”I Turkiet fick vi låtsas vara den avlidna Jeanettes anhöriga”

I flera artiklar har HP granskat omständigheterna kring Jeanette Bengtssons död i Turkiet. I Hallandspostens podcast berättar nu reportrarna om hur arbetet har gått till.

ANNONS
|

Lyssna här:

I höstas avled 33-åriga Jeanette Bengtsson från Kinnared under en skönhetsoperation i Turkiet. Hon hade gjort flera ingrepp, bland annat bröstförstoring och ett BBL – Brazilian Butt Lift, som anses som ett av världens farligaste ingrepp. Trots riskerna skickades hon tillbaka till hotellet efter bara några timmar och där avled hon.

Hallandsposten har den senaste månaden granskat fallet, både på hemmaplan och på plats nere i Turkiet för att försöka ta reda på vad som hände.

Läs hela granskningen här!

I det senaste avsnittet av podcasten Veckans viktigaste berättar nu två av HP:s reportrar, Yvonne Butfors och Julia Paulsson, om arbetet med artikelserien och vilken aktuell fråga detta är.

ANNONS

– Det är en växande marknad både bland svenska och internationella influencer. Antingen får de betalt eller så får de en operation gratis mot att de pratar positivt om kliniken, säger Julia.

– Det marknadsförs på sociala medier som någonting ofarligt – nästan normalt. Som att det är en del av en semesterresa, inte värre än så, säger Yvonne.

Reste till Turkiet

Yvonne åkte tillsammans med fotografen Jari Välitalo till Istanbul. För att komma in på kliniken fick de låtsas vara intresserade av att själva vilja göra ett ingrepp. Och på hotellet där Jeanette dog fick de också låtsas vara någon annan.

– Det kändes inte bra. Vi bestämde oss för att framställa oss som anhöriga till Jeanette – och då blev de väldigt tillmötesgående.

Bokade behandling

Detta hade de i förväg fått godkänt av Jeanettes pappa. Men även på hemmaplan pågick ett annat arbete. Julia testade att boka in samma behandling som Jeanette hade gjort – BBL, fettsugning och bröstförstoring.

– Han var ”medicinsk rådgivare” men det kändes mest som att prata med en säljare. De frågade mig om jag var fullt frisk, vad jag väger, hur lång jag är och hur gammal jag är. Och med den informationen ”kunde de avgöra” att jag kunde genomgå de här operationerna. ”Det gick jättebra” – det behövdes inga vidare utredningar.

ANNONS

Trots att Julia ställde frågor om hur säkert det var lovade rådgivaren att det var ofarligt och att inga har dött från några ingrepp.

I poddavsnittet kan ni höra mer om resan till Turkiet, samtalet med kliniken och hur rättsfallet fortlöper i Turkiet. Podcasten Veckans viktigaste finns att lyssna på bland annat via Spotify, Acast, ”Poddar”-appen i Iphone eller andra platser där du brukar lyssna på poddar, samt här ovanför i den här artikeln.

LÄS MER:Pappan: ”Hur många fler ska behöva dö?”

LÄS MER:Här dog Jeanette <br/> – vem är ansvarig?

Mer om podden

Prenumerera på Veckans viktigaste i din poddspelare:

iTunes (Podcaster-appen till iPhone)

Spotify

Google podcast

Acast

ANNONS