Den här lämna företräde-skylten plåtades på Norra Sofieroleden för tio år sedan. I går valde fullmäktige också att lämna företräde – till ett kommande länsstyrelsebeslut – i den mycket segdragna frågan kring Sofieroledens framtid.
Den här lämna företräde-skylten plåtades på Norra Sofieroleden för tio år sedan. I går valde fullmäktige också att lämna företräde – till ett kommande länsstyrelsebeslut – i den mycket segdragna frågan kring Sofieroledens framtid. Bild: Jonatan Gernes

Politisk minoritet tog hem spelet om Sofieroleden

Visserligen tyckte en majoritet i Laholms fullmäktige att det var dags att sätta i gång med att bygga ut Sofieroleden. Men minoritetens ”vänta och se”-linje vann ändå.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Det krävs bara 14 röster i Laholms kommunfullmäktige för att få igenom ett krav på återremiss. De partier som inte vill ha en utbyggnad av Sofieroleden fick användning för regeln på tisdagens fullmäktige.

Kjell Henriksson (S).
Kjell Henriksson (S). Bild: Henrik Williamsson

Kjell Henriksson (S) begärde återremiss. Han hänvisade till att länsstyrelsen inom kort tänker avge ännu ett beslut i den segdragna vägfrågan. Där ska myndigheten yttra sig om det verkligen är möjligt att använda Kristianstadsvägen som väg för farligt gods och som omledningsväg vid tillfällen då E 6 är avstängd.

– Det går inte att ta ställning till Sofieroleden innan man har alla fakta kring Kristianstadsvägen, sade Kjell Henriksson.

ANNONS

LÄS MER:Tiotals miljoner står på spel i segdragen vägfråga

Sofieroleden har blivit en allt hetare fråga i Laholms politik

Vägfrågan har debatterats i decennier. Den senaste tiden har temperaturen höjts. Dels genom SD/MED-motionen som föreslog att Sofieroleden skulle byggas ut genast. Dels genom kommunala fastighetsköp i staden som gör det angeläget att få bort farligt gods-trafiken från Lagavägen.

Trafiken där hindrar kommunen från att förverkliga alla högtflygande planer för nya bostäder.

Flera ledamöter propagerade hårt för en snabb utbyggnad av Sofieroleden.

Peter Berndtson (SD).
Peter Berndtson (SD). Bild: Jonatan Gernes

– Vi behöver sätta fart och få bort den våta filt som ligger över en del av Laholms innerstad, sade Erling Cronqvist (C).

– Det är dags att sätta grönt ljus för det här. Vi har väntat länge nog, sade Peter Berndtson (SD).

– Vi skulle ha startat det här redan 2005 och sluppit alla onödiga diskussioner, sade Margareta Jonsson (L).

LÄS MER:U-sväng om Sofieroleden – majoritet för vägbygget

Laholmspartiet vill ha ny väg för halv miljard

Bertil Johansson (LP) hade en egen ståndpunkt. I stället för Sofieroleden eller Kristianstadsvägen vill han börja projektera för en ny bro över Lagan och en vägförbindelse över Köpingelandet.

Det skulle enligt Johansson kunna kosta en halv miljard. Men staten behöver tas in i diskussionerna och finansieringen, menade han.

– Det ni pratar om är bara provisorier, sade han och begärde återremiss.

Roland Norrman (M).
Roland Norrman (M). Bild: Jonatan Gernes

Roland Norrman (M) pekade på att flera myndigheter redan godkänt Kristianstadsvägen som farligt gods-led. Om länsstyrelsen snart säger detsamma är det den billigaste lösningen, ansåg Norrman.

ANNONS

– Det finns ingen anledning att ta ett beslut i dag som kostar oss 30-35 miljoner kronor, sade han.

LÄS MER:Länsstyrelsen: Enkel sak att flytta farligt gods

LÄS MER:Snabb flytt av farligt godsled en samvetsfråga för Laholm

Till slut blev det votering. SD, MED, C, KD, L, TP och MP ville säga ja till Sofieroleden direkt. De samlade 22 röster.

S, M, V och LP fick 19 röster. Därmed bet återremiss-vapnet denna gång. Det definitiva beslutet i vägfrågan dröjer ännu en tid.

ANNONS