Enstaka covidfall kvar på äldreboende i Halmstad efter vaccinering

Alla som bor på äldreboende i Halland har fått erbjudande om att vaccinera sig mot covid-19. De allra flesta har valt att ta sprutan och i nuläget finns det bara enstaka bekräftade fall av covid-19 kvar på Halmstads äldreboende.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

I skrivande stund finns det två bekräftade fall av covid-19 på ett äldreboende i Halmstad. Enligt Eva-Karin Stenberg, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun, handlar det om fall som snart kommer friskförklaras.

– Vi brukar räkna att man är smittfri efter 14 dagar, säger hon och poängterar att det alltid är en läkare som ytterst avgör smittfrihet.

Att vaccinationen är klar på äldreboendena innebär att de allra flesta har skydd mot covid-19. Enligt preliminära siffror från Region Halland har 87 procent av de äldre i hela regionen som blivit erbjudna vaccin valt att ta sprutan. Det finns ingen exakt siffra på hur stor del av de äldre i Halmstad som valt att vaccinera sig.

ANNONS

– De allra flesta har velat, min uppfattning är att det har varit få som tackat nej, säger Eva-Karin Stenberg.

LÄS MER:Halland är klara med vaccinationen på äldreboenden

Avgörande med utbredd vaccinering

För en dryg månad sedan såg situationen helt annorlunda ut. I början av januari rapporterade HP om totalt 39 bekräftade fall utspritt på hälften av äldreboendena i kommunen. Att många äldre vaccinerats har varit viktigt för att förhindra större utbrott av covid-19 på boendena menar Eva-Karin Stenberg.

– Det är självklart jätteviktigt och det känns väldigt bra för oss att en så stor andel är vaccinerade. Nu är det personalen som återstår att vaccineras.

Kommer man kunna få bukt med smittspridningen trots att inte alla är vaccinerade?

– Det tror jag, det kan man inte veta riktigt men är den övervägande andelen vaccinerade blir det ändå ett bra skydd, säger hon.

Att majoriteten av de äldre är vaccinerade innebär dock inte att man kan släppa på skyddsåtgärderna, åtminstone inte än.

– Än så länge jobbar vi precis som innan med skyddsutrustning som munskydd och visir. Vi väntar på smittskydd och vårdhygien som leder oss när vi ska börja tänka annorlunda. Viss skyddsutrustning används alltid i vårdarbete, som skyddsförkläde och handskar.

LÄS MER:Vaccinationen på äldreboenden påverkar inte besöksrutinerna

LÄS MER:Pensionerade sköterskor vaccinerar mot covid-19: ”Jag vill ställa upp”

ANNONS