Idrotter kapas från programmet – så ska SM-veckan i Halmstad räddas

Med en minskning från 35 idrotter till 26 – och utan publik ska SM-veckan i Halmstad i sommar räddas.
Men än är det inte klart att det blir något mästerskap i sommar heller.
– Genom att skjuta på ett beslut och reducera antalet idrotter ger det oss större möjligheter att kunna genomföra en SM-vecka, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

ANNONS
|

Tanken var att Halmstad skulle ha stått värd för SM-veckan för tredje gången redan förra sommaren, men i slutet av april kom beskedet att mästerskapet ställdes in på grund av den rådande coronapandemin.

Men Halmstad fick en ny chans i år sedan Linköping, som skulle stått som värdstad 2021, gått med på att skjuta fram sin SM-vecka ett år.

Nästan exakt ett år efter fjolårets tunga besked kommer beskedet från SM-veckans styrgrupp att man alltjämt hoppas att det ska gå att genomföra en mästerskapsvecka i sommar, mellan den 30 juni och 6 juli, trots att coronapandemin inte släppt sitt grepp.

ANNONS

Styrgruppen väljer därför att skjuta upp det definitiva beslutet om SM-veckans vara eller icke vara till den 4 maj för att avvakta hur smittspridningsläget utvecklas.

Men redan nu står det klart att det kommer krävas uppoffringar.

Oavsett om smittläget blir bättre kommer det inte bli någon publik under SM-veckan i år.

Antalet idrotter reduceras från 35 till 26, när totalt nio idrotter stryks från programmet.

I ett pressmeddelande skriver styrgruppen att ”de idrotter som inte kan ingå i SM-veckan är de där organisationen inte kan upprätthålla de direktiv som myndigheter anger under rådande omständigheter.”

– Genom att skjuta på ett beslut och reducera antalet idrotter ger det oss större möjligheter att kunna genomföra en SM-vecka. Då flera SM-tävlingar varit planerade att genomföras på centrala och lättillgängliga platser i Halmstad där det inte går att kontrollera tillflödet av publik, har vi vi i styrgruppen fattat beslut om att ta bort de idrotterna från programmet, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Nio idrotter stryks från programmet

Idrotterna som stryks är segling (kite), beach ultimate frisbee, frisbee allround, aquabike, rodd, kanot, stand up paddle (SUP), beachvattenpolo och discgolf.

Och ytterligare idrotter kan komma att strykas.

– Det är jättetråkigt men det är också av förklarliga skäl. Vi följer myndigheternas riktlinjer minutiöst och vi ser inte att vi kan garantera säkerheten som behövs kring de sporter som vi har reducerat programmet med, , säger Ann Johansson, chef Evenemang och möten på Destination Halmstad.

ANNONS

Det betyder bland annat att det inte blir några tävlingar alls på Nissan – som tidigare år lockat stora folksamlingar på broar och utmed.

Enligt Ann Johansson har man haft många och långa samtal med berörda klubbar som nu blir utan medverkan.

– Går det att hitta andra tillfällen för dem att köra sina SM, om de vill, så ställer vi oss positiva till det och hjälper gärna till om det fungerar.

Idrotter som flyttas ut till hamnen

Sedan tidigare har HP rapporterat att SM-veckan 2021 tvingats flytta tävlingar från Stora torg och Halmstad centrum när man jobbat för att göra arrangemanget så smittsäkert som möjligt och undvika folksamlingar.

Bland annat har tävlingarna i cykel, paracykel och rullskidor flyttats ut till hamnen.

Att flytta SM-veckan ett år till är inte ett alternativ den här gången.

– Det går inte. Så då ser vi hellre att vi kan genomföra något som går att följa var du än är eftersom Svt sänder. Då får man ändå idrottsupplevelsen. Där försöker vi också vara kreativa och ser hur man kan göra för att peppa utövarna men också hitta festen på sitt eget sätt.

Nu återstår det att se om utsikterna är bättre den 4 maj.

LÄS MER:SM-veckans chef lämnar – för att jobba med fotbolls-EM

LÄS MER:Här rustas Halmstad arena – med fler mästerskap i kikaren

LÄS MER:SM-veckan sprids ut – här är de nya tävlingsplatserna

LÄS MER:Laxen vill modernisera Brottet – med ny inomhusbassäng

LÄS MER:Miljonsatsning på friidrotten efter beskedet om SM-veckan

LÄS MER:Halmstads mål: coronasäker SM-vecka

FAKTA Idrotterna som är kvar på SM-veckan i sommar

3x3 basket och 3x3 rullstolsbasket

Beach soccer

Beachhandboll

Boccia (parasport)

Bordtennis TTX

Boule (precisionsskytte)

Casting

Cykel och paracykel (kortbana)

Flygsport (ballongflyg)

Friidrott (lag-SM, löpning 100 km)

Hinderbana

Hindersim

Militär femkamp

Paragolf

Rally (sprint)

Rugby 7 ́s

Rullskidor

Rytmisk Gymnastik

Simning och parasimning

Tennis (lag)

Truppgymnastik

Tyngdlyftning

Wakeboard (kabel)

Källa: SM-veckans styrgrupp

ANNONS