Statistiken som talar för HBK – och mot Degerfors

Här är statistiken som pekar på att Halmstads BK spelar allsvenskt 2021: Fem år i rad har de två lag som har legat på direktuppflyttningsplatserna efter halva Superettan behållit dem säsongen ut.
– Vi måste vara mentalt fräscha för att klara av det, säger Joel Allansson, 27.

ANNONS
LocationÖrjans Vall|
|

Allansson & Co gav ett rejält styrkebesked när HBK vann den första av två på varandra direkt följande seriefinaler med 2–0 uppe i Degerfors förra helgen.

På måndagskvällen är det retur på Örjans vall – och HBK går vid en ny seger förbi värmlänningarna och upp i serieledning.

Det är viktigt att vara topp två i Superettan när serien vänder.

HP:s genomgång visar att de två lag som är etta och tvåa i tabellen efter 15 omgångar, det vill säga på direktuppflyttningsplatserna till Allsvenskan, som regel också ligger kvar där när serien är slut efter 30.

Det har hänt fem år i rad – och sju gånger under de tio senaste säsongerna.

ANNONS

”Gäller att förvalta den”

Bara fyra lag har misslyckats med att försvara sin tätplats säsongen ut sedan 2010. Notabelt är att Degerfors har stått för två av misslyckandena: 2010 och 2011.

Andraplacerade HBK har med andra ord skaffat sig ett ypperligt utgångsläge inför fortsättningen av Superettan. Joel Allansson lyssnar intresserat på statistiken – men tänker inte ta ut någonting i förskott.

– Jag ser det som att vi har gjort en bra första halva. Sedan gäller det att förvalta den. Det har varit en lite speciell säsong i och med att vi började så sent, men det gäller att vi fortsatt är skarpa mentalt, att vi inte går ned oss, säger mittfältsprofilen och fortsätter:

– Vi hade en formsvacka när vi hade de täta matcherna, mot Gais. Då kände man att energin inte riktigt fanns där, inte i hela matchen men i stora delar. Vi måste vara mentalt fräscha för att klara av det, för det är en lång säsong. Samtidigt är det ju bara tre månader kvar, men det är många matcher.

Hur ska ni göra för att hantera det?

– Det är mycket individuellt, så att alla är med när matchen börjar och på träningarna, att vi håller hög nivå. Sedan är det fysiskt – är man bättre fysiskt är det lättare att vara bra mentalt för då orkar man mer. Så det är främst den dagliga verksamheten det handlar om.

ANNONS

”Behöver värdera lite bättre”

Degerfors och HBK hade när den 16:e omgången startade ett fempoängsförsprång gentemot de jagande lagen med Akropolis, Jönköpings Södra och Gif Sundsvall längst fram i klungan.

Vilka lag ser du som de största hoten i höst?

– Det lag vi har mött som jag tycker har varit bäst är Degerfors. De har ett bra spel, är farliga och har många inslag i sitt spel som är bra. Sedan tycker jag faktiskt att Akropolis var väldigt bra när vi mötte dem här hemma, men jag vet inte om de kommer hålla hela vägen dock. Sedan har J-Södra spelat bra på slutet, så jag tror att de fyra-fem lag som är där uppe nu kommer att vara där uppe faktiskt, svarar Joel Allansson.

Hur går tankarna inför returen mot Degerfors?

– Att det kommer att bli en tuff match. Vi gjorde det ganska bra senast, dock så gjorde vi en lite sämre andra halvlek när de satte lite bättre tryck på oss. Vi behöver värdera lite bättre, tror jag, hålla i bollen lite mer och vila lite mer. Men det ska bli spännande, det ser vi fram emot.

Fakta: Toppstriden i Superettan år för år

2015:

Topp två efter 15 omg: Jönköping (35 p), Östersund (32).

Topp två efter 30 omg: Jönköping (63), Östersund (62).

2016:

Topp två efter 15 omg: Sirius (31), AFC United (30).

Topp två efter 30 omg: Sirius (61), AFC United (61).

2017:

Topp två efter 15 omg: Brommapojkarna (37), Dalkurd (32).

Topp två efter 30 omg: Brommapojkarna (62), Dalkurd (58).

2018:

Topp två efter 15 omg: Falkenberg (33), Helsingborg (31).

Topp två efter 30 omg: Helsingborg (63), Falkenberg (59).

2019:

Topp två efter 15 omg: Varbergs Bois (36), Mjällby (28).

Topp två efter 30 omg: Mjällby (57), Varbergs Bois (55).

2020:

Topp två efter 15 omg: Degerfors (31), Halmstad (31).

Topp två efter 30 omg: ?

LÄS MER:Efter succémånaden – Nilsson Säfqvist historisk pristagare

ANNONS