Halmia- och Centern-fostrade U23-landslagsyttern Ebba Hed har efter moget övervägande bestämt sig att stanna en sjätte säsong hos allsvenska Vittsjö GIK. Här är hon i aktion (till höger) i en allsvensk match mot Linköping i somras, som Vittsjö till slut förlorade med 1–2.
Halmia- och Centern-fostrade U23-landslagsyttern Ebba Hed har efter moget övervägande bestämt sig att stanna en sjätte säsong hos allsvenska Vittsjö GIK. Här är hon i aktion (till höger) i en allsvensk match mot Linköping i somras, som Vittsjö till slut förlorade med 1–2. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån/arkiv

Landslagstalangen positiv till nya samarbetet med HBK

Stanna – eller ta nästa steg i karriären? U23-landslagsyttern Ebba Hed från Halmstad funderade länge. Nu har hon bestämt sig.
– Det har varit ganska mycket ångest, säger hon.

ANNONS
|

Ebba Heds beslut blev att skriva på för en sjätte säsong med damallsvenska femman Vittsjö GIK.

Den 21-åriga förra Halmiaanfallaren berättar att även en annan allsvensk klubb – hon vill inte avslöja vilken – fanns med i bilden. Det gjorde funderingarna på var hon har störst utvecklingsmöjligheter extra knepiga.

– Det är ändå ett stort beslut vart man ska ta vägen med allt runt omkring, en ny stad och sånt. Så det har varit ganska mycket ångest, säger hon.

– Men till slut landade jag ändå i att jag vill vara kvar en säsong till i Vittsjö. Förra året (2020) blev ett litet mellanår och jag fick inte ut allt jag ville. Vi har ny tränare och det känns ändå som att vi har något stort på gång igen. Vi har bra spelare och många som stannar, så jag tror att det blir bra.

ANNONS

Missade nästan två månader

Ebba Hed gick till Vittsjö redan som 16-åring 2016. Hennes bästa säsong hittills var 2019, då Vittsjö länge var med i den allsvenska guldstriden (trea till slut) och hon själv nominerades till ”Årets genombrott” vid Fotbollsgalan.

2020 var tuffare både för henne själv och för laget. Damallsvenskan kom inte i gång förrän i slutet av juni på grund av coronapandemin och Hed missade nästan två månader av den komprimerade säsongen på grund av knäproblem och en fraktur i foten.

– Vi hade en riktigt jobbig början där vi förlorade typ alla matcher. Sedan blev jag skadad där, så för min del har det bara varit nu i slutet som jag verkligen har känt att jag har kommit upp i den nivån där jag brukar vara.

Inför 2021 får hon sällskap av ytterligare en halländska i Vittsjös trupp. Skåneklubben värvade nyligen Halmstads BK:s skyttedrottning Moa Karlsson, 18, som dock lånas tillbaka till HBK i division 1 fram till studenten i sommar.

Gillar HBK-avtalet

Vittsjö har samtidigt tecknat ett samarbetsavtal med Halmstads BK som ger HBK-spelare möjlighet att träna med Vittsjö medan Vittsjöspelare i behov av speltid kan lånas ut till HBK.

Vittsjö hade ett liknande avtal med Halmia 2016 och 2017. Ebba Hed – vars tvillingsyster Alva spelar i just HBK – gör tummen upp för det nya projektet:

ANNONS

– Det tycker jag att man ska göra mer. Unga talanger behöver den miljön med bra spelare runt omkring sig och få lite högre tempo i sig, men samtidigt få matcher som de klarar av. Jag tycker att det är bra.

LÄS MER:HBK-stjärnan till allsvenskt topplag – i ett nytt samarbete

ANNONS