Förbundet agerar efter lokala elitlagets gruppkramar

Hylte/Halmstad har haft coronavirus runt herrlaget. Trots det samlas spelarna och skriker i en tajt gruppkram efter varje boll – vilket skedde vid över 130 tillfällen under lördagens derbyseger mot Falkenberg (3–0 i set).
– Vi ska följa upp det här. Signalvärdet är lite fel om man ser det hela tiden, säger Svenska Volleybollförbundets ordförande Lennart Neovius.

ANNONS
LocationHalmstad Arena|
|

Elitserien

Hylte/Halmstad 3

Falkenberg 0

(25–14, 25–23, 25–19)

Hylte/Halmstad signerade en stark insats i säsongens första Hallandsderby. Frånsett en svacka i slutet av andra set och i början av tredje var H/H det förande laget och tog sin sjunde seger i rad.

– Jag tycker att vi bestämmer den här matchen. När vi spelar dåligt så är det jämnt och när vi spelar bra så är det ganska klart, summerar Hylte/Halmstads spikerstjärna Marcus Nilsson, som var planbäst med 16 poäng.

Ett stående inslag derbyt igenom var att Hylte/Halmstad-spelarna ute på planen samlades i en tajt gruppkram och skrek på varandra i jubel- och peppningssyfte efter varje boll.

ANNONS

Så gör volleybollag av tradition – och det har uppenbarligen inte förändrats av den pågående coronapandemin och Svenska Volleybollförbundets riktlinjer, enligt vilka spelarna ska uppmanas ”att undvika kramar, high-fives och annan onödig kroppskontakt”.

Ett skadedrabbat Falkenberg gjorde likadant, men höll åtminstone ibland lite mer social distans.

Försvarar gruppkramarna

Hylte/Halmstads tränare Almir Ljutovac, som själv var coronasjuk för en månad sedan, försvarar gruppkramarna.

– Jag tror aldrig att de kommer att försvinna. De är en del av sporten. Det är nästan som att säga att man inte får passa varandra, säger han och fortsätter:

– Men jag tänker också att vi tränar ändå fem dagar i veckan tillsammans så det är nästan som en familj, ett slutet sällskap, och vi kommer inte att kunna undvika att ta på varandra. Men vi har sagt att vi ska ha minimalt umgänge med folk vi inte känner, inte gå ut på restauranger och sådana saker.

– Skulle vi få corona i laget så kan man alltid i värsta fall skjuta upp matcher, vilket vi inte strävar efter. Men nästan hellre att skjuta upp en match än att undvika att ha något som helst samröre med varandra.

Det står i förbundets riktlinjer att spelarna ska uppmanas att undvika kramar och onödig kroppskontakt. Gör ni det?

ANNONS

– På träning gör vi det så mycket som möjligt och vi spritar hela tiden. Det ska vi sköta bra på match också så klart. Men just när man är med adrenalin och så... vi kanske får ta det i klubben ett varv till, men det är inget vi har pratat speciellt om i matchsituation, säger Almir Ljutovac.

Bara symtomfria får vara med

Marcus Nilsson, som studerar biomedicin till vardags, säger att han inte känner någon oro för gruppkramarna.

– Nej, jag tror inte att det är där smittan skulle ske. Vi rör samma bollar, vi hoppar runt varandra och det är klart att svett trillar ifrån en när man hoppar och rör sig. Men jag ser inte att en gruppkram är en större smittorisk än själva spelet, säger han.

Både Marcus Nilsson och Almir Ljutovac påpekar att Hylte/Halmstad är väldigt strikt med att spelare som har minsta förkylningssymtom ska stanna hemma.

– Det är omöjligt att undvika kontakt. Det är samma egentligen med motståndarna – vi är väldigt nära varandra och nätet skyddar ju ingenting. Det handlar bara om att varje lag måste vara väldigt skärpta och observanta på varje litet symtom, säger Marcus Nilsson.

Alla lag utom ett fick böter

Inom fotbollen framkom nyligen att alla elitlag på herrsidan utom ett har bötfällts för ”ej ansvarsfullt målfirande”. Även peptalk med armarna om varandra i samband med avspark leder till anmälan.

ANNONS

Hylte/Halmstad riskerar däremot inte att bötfällas eftersom volleybollen inte har något sådant system.

Men Svenska Volleybollförbundet tänker ta upp gruppkramarna. Förbundsordföranden Lennart Neovius säger till HP-sporten:

– Det vi har fokuserat på alldeles nyligen var att vi måste få sidbytena att funka, så att de inte umgås där och det var ur smittosynpunkt. Däremot kommer vi att säga till om det här och kontakta lagen. De umgås ju hela tiden och tycker väl att det inte är större smittorisk här än i bilen och på träningar. Men vi ska följa upp det här och har möte med elitserieföreningarna varje vecka. Det kan vara att signalvärdet är lite fel om man ser det hela tiden.

Elitserierna för herrar och damer är den enda volleybollserierna som fortfarande spelas. Division 1 ned till division 3 är pausade tills vidare.

LÄS MER:Elittränare friskförklarad efter coronasjukdomen

LÄS MER:Hylte/Halmstads tränare har testat positivt för coronaviruset

LÄS MER:Stjärnans reaktion – efter nya coronabeskedet

ANNONS