Länsstyrelsen kan berätta om vargens bakgrund efter DNA-test

Vargen som har strukit runt i Halland den senaste tiden är identifierad, likväl som hans anfäder. Nu står varghanen också som huvudmisstänkt för ett fårangrepp i norra Halland.

ANNONS
LocationVeddige, Åled|
|

Är det en hund? Är det ett får i ulvkläder? Nej, det är, som uppgett, en varg som man har kunnat se ströva omkring i Halland i flera videoklipp från HP-läsare.

Efter att ha samlat in spillning och skickat iväg den för prover på ett DNA-laboratorium i Grimsö har Länsstyrelsen fått bekräftat att det är en varghane som har huserat i länet.

– Det är fantastiskt mycket information vi kan lämna utifrån provet. Tack vare att det finns en fullständig kartläggning på alla vargrevir i Sverige – sedan en lång tid tillbaka också, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Arkivbild. Varghanen som tagit sig ner till Halland kommer från Dalarna.
Arkivbild. Varghanen som tagit sig ner till Halland kommer från Dalarna. Bild: Jörgen Alström

Provsvaret på vargbajset förtäljer att det är en varghane född på gränsen mellan Dalarnas- och Gävleborgs län. Han är unge till en hona född i Prästgårdsreviret och en hane född i reviret Djurskog. Dessutom kan man konstatera att en morförälder till vargen har invandrat österifrån, från Finland eller Ryssland. Och vargens namn? G9-20.

ANNONS

Kan man utifrån provsvaren konstatera att det är samma varg som har setts runt om i länet senaste tiden?

– Det är väldigt osäkert, men det finns anledning att tro att det är samma varg. Det går att knyta ihop platserna där en varg har setts – att förflytta sig de avstånden på den tiden är fullt rimligt för en varg, säger Broberg.

Har ni haft hjälp av allmänhetens videoklipp?

– Oerhört stor hjälp, när vi egentligen inte har en aning om var den ska dyka upp. Vi har ett rovdjurstelefonnummer som vi vill att folk kontaktar om man ser en varg.

Man kan inte utifrån videoklippen konstatera att det är samma varg?

– Ibland har man turen att hitta något som är unikt hos en individ, som att den haltar, men inte i detta fallet.

Vargen misstänkt ha dödat får

– Vad som har ställt till det bara sedan igår är att vi fick veta att det skett ett angrepp på får i Veddige utanför Varberg. Sju döda och tio skadade och polisens besiktningspersonal menar att det är en varg, säger Martin Broberg.

Samma dag kom larm om att det skett ett angrepp mot tamdjur även i Jönköpings län, så G9-20 är åtminstone inte den enda vargen på sydligare breddgrader.

ANNONS

– Det visar att det finns anledning för tamdjursägare att öka bevakningen för att minska faran för sina djur, säger Broberg.

Trots angrepp kommer man inte att göra något med vargen.

Var detta vargens första angrepp i Halland?

– Det ska ha varit någon höna eller tupp som strukit med i Åled och det kan vara varg som ligger bakom det.

Hör när vargen ylar i Marbäck (höj volymen):

LÄS MER:Därför har vargen kommit till Halland

LÄS MER:Ny vargobservation i Slättåkra: ”En häftig känsla”

LÄS MER:Liselotte och Felix fick vargbesök

LÄS MER:Varg på besök i Fotstad: ”Jag blev jätterädd först”

ANNONS