Hammers: ”Vi kan inte växa mer utan en ishall till”

Halmstad Hammers har växtvärk och är på väg att växa ur kostymen.
Med 465 spelare och betydligt fler som knackar på sargdörren finns snart bara en lösning:
– Det behövs minst en ishall till, slår klubbdirektören Håkan Strömqvist och klubbchefen Peder Carlsson fast.

ANNONS
LocationHalmstad arena ishallen|
|

– Ska vi framöver kunna ta emot alla som vill börja med hockey ser vi ingen annan väg. Och vi för också en bra dialog med kommunen för att så småningom hitta en lösning ihop med näringslivet då detta handlar om att bredda verksamheten och hitta nya målgrupper, förklarar Strömqvist som nyligen tillträdde jobbet som klubbdirektör.

Det var för två år sedan som Riksidrottsförbundet startade upp projektet ”Strategi -20–25” sedan regeringen uppmärksammat att allt fler slutar med idrott tidigt sedan åldern sjunkit från 13 till 11 år.

Gratis utrustning till alla

– Uppmaningen var livslångt idrottande med målet ”så många som möjligt så länge som möjligt”. Halmstad BTK har väl kommit här med sin satsning på nybörjargrupper för 60-plusare. Och golfen ligger också långt framme. Vi är inte där ännu, men på god väg, förklarar Peder.

ANNONS

I Hammers – som 2019 hade 300 spelare – kom man fram till tre punkter att inte ännu fler spelade ishockey; att det är en kostsam idrott, att den är komplex eftersom alla inte vet vilken utrustning som krävs samt samhörigheten.

– Vi började då titta på hur vi i någon form skulle kunna ta bort en del av kostnaden, hjälpa till med rätt utrustning och skapa större samhörighet, säger Peder.

– Och då, för två år sedan, hade vi gratis låneutrustning för alla upp till sju år. Nu har vi det för alla oavsett ålder om de vill prova på hockey.

Bytardag blev starten

I ett förråd på kortsidan av träningsbanan svämmar utrustningen av skridskor, skydd och dräkter snart över med 60 kompletta utrustningar för unga och gamla som klubben själv har investerat i med hjälp av vissa sponsorer.

– Men snart måste vi ha ett förråd till, inflikar Håkan och ser också möjligheter att bygga på höjden i arenan med olika former av träningsytor.

En bytardag i slutet av augusti i fjol blev startskottet till det som Hammers kom att kalla ”Hockey för alla”, där HFAB och Bauer redan stöttar verksamheten och fler är på väg in.

– På förmiddagen kom det mest välkänt folk från vår egen verksamhet som ville byta grejer, men på eftermiddagen dök det upp många okända ansikten. Jag började prata med många som aldrig hade provat att spela tidigare och insåg potentialen, förklarar Carlsson.

ANNONS

Hammers Hockeyschool Kids för ungdomar mellan 8–15 år hade sett dagens ljus. På första träningspasset i september kom – fyra personer...

– Då kände jag mig helt misslyckad, medger Peder.

Det behövde han inte göra. För varje träning dök allt fler upp och senast var de 40 personer i åldrarna 5–40 år(!), vilket har inneburit att man nu delar upp det i Hockeyschool start och Hockeyschool fortsättning.

Damlag och parahockey

En annan välkommen sidoeffekt är att antalet tjejer har ökat markant från de sex som tidigare tränade med killarna till mellan 15–20.

– Så till nästa säsong har vi ansökt om istid för ett damlag, inflikar Peder.

Målsättningen är att 2023/24 ha 800 spelare varav 25 procent ska vara tjejer.

– Det är många som har dumförklarat mig eftersom det skulle innebära 200. Men då säger jag att varför skulle hockeyn inte klara av det när fotbollen och handbollen har gjort det?

Hammers har hittills fått igång 21 olika grupper, men har identifierat 38.

Då snackar vi Öppna hockeyskolan för barn 1–4 år(!), ”de ska förstås inte åka skridskor”, Parahockey, Mammahockey, Företagshockey, Hammerspensionärerna, Hammers Football On Ice och Hammers Ice Hockey Show Group”.

Som synes – idéflödet är det inget fel på.

ANNONS

– Nej, möjligheterna är egentligen obegränsade. Men hälften av dem i Hockeyschool är inte intresserade av att tävla utan vill hålla på med hockey som träning. Det ska man också ha i åtanke, påpekar Peder.

Håkan nickar instämmande:

– Vi säger heller inte att vi vill att alla ska spela hockey utan att ägna sig åt den eftersom det finns så mycket annat man kan göra i en förening. En 15-årig tjej kanske vill bli materialare och någon domare.

Sommarhockeyn växer

Sommarhockeyskolan utökas redan i år från två till tre veckor, men målet är så småningom 600 elever.

– Vi tittar också på Konfa-hockey – alltså att kombinera konfirmation med hockey, vilket har blivit en stor succé i Örnsköldsvik, säger Strömqvist.

Men alla visioner att växa fastnar med avsaknaden av isyta, ännu en ishall.

– Så här långt har vi, med olika lösningar, klarat av att ta emot de vi tar i dag. Men för att kunna ta emot nya grupper behövs en ishall till, konstaterar Hammers klubbdirektör.

I väntan på det, ”vi har bra diskussioner men olika agendor när det gäller tiden”, försöker Hammers ihop med kommunen finna nya lösningar, där en mobil sarg är inköpt för att kunna dela av isen för ungdomslagen.

ANNONS

Bygger eget gym

Bakom arenan har också en skottramp byggts och i en av lokalerna håller medlemmarna ideellt på att färdigställa ett eget gym med träningsmaskiner som blivit möjliga tack vare samarbetet med SHL-klubben Frölunda.

2023 ska Halmstad Hammers vara ett allsvenskt lag, men också en förening med bred verksamhet och en organisation därefter, ”Hockey för alla”.

– Visionen är att Halmstad, precis som med framför allt fotbollen, handbollen och golfen, då också ska förknippas med hockey; Halmstad hockeystaden. Den har vi förresten redan som hashtag.

LÄS MER:Hammersduo byter klubb: ”Ingen stress”

LÄS MER:Hammers blir samlarobjekt – på andra sidan Atlanten

LÄS MER:”Jag måste må bra själv för att orka ge allt för laget”

ANNONS