Här lämnar protestgruppen över listan med 10 000 namn

Hotellaktivisterna har lämnat över sin lista med 10 000 namnunderskrifter. Nu vill de se Halmstads första lokala folkomröstning – om hotellplanerna på Österskans.

ANNONS
|

Namninsamlingen har pågått i ungefär ett halvårs tid. Medborgarinitiativet, som är emot det planerade 16-våningshotellet på Österskans, har samlat in namn för en folkomröstning.

Vid lunchtid på måndagen gick protestgruppen i mål. 10 000 namnunderskrifter lämnades över till Halmstads kommun.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är glad och upprymd. Det här visar på att Halmstadborna är engagerade för sin stad. Invånare från hela kommunen har skrivit på, i alla åldersgrupper, säger Torbjörn Larsson, en av initiativtagarna i den så kallade ”Picassogruppen”.

– Vi står samlade vid huset med tre hjärtan, som symboliserar Halmstad. Men i dag är det över 10 000 hjärtan som är glada, säger medlemmen Pia Arborelius.

ANNONS

Kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman (M) var den som tog emot namnunderskrifterna.

– Det är viktigt att fråga medborgarna i en kommun när man gör stora förändringar. En sak som vi kan fundera på, efter det här, är om det är finns fler frågor där vi behöver höra invånarna innan vi fattar beslut, säger Andreas Bergman.

Varför tror du att hotellfrågan har engagerat så många?

– Jag tror att frågor som är konkreta, där man enkelt kan se hur det ska bli, är lätta att relatera till. Sen tror jag också att frågor som rör parkområden och arkitektur engagerar.

Halmstads kommun ska nu kontrollera att underskrifterna uppfyller de formella kraven. Är underlaget tillräckligt – det vill säga omkring 8 000 giltiga underskrifter – tas ärendet upp i kommunfullmäktige. Prognosen är att frågan bör kunna lyftas före sommaren.

Hur politikerna i fullmäktige ställer sig blir avgörande. En folkomröstning blir inte av om två tredjedelar av ledamöterna säger nej. I dagsläget har endast tre partier – V, SD och MP – sagt ja till en eventuell folkomröstning om hotellet.

Hur skulle det kännas om det inte blir någon folkomröstning?

– Skulle politikerna säga nej så kör de över en väldigt stor del av väljarkretsen. Det tror jag inte skulle vara så klokt med tanke på att vi har val nästa år, säger Pia Arborelius.

ANNONS

– Jag hoppas att medlemmarna i partierna inte är lika tondöva som deras företrädare inne i rådhuset, säger Torbjörn Larsson.

Enligt Halmstads kommun beräknas en folkomröstning kosta ungefär 3,5 miljoner kronor.

LÄS MER:Fåtal partier säger direkt ja till att stötta en folkomröstning

LÄS MER:Kan bli folkomröstning om hotellet – det här händer nu

LÄS MER:Protestlista om hotellet på Österskans är i mål – ”Känns fantastiskt”

ANNONS