halmstads Bollklubb.

LÄS MER:Kroon klar för HBK: ”En latebloomer och spännande poängspelare”

Samuel Kroon testade med AIK – stannade i Barkaby

När han var i 14–15-årsåldern testades han och andra duktiga spelare från mindre klubbar, bland andra blivande allsvenska duon Anton Salétros och Noah Sonko Sundberg, av AIK. Men då hade han redan fått smak på seniorfotboll i Bele Barkaby i division 3.

ANNONS

– När man är ung kan det vara bra att ta vägen via akademier, men det är också lätt att du blir en truppspelare och inte lär dig de tekniska grunderna; att få dribbla, hålla i bollen och göra grejerna jag fick göra i en mindre klubb där jag var lite av en stjärna.

– Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel, men det var den vägen jag tog och som har gjort mig till den spelare jag är nu.

Det var när Samuel Kroon, som nybliven 19-åring, tog steget till division 1-laget Nyköping Bis som han på riktigt började tro på att han kunde nå elitnivå.

Men även i division 1 är det svårt att livnära sig på fotbollen. Samuel var tvungen att jobba heltid och gjorde det som elevassistent på en skola. Det innebar åtta timmars arbetsdag innan han tränade på kvällen.

– Det är en del av svårigheterna på vägen. Mitt första kontrakt var bara på någon tusenlapp i månaden. Jag gick ner i tid lite för varje år när jag fick löneförhöjning. I stället för att tjäna mer la jag mer tid på fotbollen.

LÄS MER:Flygtimmarna har hjälpt Kroon att bli redo för HBK: ”Brinner för detta”

Kroon drabbades av hjärtmuskelinflammation

Då hade han ändå tagit sig igenom den kanske största utmaningen i karriären hittills.

ANNONS

Som 18-åring drabbades Samuel Kroon av hjärtmuskelinflammation när han spelade match med feber.

Hjärtmuskelinflammation läker ofta av sig själv, men kan också leda till att hjärtmuskeln skadas.

– Det var lite dumt att spela match sjuk. Mitt hjärta började slå konstigt under matchen och framåt kvällen åkte jag in till sjukhuset. Där sa de att jag hade fått en hjärtmuskelinflammation. Det var lite läskigt, minns Samuel.

– Jag har inte haft några problem sedan dess, men det var som att man blev sjuk i hjärtat kan man säga. Hade jag fortsatt köra och tränat ett par pass till kunde det slutat illa.

Kroon tvingades till lång vila

Högt upp på vänsterarmen sitter numera en tatuering som en påminnelse och symbol.

– Det är ett hjärtslag, sedan ett berg som är motgången och sedan fortsätter det slå.

Även om det slutade bra tvingades han vila länge från fotbollen.

– Det var lätt ett halvår. Jag fick inte träna alls på 2–3 månader och gick ner över tio kilo muskler så jag var som ett sugrör efter det. Jag vägde 64 kilo och är 1,86 meter lång. Det var ganska tufft.

– Läkarna sa att det var vanligare än man tror. Även om man haft lite förkylningar hit eller dit så har man ju kört på, men jag kommer aldrig spela match igen med feber.

ANNONS

Särskilt i år, med hälsoprotokollen som alla spelare och ledare ska följa, är det dock ingen risk att någon spelar sjuk.

– Nej, så fort man nyser en gång så hoppar ju alla till.

Familjen Kroons största supportrar

Att Samuel Kroon i dag är i HBK tackar han sitt inre driv för. Men det finns även ett par nyckelpersoner som betytt mycket.

– Min pappa, han gav mig intresset och har tränat mig i många år. Han, farmor och farfar är mina största supportrar. Farmor och farfar har också stått med mig sedan jag var jätteliten.

– Jag hade en tränare som heter John Wall under gymnasietiden som tog mig till Nyköping. Och så Gert Brodén, en äldre farbror från mitt område som fungerat lite som en mentor. I framtiden kommer jag även nämna alla som jobbar i HBK för under den här tiden har jag utvecklats mest på kortast tid.

– Att få träna i en högre miljö, träna mer och bättre har gjort mig väldigt gott snabbt.

LÄS MER:Så spelar HBK i Superettan 2020

Kroon om Allsvenskan: ”Stora chanser”

Av det Samuel Kroon hunnit visa upp i sin roll som offensiv yttermittfältare under försäsongen kan han mycket väl få sitt stora genombrott i år.

Hur skulle du beskriva dig själv i spelargruppen?

– Jag kommer in med ganska mycket energi, är oftast glad och försöker få igång grabbarna. Jag kan sätta på snabb och hög musik på morgonen och snackar med många. Jag har trivts jättebra sedan dag ett här. Alla är olika, men vi kompletterar varandra jättebra.

ANNONS

Ni pekas ut som ett givet topplag. Vad säger du om era chanser?

– Vi har stora chanser. Vi har ett jättebra lag och en bred trupp som passar de förutsättningar som är nu. Vi ska vara med däruppe, det tycker jag också.

Tror du att du kan få samma utrymme att vara en poängspelare i HBK som Umeå i fjol?

– Svårt att säga, men det är en av de saker som jag är bra på och en av de saker som jag är värvad hit för att bidra med. Nummer ett är att göra det tillsammans med laget, jobba hårt och får jag med mina kvaliteter är det bara positivt.

Vågar du till och med drömma om Allsvenskan?

– Drömma gör jag varje natt. Det hade varit helt fantastiskt. När vi är redo kommer vi vara där.

Här är HBK:s nyförvärv inför säsongen

Samuel Kroon, 23 år, mittfältare.

Robin Östlind, 30 år, mittfältare.

Joseph Baffo, 27 år, back.

Viktor Ljung, 29 år, back.

Alhassan ”Crespo” Haestad Kamara, 27 år, anfallare.

HP räknar ner mot Superettan-premiären – läs mer här:

LÄS MER:Här dikterar covid-19 reglerna för Halmstads BK

LÄS MER:HBK-ambassadören Thomas Petersson vill gråta glädjetårar igen

LÄS MER:Superettan mer öppen än någonsin

ANNONS