Hög frånvaro gör att Engelska skolan infört distansstudier

Hög frånvaro bland personalen har gjort att Engelska skolan fattat beslut om distansundervisning för de äldre eleverna.
– Vi började med detta för en vecka sedan och det gäller våra elever i årskurs 6–9, berättar rektor Tomas Andreasson.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Som HP tidigare berättat var Söndrumsskolan första grundskolan ut i Halmstads kommun med att införa distansstudier. I det fallet gällde studierna i tre dagar och sammanföll med helg och en studiedag vilket gjorde att elever och personal var borta från skolan i nästan en vecka.

LÄS MER:Elever på högstadiet får undervisning på distans

Distansstudierna gällde eleverna i årskurs 7–9 och bakgrunden var att man inte lyckats stoppa smittspridningen bland skolans personal.

Distans fram till jullovet

Även Engelska skolan har infört distansstudier för de äldre eleverna. Här gäller dock beslutet en betydligt längre tid, fram till jullovet, och för eleverna i årskurserna 6–9.

– Vi började med detta i tisdags och bakgrunden är att vi vill kunna erbjuda bästa möjliga undervisning trots hög frånvaro bland personalen, säger Tomas Andreasson.

ANNONS

Han berättar att beslutet innebär att årskurserna har distansundervisning med inslag av studier på skolan.

– Vissa dagar kommer de in, med viss regelbundenhet. Hittills har det handlat om halvdagar men det kan bli en utökning nästa vecka. Allt beror på personalläget.

30–35 procents frånvaro

Som mest har 30–35 procent av personalstyrkan varit hemma. Tomas Andreasson säger att det delvis har handlat om konstaterad covid-19-smitta, men att mycket också beror på att personalen följer de rekommendationer som finns och därmed stannar hemma vid minsta symptom.

– Vi har också sett att det varit långa köer till provtagning och långa köer för att sedan få svar, även om det nu har blivit bättre. Dessutom har vi nya riktlinjer om att anhöriga ska stanna hemma om det finns smitta i familjen som påverkat läget, säger rektorn och tillägger:

– Vi vill hålla skolorna öppna så mycket som möjligt, det handlar både om elevernas lärande och personalens välbefinnande. Men med dagens situation så behövs mer – en sak skulle kunna vara att ge skolpersonal snabbspår för provtagning för att underlätta för skolor att kunna fungera som vanligt.

Årskurs 4 och 5 kvar på skolan

Distansundervisningen sker i den mån det är möjligt med att lärare är närvarande via länk. Tomas Andreasson berättar att en del med milda symptom, oavsett om det är konstaterad covid-19 eller vanlig förkylning, har kunnat jobba hemifrån.

ANNONS

I andra hand får eleverna checka in på morgonen och en genomgång av vilka uppgifter som ska göras under dagen.

– Detta är inte optimalt men det gäller en kort period fram till jullovet och vi försöker göra det bästa möjliga av situationen. Årskurs 4 och 5 är kvar på skolan och vi måste i första hand se till att de har närvarande lärare, och elever med särskilda behov är också på skolan så mycket som möjligt, säger Tomas Andreasson.

Förändrad julavslutning

Problemet med hög frånvaro märks inte bland eleverna. Skolan noterar bara en smärre ökning av frånvaro jämfört med ett vanligt år uppger Tomas Andreasson.

– Och i vårt fall har vi inte tagit det här beslutet för att förhindra smittspridning, utan för att kunna fortsätta bedriva undervisning av hög kvalitet.

Engelska skolan har också gjort förändringar med julavslutningen, likt den på de kommunala grundskolorna.

– Vi kommer att fira enskilt i klassrummen, det blir ingen blandning av elever som vi brukar ha, och vi slutar på torsdagen i stället för fredagen som det var tänkt, säger Tomas Andreasson.

LÄS MER:Besked om distansstudier var oväntat

LÄS MER:Halmstadelever uppgivna efter beskedet om distansplugg

LÄS MER:Flera fall av covid-19 på Söndrumsskolan

ANNONS